Jump to content

CMK a polskie F-16

Jacek Kryszak
 Share

Recommended Posts

• Replies 76
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Czy do zrobienia naszego dwumiejscowego F-16D Block 52+ jako model wyjsciowy bedzie sie nadawal F-16B Plus Hasegawy ? Nie mialem go w rekach wiec moze ktos bardziej zorientowany potrafi to ocenic ?

Czy do zrobienia naszego dwumiejscowego F-16D Block 52+ jako model wyjsciowy bedzie sie nadawal F-16B Plus Hasegawy ? Nie mialem go w rekach wiec moze ktos bardziej zorientowany potrafi to ocenic ?

Też bym się podłączył do pytania tylko chodzi mi o modele z których udało by się wykrzesać (przy pomocy tego zesatwu CMK) nasze "jaszczembie" w wersji jedno i dwumiejscowej skala oczywiście 1:48 !

Też bym się podłączył do pytania tylko chodzi mi o modele z których udało by się wykrzesać (przy pomocy tego zesatwu CMK) nasze "jaszczembie" w wersji jedno i dwumiejscowej skala oczywiście 1:48 !

Obecnie nie ma takiego fabrycznego zestawu.......

Jak sugeruje producent, konwersje CMK sa dedykowane modelom Hasegawy. Nie jestem tego na 100% pewny ale najlepsza baza dla wersji jednomiejscowej naszego efa jest model Hasy F-16C z silnikiem Pratt&Whitney, natomiast do dwumiejscowego najlepszy bylby model Hasy F-16D ( nr kat. V06 i wlasciwie juz niedostepny w sklepach, widzialem tylko na eBayu za ok 50 papierow w USA ) tez z takim samym napedem.

Mnie interesuje czy model Hasy F-16B+ ma taki sami silnik ( a wlasciwie wlot powietrza i dysze ) ktore odpowiadalyby polskiemu efowi a tym samym mozna na nim zastosowac konwersje CMK ........ ?

hmmm.... Jest to do zrobienia.....ale pozostaje jeszcze do przerobienia ogon bo wersja B miała trochę inny niż D i takie tam drobiazgi. Nowe modele "16" mają duży i mały wlot powietrza i dyszę silnika GD oraz PW i jeszcze takie tam pierdoły..... najlepiej jest chyba kupić z Hase F-16CG jeśli idzie o naszego "Jaszczembia" single-seat albo F-16DG jeśli robimy twin-seater.

Wszystkie elemetny do poprawek, o ktorych wspomniales

sa w konwersji CMK 4190 natomiast wersje, ktore sugerujesz czyli CG i DG odpadaja poniewaz maja duzy wlot powietrza i dysze od silnikow General Electric.

Polskie F-16 sa napedzane silnikami PW i stad maja male wloty powietrza i odpowiednie dysze. Te i tak najlepiej zastapic Airesem, ktora wg fachowcow odpowiada wlasnie silnikowi Pratt&Whitney.

No ale wciaz nie wiem jakim silnikiem sa napedzane F-16B Plus.... a ten wlasnie model chce uzyc jaka podstawe. Problem w zasadzie dotyczy tylko wielkosci wlotu powietrza (dysza bedzie Airesa ), jezeli wlot jest od P&W to nie bedzie problemu.

F-16 z Revella juz u mnie wylądował, ale ten zestaw kalkomanii i konforemne to barrrrrdzo by mi sie widziały. Mam nadzieję, że o tej skali producenci nie zapomną

SP-Decal wypuścił kalki do "jaszczembia"

http://www.jadarhobby.waw.pl/spdecal-7218-kalka-p-9626.html

Tia jakieś 6 lat temu opcja 120 F-16 A/B dla polski

Hehe to keszcze z czasow kiedy 1 PLM mial na nich latac z tego co po kalkach widze . Jakas niszowa firma zrobila F-16C w 1/72 wraz z polskimi (aktualnymi) kalkami