rafik1213 Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Witam na warsztat wrzucam Hawker Hurricane llC +Eudard Revell 1:72 jest to dość ciekawy model będę go wzbogacał blaszkami Eudard zoom IN-Box http://www.mojehobby.pl/revell-4144-hawker-hurricane-mk-iic-p-1-142598.html Oraz pierwszy problem paleta revell nie wiem czym ten model pomalować farbek revell , jest uboga paleta :( i mam problem siedziałem na tym z 3 godziny i nic nie znalazłem żadnego przelicznika nic i poje pytanie jakimi kolorami pomalować ten model chodzi mi o farbki akrylowe nalepjej pactra lub MM Malowanie to z okładki pudełka . Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo che pojechać jutro z ranca po egzaminie po farbki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Kwietnia 2010 Share Napisano 26 Kwietnia 2010 (edytowane) Kolory RAF to Midstone, Dark Earth, Azure Blue jeśli to malowanie pustynne. Odpowiedniki ma niemal każdy producent farb modelarskich, poszukaj w sieci. Nie wiem gdzie i jak szukałeś, ale informacji na ten temat jest mnóstwo, np: http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_uk.htm Model mastery: http://www.testors.com/category/136345/WWII_USUnited_Kingdom Przelicznik Revelli na humbrole: http://www.humbrol.com/convert-to-humbrol/conversion-tables/ Edytowane 26 Kwietnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 26 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2010 Tak to malowanie pustynie Egipt 1944 http://www.ipmsstockholm.org/colorcharts/stuff_eng_colorcharts_uk.htm a macie może pactra lub mm dobra mam tak Dark Earth http://www.testors.com/products/136359 RAF Azure Blue http://www.testors.com/products/136346 RAF Middlestone http://www.testors.com/products/136355 i mam tez to w agamach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2010 Pod pod postem bo nie mogę edytować W sumie to przyjemnie pracuje się z blaszkami . Sorry za fotki ale aparat nowy i nadal nie opanowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 O ile pamiętam to na forum jest taki przelicznik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 28 Kwietnia 2010 Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Widzę że obaj w tym samym czasie budujemy model z tego samego zestawu. Ja natomiast zastosowałem Party i kalki Techmodu, mój będzie z 309 Dywizjonu. Jeśli mam Ci coś doradzić w sprawie farbek, to proponuję Testorsy, ja ich używam i jestem z nich zadowolony. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2010 Cześć mały upek maznąłem wnętrze iterorgreen Kolejny up pomalowałem środek. Wkleiłem o dziwo wszystko ładnie pasuje . Sklejałem kadłub i zaszpachlowałem delikatne sparki były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Prace nadal trwają , model fajniutki szpary zaszpachlowane. Trwają prace przygotowujące do malowania . I pytanie pomocne jakim kolorem pomalować wnęki podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 (edytowane) Mały up podczas kąpieli w detergencie odpadało skrzydło kleiłem klejem wamodu z igła polecacie jakiś lepszy klej ?? Edytowane 5 Maja 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Ładne, ładne zdania piszesz. Pytałeś może o coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Tak jaki jest najlepszy klej z igła bo ten z wamodu to już mnie &%$&$ strzela ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Brawo:) A czemu upierasz się przy igle? Z klei z igłą najlepszy jest chyba Revell Contacta. Wamod to syf jeśli chodzi o kwestie klejenia. Wspaniałomyślną osobą był gość, który wymyślił "cieńką" Tamiyę (Tamiya Extra Thin Cement). Najpierw łączysz ze sobą części, a potem przykładasz pędzelek z super rzadkim klejem do szczeliny, a klej wnika sobie wszędzie. Mocna spoina, mała szansa nabrudzenia, czy "wycieków". Z tego co zauważyłem miejsce klejenia uzyskuje także pełną twardość kilka dni szybciej niż Revell contacta. Pewnie dlatego, że Tamiyy daje się duuużo mniej do uzyskania tego samego efektu. Pzdr, dbaj proszę o ortografię, a szczególnie interpunkcję. Czasem lubię pomóc komuś w potrzebie, ale jak widzę Twoją pisownię to mnie mdli ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 5 Maja 2010 Autor Share Napisano 5 Maja 2010 Ok dzięki a może jeszcze pomożesz z tymi wnękami jakim kolorkiem je pomalować. Ps dzięki za te kleje zakupie revla i ten tymiaja . Mógłbyś podać mi linka do te tamyja bo nie wiem które r to jest tak dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 5 Maja 2010 Share Napisano 5 Maja 2010 Nie wiem jakim kolorem pomalować powinieneś wnęki, nie siedzę z tym, sorry. Tamiya Extra Thin Cement Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Wnęki raczej na aluminium... ale głowy sobie nie dam uciąć. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Jachud3, głowa pod topór, na pewno aluminium. Jestem na podobnym etapie, tyle tylko że ja mam już pomalowane wnęki podwozia na aluminium. Dobrym klejem jest też Mr. Cement, klei się tak jak Tamiyą Extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Dobrze wiedzieć, że się dobrze myślało pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Na pewno aluminium, ale oczywiście powyciągaj nieco innymi barwami detale wnętrza wnęk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Czyli wnęki pomaluje na aluminiowa . Mały up data Pomalowałem 1 warstwą spód modelu farbą olejna mm autentyka. Oraz mam problem przez pomyłkę dolałem do rozcieńczenia zmywacza farb akrylowych , czy farbka będzie się jeszcze nadawała się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 No, jeszcze dwie warstwy spodu i można brać się za górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nera Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 się jeszcze nadawała się . Tak. Będzie się nadawała się Tez kiedyś coś takiego zrobiłem i nic nie stało się z farbą w zasadzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Mam takie pytanko , pierw maluje całość [góra] na najjaśniejszy kolorek a potem ciemne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seba_The_Eye Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Zawsze. Od jasnych do ciemnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 Cześć prace ruszyły na przód położyłem 1 warstwę na gorę . Przylepiłem tez antenę . Tragiczne wyszło mi dolne malowanie . Ale nie od razu zostaje się mistrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafik1213 Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 Na pewno aluminium, ale oczywiście powyciągaj nieco innymi barwami detale wnętrza wnęk. no nie wiem tu mam dylemat teraz to już nie wiem na jaki kolor pomalować cz ten alu czy coś innego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi