Jump to content

M-51 Super Sherman

Artek
 Share

Recommended Posts

Postępy dalsze. Dorobiłem takie blaszysko znajdujące się z przodu Shermana i dokleiłem parenaście części. Jedna skrzynka obłożona trawionkami, zrobiona juzjest także taka skrzynka, która była umieszczana z tyłu czołgu.

th_IMAG1883.jpg

th_IMAG1882.jpg

Idzie Ci nieźle,tylko mi się wydaje,że kolor podwozia jest zdecydowanie za jasny,moze przez aparat tak wyglada ,niewiem.Jeśli robisz wczesną wersje,to powinien być bardziej ciemno-piaskowy,jeśli wersje późną,to bardziej szarawy.Pozdrawiam.

Hm czy za jasny... nie wiem. Robie późniejszą wersję, a całość będę chciał pomalować właśnie kolorem "Izraelski piaskowy" z Agamy. Dobierałem na podstawie zdjęć z missing lynx.

Baldigozz -> model to Academy.

Deco - M-51 Super Sherman to izraelska wersja Shermana z francuską armatą 105mm. Użyte w wojnie 6 dniowej i w wojnie Yom-Kippur.

Ja nie w temacie ! Ale co to był ten "Super Sherman" ?? Można gdzieś w sieci o nim poczytać???

No i tu jest niestety błąd w nazewnictwie pojazdu,który jest popełniany bardzo często.To jest M-51 nazywany nieoficjalnie Isherman,natomiast Super sherman jest to wersja M-50.Tu mozna sobie o nich poczytać:

http://www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/tanks/sherman/M-50.html

http://www.israeli-weapons.com/weapons/vehicles/tanks/sherman/M-51.html

To jakaś firma wypuściła kolor "Sinai Grey" O kurcze,ja zawsze mieszałem farby zeby otrzymać ten kolor,muszę zobaczyć jak ta farba bedzie wygladać na tym M-51

hmm dioramy takiej jak np. pod Isu toraczej nie. Ale podstaweczka jakaś z małymi el. krajobrazu będzie Może jakaś studnia na pustyni a obok niej wazy albo wiadereczko... zlaeży co wymyśle. A no i będę chciał zrobic parasol przeciwsłoneczny przymocowany do jakiegoś elementu na wieży:) Ale to tylko plany.

Witam

Kolejne postępy. Fotki takie są inne nie będą. Mój aparat podnosi mi ciśnienei ostro więc trza chyba zainwestować w zmianę sprzętu.

th_IMAG1964.jpg

th_IMAG1961.jpg

th_IMAG1960.jpg

th_IMAG1959.jpg

Włazy są tak ino ino przyklejone żeby pokazać jak to bedzie wyglądało.

Hmm no nie wiem czy mogę powiedzieć... to jest tajne i ....

Ale w sumie przez znajomość z forum Kompanii Braci to Ci mogę powiedzieć , ze to jest mąka tortowa wymieszana z lakierem matowym bezbarwnym z pactry i ciapana pędzlem po pancerzu a na koniec szlifnięta papierem.

Kibicuję systematycznie i teraz to miałbym tylko taką jedną uwagę - nieobowiązkowe zalecenie . Faktura odlewu jest chyba za "grudkowata". Ja bym ją jeszcze przetarł jakimś gładkim papierem ściernym.