RysiuMajster Napisano 31 Sierpnia 2010 Share Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Na początek pragnę powitać wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie i przedstawić relację z budowy dioramy o tematyce zimowej Będzie ona przedstawiała budynek gdzieś w polskim mieście grupę żołnierzy niemieckich oraz działo Marder . budynek już prawie skończony tzn. jeszcze wnętrze i ogólne poprawki stylistyczne Tak prezentuje się front budynku a tak tył I jeszcze jedna figurka Niemca Figurki firmy Dragon budynek Mini Art skala 1:35 bo wcześniej nie napisałem Mam nadzieję że się podoba proszę o opinię i komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniak17 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 z czego zrobiłeś tą tapetę w środku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sir.michal Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Budynek bardzo fajnie się prezentuje, popracował bym trochę na twoim miejscu nad figurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Budyneczek bardzo fajny. Dokonałbym jednak parę poprawek. Cegła po odpadnięciu tynku chyba jest zbyt czerwona (za czysta). Wewnątrz budynku chyba trochę za mało gruzu jest, jak na takie zniszczenia - można dołożyć. Myślę, że Polacy w okresie zimowym w czasie wojennym ogołociliby budynek z części drewnianych (drzwi, okna itp.) wykorzystując je na opał - usunąłbym "drewno". Chyba klosz lampy ulicznej jest zamocowany do góry nogami. Co do figurki - nie najgorsza. Trochę bym zmatowił lakierem matowym. No i dałbym mu coś na głowę - w końcu to zima. W ogóle - nieźle się dioramka zapowiada. Będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hosemi Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Witaj... Dioramka jak najbardziej zapowiada się ciekawie... Z drewnem mój przedmówca jak najbardziej ma rację, nawet drzazga by nie została...A co do figurki to jakby żyrafa... Jak tak wygląda przedstawiciel rasy panów - wysoki, niebieskooki blondyn to nie dziwne że austriacki pseudo malarz, niski brunet,paralityk nie poprowadził ich do zwyciestwa...hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 No dioramka nieźle się zapowiada przód budynku rewelacja, z tymi elementami drewnianymi to chyba dobry pomysł żeby je usunąć, znasz nasz naród chyba Z tyłu zdecydowanie za mało gruzu, figurkę daj w mat i postaraj się o lepsze jej zdjęcia, wtedy będzie można zobaczyć czego jeszcze jej brakuje. Dla urozmaicenia na budynku może dodaj parę plakatów propagandowych, albo postaw na oknie jakieś zwierzątko, kotka na przykład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 1 Września 2010 Autor Share Napisano 1 Września 2010 Dziękuję za miłe powitanie na forum co do budynku to front na około 70% a tył to dopiero jakieś 30% Co do drewna to jednak mam zamiar je zostawic a to ze względu na fakt że bez okien i wogóle detali drewnianych było by dość pustawo Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Mam takie pytanie, jako, że w dioramach jestem zupełnie zielony chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób wykonuje się taką kostkę brukową, z czego itd dosłownie wszystko, jeśli można o taki mały tutorial , krok po kroku, a ta Twoja jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 1 Września 2010 Autor Share Napisano 1 Września 2010 to jest gotowy budynek i droga firmy Mini Art samemu kiedyś też robiłem bruk w taki oto sposób brałem ramkę na zdjęcia albo cokolwiek co ma wysokie brzegi wykładałem plasteliną , równą cienką warstwę a potem za pomocą odpowiednio wyżłobionego patyka "wygniatałem" negatyw drogi brukowanej następnie zalewałem gipsem czekałem aż wyschnie wyciągałem z formy i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Trochę dziwnie to wygląda, bo miejsca w których były stropy i ściany są idealnie gładkie i całkowicie pozbawione jakichkolwiek śladów tynku, podłóg czy choćby zapraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 Moim zdaniem jedynie to dziwnie wyglądają te zacieki, co są po dziurach od kul jak mniemam. Czerwona cegła chyba tak nie "krwawi" mocno od wody? A kosz lampy, jest zamocowany odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 1 Września 2010 Autor Share Napisano 1 Września 2010 Co do braków na stropach itp...ja dopiero zacząłem wczoraj wnętrze ;]...trochę jeszcze zostało Co do cegieł to normalne że jak zmiesza się pył z wodą to powstają "krwawienia" chociaż może wyszły zbyt widoczne postaram się to poprawić Tak wiem Latarnia ;p zrobiłem ją już ładnych kilka miesięcy temu więc już tak zostawię Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zmorka Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 RysiuMajster dzięki , tak tez zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 1 Września 2010 Share Napisano 1 Września 2010 ....Tak wiem Latarnia ;p zrobiłem ją już ładnych kilka miesięcy temu więc już tak zostawię Pozdrawiam A szkoda. Warto poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 Poleciłbym Ci jeszcze zrobić. a może masz to nawet w planie, zrobić rozjechany śnieg na bruku. Takie śnieżne koleiny zabrudzone. Chyba by to pasowało, skoro przed budynkiem tyle śniegu. Zaprusz śniegiem lekko bruk, by było widać kostkę i zrób, kilka śladów, że pojazdy jeździły jakieś Nadałoby to myślę, prawdziwego Zimowego klimatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Oczywiście śnieg na bruku też będzie ale dopiero jak dodam pojazd wszystko w swoim czasie Pozdraiwam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 3 Września 2010 Share Napisano 3 Września 2010 To fajowsko czekam na finał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 3 Września 2010 Autor Share Napisano 3 Września 2010 Witam Kolegów Kilka fotek w trakcie pracy nad parterem dodam więcej w najbliższym czasie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 4 Września 2010 Share Napisano 4 Września 2010 Rewelacja. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to przetarłbym trochę cegły, by uwidocznić zaprawę pomiędzy nimi. Na przedniej ścianie widać, ładnie wyszło ale tej bocznej nie. No chyba że jest przed Fajna Dioramka, ma klimat. pracuj pracuj. Świetne efekty. Ps. tą swastykę wywal, lub zrób nową, bo jest koślawa trochę psuje ten fajowski klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 6 Września 2010 Autor Share Napisano 6 Września 2010 Witam Co do swastyki to już w weekend poszła...zastąpiłem ją plakatem i jest lepiej wg. mnie ;) Co do dalszych prac to jakoś mi to wolno idzie (chyba ta pogoda ;/).... Z braku pomysłów na wykańczanie wnętrza zająłem się figurantami kilka fotek myślę że do wieczora ich skończę... i kilka fotek wnętrza Wybaczcie jakość zdjęć ale aparat pożyczyłem i robię jakimś rzęchem ;p.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 9 Września 2010 Autor Share Napisano 9 Września 2010 Witam Wybaczcie za odpowiedź pod odpowiedzią Już prawie finisz wnętrza zostało tylko dodać obraz na ścianie piętra (w trakcie tworzenia ;-) ) kilka spalonych fragmentów drewna na pięterku i " wyzamiatanie nadmiaru gruzu z niektórych elementów myślę że do piątkowego wieczora zakończę wnętrze na 100% i zajmę się frontem budynku Kilka fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RysiuMajster Napisano 15 Września 2010 Autor Share Napisano 15 Września 2010 Witam Nie wiem dlaczego ale nie mogę edytować swoich postów dlatego prosze o wybaczenie że ciągle "pod sobą" dodaje Projekt wnętrza dobiegł końca :-)...wreszcie ;-p Wczoraj w nocy zrobiłem zamówienie i powinno jutro dojść, więc na razie odpoczywamy ;-) kilka fotek wraz z dwoma figurantami na swoim miejscu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek W. Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Tak się zastanawiam: jak ten Niemiec wszedł na to pierwsze piętro. Podłoga/strop właściwie w całości zniszczona. Pozostały tylko jakieś jej mizerne resztki a w pobliżu nie widać ani drabiny ani nawet belki, po której mógł się wdrapać na swoje stanowisko strzeleckie. Nie wspomnę nawet o tym, że przy okazji wniósł na górę kilka skrzynek z amunicją i MG-42. Czy będziesz starał się jakoś urealnić tą scenę dodając właśnie coś co pomogłoby wejść na pierwsze piętro? Szkoda byłoby przez właściwie drobiazg zepsuć dobrze zapowiadającą się scenę. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 Tak się zastanawiam: jak ten Niemiec wszedł na to pierwsze piętro. Po prostu zna parkour Wbiegł na ta deskę w rogu, odbił się od ściany i złapał się za tą wystająca belkę, później wystarczy się już tylko podciągnąć i wskoczyć na pięterko, a skrzynki mu kolega podrzucił A tak serio to rzeczywiście przydało by się coś dodać bo świetna scenka traci przez to na realizmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 16 Września 2010 Share Napisano 16 Września 2010 A ja muszę zwrócić uwagę na ten obrazek na pierwszym piętrze. Nie wiem, czy przy takich zniszczeniach ostałby sie prawie nienaruszony na ścianie. Poza tym skoro jest przekrzywiony, a ściana osmalona, to pod nim powinien być jaśniejszy ślad? Ale poza tym podoba mi się Twoja praca. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi