Skocz do zawartości

King Tiger prod. turret + scratch (Tamiya 1/35)

paweltomasik1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Ok, zdradzę wam jak się to robi. Tylko nie powtarzajcie tego nikomu .

Kupujesz żonie prezent albo dajesz kaskę na owy w przybliżonej kwocie jaką ty byś wydał na swój (polecam dawanie kaski). Żona zachwycona, że pamiętałeś tym razem , mówi:

- A co ty byś chciał kochanie w prezencie? W tym momencie pada odp .:

- A wiesz właśnie wybieram się do modelarskiego (ew. robię właśnie zamówienie w w/w) i tam widziałem coś fajnego.

No i Tiger czeka na półce aż jego kuzyn zostanie ukończony .

Pozdrawia też Paweł.

• 4 weeks later...

Witam, czas leci a nie ma za bardzo co pokazać. Cóż pokażę co mam. Jest tego niewiele bo niestety jak to przy scratch-u często robi się elementy po dwa, trzy razy. Mam, oprócz tego co na zdjęciach, zrobiony fotel celowniczego i sprężarkę ale niestety źle zwymiarowałem i idą te elementy do kosza , więc ich nie pokażę.

Sorki za zdjęcia (trochę mało widać), następne postaram się zrobić lepiej.

A oto one:

KT026.jpg

KT027.jpg

KT028.jpg

A dzięki, dzięki. Co prawda ja sam czasami z chęcią zaczął bym wszystko od początku .

A co do materiałów to mam wydawnictwo MILITARIA nr 5, Germany,s Tiger tanks - VK45.02 to Tiger II a przede wszystkim korzystam z bardzo bogatej biblioteki fotograficznej pewnego modelarza (Liejon Schoot ) , który buduje KT w skali 1/16 i przy okazji baaaardzo dokładnie obfotografuje go. A to jest link do jego galerii KLIK, a tu KLIK jego forum dyskusyjno-warsztatowe.

Mam pytanko

Jakich materiałów używasz (np. siatka , wszystkie części od podstaw)?

Z góry dzięki za odpowiedz.

Siatka? Może chodzi o to co jest na podłodze? Jeśli tak to jest to blaszka PE imitująca blachę ryflowaną. Reszta materiałów to zwany z angielska "styrene" różnej grubości i formy (płytki, rurki, pręciki), drut miedziany.

Wszystko co ma kolor biały (lub miało ) plus druty to jest moja dłubanina.

Korzystając z okazji mam pewną zagwozdkę i potrzebuję waszej pomocy, a o co chodzi już tłumaczę ale najpierw zdjęcie tej zagwozdki:

aelesky00005.jpg

Chodzi mi o tą osłonę, nazwijmy to elewacją armaty, czyli to coś co wygląda jak miech . Teraz w czym problem ano w wykonaniu tego. Nie mam pojęcia jak to zrobić aby to coś "działało". Musi ta osłona mieć ok. 5mm średnicy na zewnątrz, 3 mm wew., być elastyczna czyli najlepiej wykonana z latexu (chyba ). Jakieś pomysły?

Witam

co do pytania o tą cześć co wygląda jak "harmonijka"(jeśli dobrze zrozumiałem) czy nie może być taka część od słomki? ta którą da się wyginać? dla lepszego zobrazowania dam zdjęcie

pb050187.th.jpg

Ma to 5mm średnicy zewnętrznej, ale nie wiem jak z pozostałymi wymiarami.

Pozdrawiam

Mateusz

Testowałem już, niestety z marnym skutkiem. I owszem rozkłada się fajnie ale w drugą stronę już nie bardzo , ale dzięki za zainteresowanie . Rodzi mi się w głowie pewien pomysł ale potrzebny jest do tego jakiś specyfik typu płynny latex albo coś w tym klimacie. Muszę pogooglować może coś takiego znajdę a wtedy zostanie "tylko" zrobienie formy.

• 4 weeks later...

Witam wszystkich po miesięcznej ciszy. Dla zainteresowanych coś tam się powoli robi. W tym momencie walczę z fotelem celowniczego a dokładniej nad umiejscowieniem go. Zeby to zrobić muszę przy okazji dopasować figurkę dowódcy czyli w skrócie ciągle pod górę.

Mam małe pytanie: czy dowódcy czołgów nosili też furażerki? Taka figurka najlepiej mi pasuje .

• 2 weeks later...

Hej, hej, jest tam kto?

Następny mały update.

Przerabiają się figurki potrzebne do spasowania elementów w koszu wieży.

A wygląda to tak:

KT029.jpg

KT030.jpg

KT031.jpg

KT032.jpg

Na ostatnim zdjęciu to Johan - celowniczy (od lewej) i dowódca Helmut

Jak widać dopasowanie figurek wymagało kilku operacji plastycznych, pierwsze takie przeróbki więc proszę łagodnie z .

Teraz muszę trochę pomarudzić. Nie wiem jak inne firmy ale ten zestaw (moim bardzo skromnym zdaniem) średnio nadaje się do takich waloryzacji. Jedna podstawowa sprawa to to, że podłoga weży jest stopniowana (czerwona linia) a powinna być raczej płaska (niebieska). Chyba, że się mylę .

KT028-1.jpg

To powoduje przekłamania w wymiarowaniu itd. itp.... Ale cóż jakoś trzeba sobie radzić, a co z tego wyjdzie, zobaczymy....

Edytowane przez Gość

Witam.

Hej, hej, jest tam kto?

Jest

Jedna podstawowa sprawa to to, że podłoga weży jest stopniowana (czerwona linia) a powinna być raczej płaska (niebieska). Chyba, że się mylę .

Podłoga w tym miejscu wieży powinna być płaska.

Pozdrawiam

Jacek

Chodzi mi o tą osłonę, nazwijmy to elewacją armaty, czyli to coś co wygląda jak miech . Teraz w czym problem ano w wykonaniu tego. Nie mam pojęcia jak to zrobić aby to coś "działało". Musi ta osłona mieć ok. 5mm średnicy na zewnątrz, 3 mm wew., być elastyczna czyli najlepiej wykonana z latexu (chyba ). Jakieś pomysły?

W którymś numerze Tamiya Model Magazine (muszę pogrzebać w archiwum i sprawdzić który to był numer) gość robił imitację przewodów doprowadzających powietrze do silnika w rajdówce z drutu miedzianego zwiniętego w sprężynkę i owiniętego taśmą silikonową, taką jak do uszczelniania rur w hydraulice. Może coś takiego by się nadało? Nie wiem tylko jak zachowa się farba na tej taśmie przy zginaniu, czy nie będzie odłazić.

Sorki, że teraz odpisuje.

Cały problem, a może raczej część, zilustruje zdjęciami:

KT035.jpg

KT036.jpg

Problem polega na tym, że ten "tłok" ma duży skok i w dolnej pozycji nie zostaje za wiele miejsca, także potrzebuję coś co będzie zrobione z czegoś cienkiego jak np. latex. Planuje kupić latex w płynie, zrobić jakąś formę z plastikowego pręcika i ...... się zobaczy czy coś wyjdzie.

Jakkolwiek dzięki za zainteresowanie i proszę o więcej pomysłów i porad.

ja bym jeszcze temu helmutowi zdjął furażerkę Bo raczej już w tym czasie były czapki z daszkiem, ale może gdzieś się zawieruszyła w czołgu. Janek z 4 pancernych woził nawet czapke ułańską ;)

Witam.

Odnośnie jeszcze tyłu wieży.

Dwa zdjęcia.

Pierwsze pochodzi z Achtung Panzer - Tiger, drugie z Panzers in Saumur no.1

th_tylwiezos.jpg th_tylwiezos01.jpg

Może się przydadzą

Pozdrawiam

Jacek

bigmodel dzięki, na pewno się przydadzą.

bartek18 z postępami tak sobie. Aktualnie męczę fotel celowniczego i okolice oraz "lunetę" celowniczego czy jak to zwać. Na szczęście teraz mam urlop więc mam nadzieję, że pod koniec tygodnia zamieszczę jakieś zdjęcia.

Jest ciężko bo muszę spasować elementy wyposarzenia wieży wraz z załogą. Kurcze mieli tam na prawdę ciasno. Do tego dochodzi strategia wklejania, sklejania, składania wszystkiego tak aby można było to później złożyć do kupy bez psucia.

Mam pytanko przy okazji do będących w temacie:

1. Czy wkłady peryskopów w Tigerze I późnym i w Tigerze II były takie same?

2. Jakie gąski miały Tigery II z 505-go, wczesne czy późne? (może zakupie friule)