Skocz do zawartości

Mack RW (Superliner) - odbudowa

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 532
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dziękuję za komentarze, koledzy!

Mark666 - chętnie bym pomógł, ale w najbliższym czasie nie planuję zakupów. Jeśli coś się zmieni - dam znać. Ewentualnie miałbym na sprzedaż chlapacze podobne, ale mniejsze - nie takie wysokie, takie jak na zdjęciu poniżej z lewej:

mud6.jpg

Grubyjg - no moje "złomowe" części potrafią wyglądać strasznie.

Tomek - dzięki za miłe słowa!

Dzacek - dawnośmysię! Dzięki za fotę. Moja maszyna ma być trochę lepiej zadbana

Jeszcze raz dziękuję za komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• 4 weeks later...
Napisano

Witam ponownie!

Udało mi się znowu trochę zrobić, pracowałem tym razem na dwóch odcinkach: kabina sypialna i rama.

Jeśli chodzi o kabinę sypialną, to wrzuciłem na leżankę dwa czasopisma (przyzwoite niestety):

sleeper25.jpg

Poza tym położyłem w końcu ostatnią warstwę bezbarwnego i zacząłem wklejać detale - wywietrzniki, reflektory i inne błyskotki. Brakuje jeszcze poręczy (załatwiam części) i anteny TV - już prawie jest. Wygląda to tak:

sleeper26.jpg

sleeper27.jpg

Drugi odcinek prac - deck na ramie - służy kierowcy jako miejsce pracy podczas podczepiania instalacji do naczepy. Na pokładzie będzie "pogo stick" i złącza instalacji hamulcowej/powietrznej i elektrycznej. Konstrukcja pokładu ma uniemożliwiać to, żeby stała tam woda albo leżał śnieg - dlatego będzie ażurowa. Po wykonaniu rysunku zbudowałem stelaż z płytki polistyrenowej 0,5mm a wolne miejsca wypełniłem siatką aluminiową:

chassis21.jpg

Po pomalowaniu na gotowo wygląda to tak:

chassis22.jpg

Teraz czeka mnie dalszy etap prac przygotowujących do zamocowania kabiny na ramie - ale to jeszcze dużo pracy! Dziękuję za uwagę, życzę miłego dnia i pozdrawiam

Paweł

Napisano

Ach aktualizacja jeszcze ciepła więc pozwolę sobie o napisanie komentarza

To, że czasopisma przyzwoite to ok ale nie mogę się dopatrzeć czy to amerycańskie pisma.

Jeśli chodzi o część sypialną z detalami to prezentują się całkiem fajnie. Jednak odczuwam obawy co do nitów na srebrnym pasie ... Czy nie są one za mało wypukłe ? Jeśli można to poproszę jeszcze o zdjęcia ba zawiasy drzwi sleepera. Halogeny na sleeperku pierwszorzędne. To samo mogę powiedzieć i kracie na ramie. Wyszła Ci po prostu kapitalna

Tyle moich śmiesznych myśli

Pozdrawiam.

Napisano

Łukasz - dziękuję za komentarz i za miłe słowa. Jeśli chodzi o nity - rzeczywiście lakier trochę je "stępił". Ale teraz nie mam już na to sposobu, poza tym mnie się podobają. Zawiasy spróbuję sfotografować przy okazji.

copycat - Dzięki! Po obu stronach siatki maja jeszcze być skrzynie narzędziowe ze schodami. Pokazywałem je już, ale to te:

toolbox04.jpg

Jeszcze raz dziękuję za komentarze, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Witam ponownie!

Ostatnio zrobiłem taki jeden drobiazg - uchwyty na kabinie sypialnej. Największym wyzwaniem było wiercenie otworów w lakierowanej powierzchni. Uchwyty powstały z drutu mosiężnego 1mm i słupków do relingu firmy Billing Boats. Wygląda to tak:

sleeper29.jpg

Uchwyty jeszcze będą poalcladowane razem z innymi rzeczami. a na razie dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Ale dopieszczasz ;). Detale 10 na 10 ;).

• 2 weeks later...
Napisano

Łukasz, Tomek, Krzychu - dziękuje Wam bardzo za komentarze i za miłe słowa. Poręcze jeszcze trzeba poalcladować, tak jak i całą masę innych drobiazgów, na razie to się zbiera.

A od czasu ostatniego update'u pracuję nad filtrem powietrza i rurkami, które z niego i do niego prowadzą. Na razie zrobiłem to:

aircleaner01.jpg

W dolnym lewym rogu zdjęcia widać część z zestawu. Niestety nie ma ona najlepszego kształtu ani wymiarów. Ciekawe też, dlaczego Italeri postanowiło przenieść wlot powietrza z lewej strony na prawą - przez to rury od powietrza robią się jakieś takie zakręcone. Ja wzorowałem się na zdjęciach z sieci, tam wyraźnie widać, że wlot powietrza powinien być z lewej strony.

Z płyty polistyrenowej wykonałem też denko puszki filtra:

aircleaner02.jpg

I rzeźbię dalej, może za jakiś czas będę miał dla odmiany coś ładnego do pokazania. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Nie od dziś wiadomo, że Italeri w wielu kwestiaich idzie na skróty i przysłowiowo "machnie ręką" często na istotne szczegóły. Ale musisz przyznać Pawle, że poprawianie czegoś lub dorabianie szczegółów w efekcie jest satysfakcjonujące Ja przynajmniej tak mam

Dobra robota

Pozdrawiam.

Napisano

Cześć!

Dzięki za komentarz! To fakt, ja też tak mam, jak już po długich bólach rozpykam co, gdzie i przede wszystkim jak, to potem już jest z tego zabawa. To taka trochę masochistyczna przyjemność . Inna sprawa, że zabiera to masę czasu, jak pierwszy raz kleiłem ten model prosto z pudełka to poniżej miesiąca był gotowy! Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Tak sie zastanawiam czy ten dolot robisz z częśći od mana czy z moich odpadów hehe? jak coś potrzebujesz to mam jeszcze sporo różnych hehe ;)

Dawaj częściej cynk kiedy gdzie jesteś hehe, bo cię upolować ciężko.

Pozdrawiam Jacek

Napisano

Coraz więcej, szkoda tylko że tak rzadko . jak na razie pięknie.

Napisano

Grubyjg - no cóż, rzadko - dobra praca wymaga czasu!

Dzacek - zarówno jak i Główna bryła filtra powietrza to dwa połączone ze sobą zbiorniki powietrza od Man'a, a niektóre z tych kolanek które widać na focie mam od Ciebie, jeszcze raz dziękuję!

Dziękuję też za komentarze i za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

no to i ja dziękuje za mana hehe, tak sie zastanawiam z czego ta obudowa filtra? z tego głównego filtra powietrza od mana? hehe

Pozdrawiam ;)

Napisano

Dzacek, trzeba czytać uważniej - przecież napisałem: z dwóch połączonych ze sobą zbiorników powietrza (znaczy hamulcowego). Obciąłem im czoła, z jednego zeszlifowałem obejmy i była część jak złoto.

Również pozdrawiam

Paweł

Napisano

Witam ponownie!

Dziś update z prac, które trochę się ciągnęły - głównie ze względu na to, że zbierałem części do alcladowania. Ale na początek jeszcze ciąg dalszy prac przy filtrze powietrza - przygotowałem go do powieszenia pod maską:

aircleaner03.jpg

Te trójkątne elementy jednocześnie będą zaczepami do zastrzałów chłodnicy.

Poalcladowałem też poręcze na sleeperze, uprzednio dorobiłem do nich też imitacje mocowań:

sleeper30.jpg

Ale najbardziej jestem zadowolony z lusterek:

mirrors01.jpg

mirrors02.jpg

mirrors03.jpg

Stelaż jest wygięty ze srebrzonego drutu miedzianego, lusterka "z pieskiem" kupiłem w amerykańskiej firmie A.I.T.M, a okrągłe zarobiłem sam. Lustra są zrobione z folii metalizowanej.

Mam nadzieję, że się spodobało, dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• 4 weeks later...
Napisano

Cześć Łukasz!

Jest cisza, bo znowu mnie wysłali na delegacje do Niemiec. Ale że dziś w Niemczech jest święto, to przyjechałem do Polski i - mówisz - masz:

Kolejny update to napisy na kabinie. Obadałem temat w kwestii przepisów i okazało się, że współczesna amerykańska ciężarówka musi mieć na kabinie nazwę właściciela albo organizacji, która ją użytkuje, a także numer przyznany przez amerykański urząd do spraw transportu. Przepisy mówią, że numer powinno się dać odczytać gołym okiem z odległości 50 stóp kiedy pojazd nie porusza się - co powinno dać wskazówkę co do wielkości i koloru liter tego napisu. Zwyczajowo - nie jest to wymagane przepisami - na drzwiach piszę się też nazwę miasta i stanu z którego operuje dany wóz. Dodatkowo na bokach kabiny pojazdu który porusza się pomiędzy różnymi stanami powinna być naklejka IFTA - międzynarodowego podatku paliwowego (Kanada, Stany). Puściłem trochę wodze fantazji a potem narysowałem projekt w CorelDRAW, który następnie wysłałem do firmy decalprint.de z Niemiec. Niedawno otrzymałem gotowy arkusz a wczoraj nakleiłem napisy i teraz kabina mojego modelu wygląda tak:

cab39.jpg

cab40.jpg

Kalkomanie trzeba starannie wyciąć, bo przezroczysta folia pokrywa cały arkusz, kładą się dobrze i dobrze reagują na MicroSol/Set. Zwłaszcza bardzo ładny jest kolor srebrny.

Mam nadzieję, że Wam się spodobał mój projekt i wykonanie - dziękuje za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

Napisano

Pawel, kazdy Twoj aktual napawa mnie nadzieja, ze w koncu zobacze ten model skonczony . Kalki wygladaja swietnie na kabinie, choc piszesz, ze masz je z Decalprint z Niemiec - tak poza tematem to slyszalem wiele zlych opini o tej firmie od kilku moich znajomych, chodzilo glownie o jakosc kalek i dotrzymywanie terminow zamowien.

Napisano

Bardzo dziękuję za komentarze, jesteście dla mnie zbyt łaskawi Cieszę się, że Wam się podoba. Teraz nie wiadomo kiedy następny update, bo znowu praca w Niemczech czeka, ale miejmy nadzieję, że jak najszybciej. Jeszcze raz dziękuję za uwagę, pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł