Łukasz_G Napisano 28 Marca 2012 Share Napisano 28 Marca 2012 Mała rzecz a cieszy Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 3 Maja 2012 Autor Share Napisano 3 Maja 2012 Mała rzecz a cieszy Trzymam kciuki Oj cieszy, nawet nie wiesz jak bardzo:) pozostała mi do wygięcia jeszcze jedna…. Tymczasem zabrałem się za wykańczanie mostu. Był już w sumie prawie gotowy, zrobiłem tylko imitację spawów, poziom i spust od oleju. Zrobiłem też taki drobiazg, który jest zamontowany na moście. Dokończyłem też piasty. W sumie dokończyłem to wszystko, co było zaczęte i zbierało kurz pochowane po pudełeczkach. Pare fotek: Pozdrawiam i do zobaczenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Ładne żeberka W ogóle wszystko ładne! Dobrze, że praca idzie dalej. Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Sam most, jeden głupi most a robi takie wrażenie... Co dopiero jak będzie już w ramie z resztą klamotów... Taki model najlepiej by sie prezentował gdyby był sklecony do kupy juz na dobre a kazda część byłaby pomalowana podkładem i wyszlifowana tak aby było widać gdzie pod resztkami farby jest plastik zestawowy, styren, szpachla lub blaszki. Kurczę, aż boję sie pomyśleć co to będzie jak voseba przejdzie do etapu budowy silnika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 3 Maja 2012 Share Napisano 3 Maja 2012 Rewelacja. W zasadzie lektura tego warsztatu powinna być obowiązkowa bo przecież masa tych detali zniknie w momencie jak postawisz ciągnik na kołach, w gablotce. Może warto zrobić do tego cuda gablotę z prezentacją multimedialną w tle, ze slajdami z relacji i soundtrackiem z gladiatora:D pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Kurczę, aż boję sie pomyśleć co to będzie jak voseba przejdzie do etapu budowy silnika... Ja to co będzie?! Będzie działająca miniatura silnika Cieszę że wróciłeś z projektem :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaro92 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Witaj Mistrzu Miło widzieć kolejny proces budowy modelu na forum Każdej aktualizacji oczekuję z niecierpliwością. Co do jakości wykonywanych elementów rzecz jasna nie można się przyczepić, perfekcja w każdym detalu Co do silnika... spokojnie Panowie. Seba wpakuje tam miniaturowy silnik spalinowy, który później Volvo będzie chciało wykupić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Co tu można napisać, PIĘKNIE. Zasiadam znowu w pierwszym rzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Most jest ekstra, co to sie duzo rozpisywac. Fajnie, ze dzialasz dalej z tym modelem, bo juz myslalem w pewnym momencie, ze go odstawiles. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Dziękuję Panowie za miłe komentarze, ale trochę wyolbrzymione:) Co do silnika to będzie to standardowy silnika, już nawet zaczął się budować. Jeszcze raz dziękuje za komentarze i zapraszam do oglądania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz_G Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Dziękuję Panowie za miłe komentarze, ale trochę wyolbrzymione:) Co do silnika to będzie to standardowy silnika, już nawet zaczął się budować. Jeszcze raz dziękuje za komentarze i zapraszam do oglądania! No czyli każda śrubeczka i nakręteczka na pewno będzie nie zapominając o podkładkach pod nimi i innymi detalami. Dla voseby to standard dla nas kosmos Oczywiście most najwyższa klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 6 Maja 2012 Autor Share Napisano 6 Maja 2012 Łukasz_G dziękuję za komentarz:) Dzisiaj ciąg dalszy zabawy z tylnym zawieszeniem. Zrobiłem odlewy mostu i przekładni: Następnie zacząłem uzbrajać most: Musiałem też przygotować jeszcze jedną blaszkę, przy okazji dorobiłem otwory rewizyjne do sprawdzania szczek hamulcowych: A potem już była czysta przyjemność z samego sklejania: Felgi są z kfs, reszta odlewów to moja produkcja:) To by było na tyle, zapraszam do komentowania i dyskusji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzychu126 Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 To nie jest normalne. To nie jest modelarstwo tylko rzemiosło. Ja jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartiniOCP Napisano 6 Maja 2012 Share Napisano 6 Maja 2012 Ja może graficznie przedstawię co ze mną robią aktualizację tego warsztatu: Warsztat to ten wąż Rewelacja pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 MartiniOCP - drastyczna fota, ale dobrze tłumaczy co i jak Voseba - śliczne odlewy, ale naszło mnie takie niepokojące uczucie... Słyszałem, że żywica potrafi się brzydko zachować w ciepły dzień i pod obciążeniem odkształcić się. Jedna taka amerykańska firma, A.I.T.M. robi tak, że zalewają w odlewie tylnego mostu (i w podłużnicach ramy też, swoją drogą) stalowe druty, żeby sie przed tym zabezpieczyć. Może jeszcze byś dał rade coś takiego u siebie zrobić? Albo chociaż przewiercić po osi i wcisnąć do środka takie wzmocnienie? Żal by było, gdyby kiedyś upał miał zmarnować tyle ciężkiej pracy. Pozdrawiam serdecznie i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 pmroczko masz rację, ale ten most to jest jeszcze nie jest taki zły, jednak to gruby kawałek żywicy. Mnie natomiast niepokoją resory, są znacznie cieńsze i to one będą przenosić większe ciężary. Rama jest z plastiku i ten problem jej nie dotyczy. Przyszło mi jeszcze tylko na myśl żeby zrobić jakieś elementy, przysłowiowe klocki, na których będzie stać rama a koło będą minimalnie „lewitować”. A most spróbuję przewiercić tak jak mówisz, powinno się udać Dziękuję za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 7 Maja 2012 Share Napisano 7 Maja 2012 Miażdżysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Co tu dużo pisać. Rewelacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dart Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 17 Maja 2012 Share Napisano 17 Maja 2012 Wszystko idealnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bodzio Napisano 23 Maja 2012 Share Napisano 23 Maja 2012 Rewelacja. Miło popatrzeć Tak trzymać, nie puszczać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2012 Dziękuję Panowie za komentarze:) niestety muszę zacząć zabawę z zawieszeniem od zera.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 19 Czerwca 2012 Share Napisano 19 Czerwca 2012 Coz tu moge wiecej napisac, niz to co powyzej juz napisalem.... Czekam na ten moment kiedy postawisz ciagnik na kolach (bez kabiny), interesuja mnie detale - okablowanie ramy, silnik, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Czerwca 2012 Share Napisano 20 Czerwca 2012 Cześć Seba! Nie do końca rozumiem - jak to od zera? Czy chodzi Ci o to, że teraz będziesz je składał z odlewów żywicznych? (Wtedy to nie jest od zera) Tak jak już pisałem, boję się, żeby z tego kłopotów nie było jak przyjdzie w końcu lato. Może powinieneś zrobić na ten model podstawkę, jak pod okręt Tak żeby na czas przechowywania zawieszenie było odciążone. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
voseba Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2012 Zawieszenie pierwotnie miało być z żywicy i tak pozostanie. Problem pojawił się z żywicą, okazało się, że żywica był przeterminowana i wszystkie elementy były do wyrzucenia. Kupiłem nową żywicę i zacząłem odlewać wszystko od nowa. Co do Twoich obaw to elementy po odlaniu leżakowały na słońcu ok 2tygodniu i nic im się nie stało. Idąc za Twoją radą wywierciłem dziurę w moście i będę go wzmacniał metalowym prętem:) Dziękuję za rady i zapraszam do komentowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi