temir 2 Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam! Wraz ze zblirzającym się końcem kanikuły nadszedł czas na kolejną edycję zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" - tym razem ofiarą padnie ten oto problematycznej urody pojazd : A oto co można znaleźć wewnątrz pudełka : Dwie ramki z elementami kadłuba i wieży z oliwkowego plastiku (bardzo przyjemny w obróbce ) i jedną ramkę z szaro-srebrnego plastiku (nieco kruchego ) z ogniwami gąsienic ( ) ...oraz arkusik bardzo dobrych kalkomanii : Wypraski to leciwa spuścizna po nieboszczce ESCI - o dziwo poza drobnymi "gruboskórnościami" w detalach i miejscami upierdliwych śladach po wypychaczach model znosi próbę czasu całkiem dobrze - jest poza tym prawie bezkonkurencyjny: niedawno dopiero pojawiły się żywice "Cromwell Models": drogie i chyba praktycznie nieosiągalne w naszym (k)raju . Zestaw umożliwia zbudowanie czołgu w wersji Mk.III w sześciu różnych wariantach malowań i oznakowań: pięć brytyjskich - tym dwa "plamiaste" pustynne i jedno sowieckie (tu twórcy naklejek dali popisowo ciała: w założeniu miał być sowiecki napis propagandowy ale widać makarony bukiew nie uczone bo wyszły im bzdurne bochomazy ) Ja postanowiłem w ramach zabawy zrobić sobie inną odmianę pojazdu czyli tytułowego Churhill'a N.A.75. Do tego celu zastosowłem żywiczną konwersję nabytą jeszcze w zamieszchłych czasach od "innego przedstawiciela" niż obecny : Wewnątrz zajduje się wieża, jarzmo wraz z armatą (na tyle dobrą że zrezygnowałem z zamiany na metalową ), pokrywy włazu dowódcy - można zrobić go otwartym oraz zasobnik na tył wieży: W założeniu mam zamiar upodobnić model do takich osobników: Oryginalne pojazdy bardzo często miały odsłoniętą trakcję gąsienicową: wynikało to prawdopodobnie stąd, że ziemia czy inne zanieczyszczenia powodowały blokowanie się gąsienic i w efekcie uszkodzenie np. sprzęgła. Upodabnianie zacząłem od zmasakrowania kadłuba w celu odsłonięcia gąsienic - dodatkowo jeszcze postanowiłem pootwierać włazy - i zrobiłem imitację mechanizmu regulacji koła napinającego. ..i przymiarka z wieżą: Następnie założyłem gąsienice, wykonałem dodatkowe opancerzenie, włazy i trochę drobiazgów widocznych na zdjęciach. Na chwilę obecną model prezentuje się tak: Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane Cdn. Pozdrawiam! Edytowane 31 Sierpnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Będę zaglądał - w końcu Churchill to potomek Landship'ów z WW I i Brytol pełną ... skorupą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 TEMIR IS BAAAAAAACK!!!!! No nareszcie I powrót do drugowojennych pojazdów, co cieszy mnie jeszcze bardziej. Też mam w planach Churchilla, tylko w wersji AVRE lub Crocodile - jeszcze nie zdecydowałem. Jak zwykle piękna robota i kunsztowne przeróbki, czyli poziom, jak zwykle, primera division No i jeszcze zdjęcia ładniejsze, czyli tylko oglądać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Witam! Drobna aktualizacja - liny oraz parę innych dupereli: Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Bajer!!! Jak się gąski układało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Witam! Jak się gąski układało? Bezproblemowo - dodatkowo ułatwiłem sobie życie pozostawiając obracanymi na czas montażu gąsienic koła napędowe i napinające. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Temir jak zawsze akbar! super projekt, będę tu zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 Ja też tak chcę umieć...takie ''monstra'' są fascynujace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Września 2010 Share Napisano 6 Września 2010 witam, no piękna robota! możesz coś napisać jak postępujesz po kolei z gąsienicami? w sensie dosłownie krok po kroku - czy przyklejasz do kół modelu, czy tylko ogniwko do ogniwka, czy wszystko w opaskę czy jakieś dłuższe części... jestem samolociarzem i nie ukrywam że z tym mam zawsze problem (a mam w poczekalni kilka maleństw właśnie w 72-jce), a Tobie to bardzo czysto i zgrabnie idzie. z góry thx pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 10 Września 2010 Autor Share Napisano 10 Września 2010 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: możesz coś napisać jak postępujesz po kolei z gąsienicami? w sensie dosłownie krok po kroku - czy przyklejasz do kół modelu, czy tylko ogniwko do ogniwka, czy wszystko w opaskę czy jakieś dłuższe części... Nie mam na to jakiegoś specjalnego przepisu - generalnie to postępuję wg. instrukcji czyli w wypadku gąsienic z pojedyńczych ogniw i pasków oklejam koła napędowe i napinające ogniwkami a potem doklejam te "paski". Jedynie co polecam to pozostawić owe koła nie przyklejone (na czas montażu gąsienic) do kadłuba żeby sobie zostawić możliwość manewru przy dopasowywaniu pozostałych odcinków gąsienic. A to kolejna odsłona dramatu: Po dodaniu charakterystycznych gaśnic butelkowych model uzyskał kształt ostateczny ( ): ...a wszystko to potem pokrył surfejser Guze 1000 : Teraz kolej na kolor podstawowy . Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 Jestem pod wrażeniem całego modelu, a zwłaszcza gąsek czystość montażu perfekcyjna, to właśnie odstrasza mnie od pancerki, zwłaszcza w 72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 10 Września 2010 Share Napisano 10 Września 2010 No bardzo fajnie się zapowiada. A co do gąsek, ja jakoś nie mam problemów z takowymi, jak obejrzałem pewien filmik i podobnie jak Temir oklejam najpierw kółeczko (ale ja tylko napędowe), a później doklejam kolejne, sprawdzało się to w Italce no i w Revelce oczywiście. No teraz malowanko, czyli najsmaczniejszy kąsek nas czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam! Kolejna odsłona dramatu : Kolor podstawowy - farba akrylowa Vallejo Model Color 924 (94): ...i dalej zabawa się rozkręca czyli "sidolux in action", kalkomanie, troszkę barw uzupełniających i nieśmiały łosz produktem MIGa: Teraz model czeka dalsze "podkolorowywanie", następnie utrwalające matowienie a po nim to co najbardziej lubą tygrysy : czyli filtrowanie, delikatna dewastacja w postaci otarć, obić itp. oraz inny wszelkiej maści syf . Cdn. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Model póki co prezentuje się pięknie! Przy okazji się zapytam - jak robiłeś nity? Bo wyglądają bardzo ładnie i przede wszystkim są bardzo równe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam! Model póki co prezentuje się pięknie! Cieszę się z tego się niezmiernie! jak robiłeś nity? Nic niezwykłego - plastikowy pręcik cięty na plasterki Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Zawleczki w gaśnicach ;] Świetny modelik, świetne detale, ale czy nie zbyt ciemny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Piękny Winston Ci wychodzi! Miło zobaczyć w naszej skali takie nietypowe modele. Czekam na ciąg dalszy. Ciekawy podkład na gąskach. Ja zaczynam od ciemno-szarego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam! czy nie zbyt ciemny? Początkowo obawiałem że za jasny ale kolor wydaje się być taki jak trzeba . Ciekawy podkład na gąskach. Ja zaczynam od ciemno-szarego. Zmieni się jeszcze nie do poznania . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 super pamietaj zeby dosyc rozjasnic, no bo to Italia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Kurcze,jest super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Prześwietnie się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam! pamietaj zeby dosyc rozjasnic, no bo to Italia W rzeczy samej! I do tego jeszcze niemiłosiernie umorusany - jak to na Italię przystało Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Bardzo ładny model, dawno nie widziałem na warsztacie Churchill'a. Mam nadzieję, że zobaczę jeszcze kilka warsztatów Churchilli w rożnych wersjach, np. z mostem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 12 Września 2010 Autor Share Napisano 12 Września 2010 Witam! Mam nadzieję, że zobaczę jeszcze kilka warsztatów Churchilli w rożnych wersjach, Nie wykluczone ... np. z mostem Tego niestety akurat nie posiadam Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TMGH Napisano 12 Września 2010 Share Napisano 12 Września 2010 Tego niestety akurat nie posiadam Za to ja mam I nie dam :P Chyba że za wiesz co Kolor gąsienic jak sok z gumijagód Patrzę co tam Pan wymodzisz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi