Skocz do zawartości

SHERMAN M4A1

WARECKI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Wszedłem w posiadanie modelu Shermana z ITALERI ?? ciut zdewastowany , chyba lądował na dywanie . Jest poprawnie wykonany ,brak kilku detali , podwozie ruchome ;

DSC06787.jpg

DSC06785.jpg

Po kąpieli i wstępnym złożeniu:

DSC06783.jpg

DSC06782.jpg

Po malowaniu podkładem wyszło kilka niedociągnięć

DSC06792.jpg

DSC06793.jpg

DSC06794.jpg

Gąski też są ale okropnie grube i sztywne . Zapraszam do pomocy przy renowacji , wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane

Witam!

Ten modelik to lekkie wyzwanie, ale można coś z niego wycisnąć. Tylne błotniki bym wywalił i zapomniał o nich. Lepiej będzie wyglądał bez nich. Kiedyś popełniłem takiego samego viewtopic.php?t=16646&highlight= , jednak ja trochę zainwestowałem w niego. Co do gąsek, to jest na nie sposób. Doskonale dają się kształtować nad parą z np: czajnika. Po wystygnięciu zachowują kształt i doskonale leżą. Trochę trzeba się pobawić, ale efekt jest taki jak w tych linkach viewtopic.php?t=19450&highlight=

viewtopic.php?t=14681&highlight=

i ostatni link z modelem Academy, ale gąski to Italeri viewtopic.php?t=17973&highlight=

Uważaj, bo można się poparzyć!.

• 7 months later...

Witam!

Po długiej przerwie wznawiam reanimację zapomnianego pojazdu.

Zakupiłem trochę części i nowe kalki.

DSC08164.jpg

lufy nie będę wymieniał ograniczyłem się do km i anteny , gąski pochodzą z zestawu DRAGONA a sklejone są na ruchome, kosztowało trochę cierpliwości ale opłacało się pomęczyć

DSC08165.jpg

Faktury pancerza nie będzie ,ponieważ kadłub i wieża oklejona będzie gąsienicami a z tyłu bambetle .

Postępy pracy własnej

DSC08167.jpg

DSC08168.jpg

Na razie tyle , pomocne uwagi mile widziane pozdrawiam

nie sądzę, żeby udało się go zakryć tak szczelnie, żeby nie było widać, że nie ma faktury. a samo nadanie faktury jest wzglednie proste.

Witam

Prace postępują powoli.Wykonałem fakturę na kadłubie i wieży . Na to podkład :

DSC08174.jpg

DSC08175.jpg

DSC08176.jpg

I pierwsza warstwa A 30 , ale jest chyba za jasna:

DSC08179.jpg

DSC08177.jpg

Powinna być dużo ciemniejsza .....

Pozdrawiam

jest za jasna, ten kolor będzie pasował na najwyższe tony. ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach. jeśli nie to juz ostatnie chwile...

Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy.Polecam przezroczyste płytki evergreen gdybyś chciał dorobić wizjery.Wycinasz prostokącik i delikatnie go zaokrąglasz papierem ściernym aż będzie pasować jak w modelach dragona.

• 3 weeks later...

Witam!

Na początek kilka wniosków i odpowiedzi:

Widzę,że rozwierciłeś peryskopy w włazie dowódcy.

Peryskopy już były zrobione ,- jak budżet pozwoli to zainwestuję w/w płytki

ściągnąłeś farfocle z modelu przed malowaniem? trochę ich widac na zdjęciach.

Fotki robione "na gorąco" - poprawione

Teraz postępy :

DSC08215.jpg

DSC08216.jpg

DSC08217.jpg

Ponaklejane na pancerzu gąsienice, pomalowane na czarno i przetarte metalizerem . prace nad bambetlami w toku.

Pojazd przetarty na krawędziach i następnie przygotowany do sido i kalek. Brudzenie i kurzenie w następnej kolejności.

P.S. farfocle przy gąskach to z kleju -już usunięte

Pozdrawiam

Ale sknera! Ogniwkami się nie podzielił :P

Efektownie to wygląda

P.S. Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną...

Witam!

Choć myślę, że rozsądniej byłoby przymocować Tygrysie gąski drugą stroną...

Też tak mi się wydawało ale znalazłem takie zdjęcie :

399t.jpg

Model teraz tak wygląda:

położone sido , kalki ,sido ,suchy pędzel, delikatne rdzewienie

DSC08230.jpg

DSC08232.jpg

DSC08234.jpg

Teraz filtry i kurzenie (suche błoto) no i bambetle ( wiadro, kanistry, plandeki itp...)

Pozdrawiam

Witam!

Prace zbliżają się powoli do końca, niedługo galeria a teraz kilka fotek obrazujących stan modelu:

DSC08253.jpg

DSC08256.jpg

DSC08257.jpg

DSC08258.jpg

DSC08259.jpg

Ciut błota i trochę kurzenia , podstawka na razie ćwiczebna ale może zostanie przy tym modelu

Błoto i kurz będę uzupełniał partiami aż do satysfakcjonującego stanu

Pozdrawiam

• 6 months later...

super model też składam tego shermana i chciałem się ciebie pare rzeczy zapytać czy moge zrobić ruchome podwozie na zwykłej gąsienicy która jest w zestawie italeri? i z jakich pigmentów robisz rdze i suche błoto?