Gość Napisano 5 Marca 2011 Share Napisano 5 Marca 2011 Witam!! Doszedłem do wniosku, że szperanie w internecie i zbieranie wszystkich dostepnych infromacji na temat pojazdu, którego model się buduje, czasami nie przynosi nic dobrego. Człowiek ma gotowy plan, skleja sobie i skleja, aż tu nagle, wystarczy jedna fotka, jedna informacja i cały misterny plan, może wylądować w .... biip !! Tak właśnie jest w moim przypadku . W zasadzie miałem juz gotowy model, czołgu który sobie upatrzyłem, wystarczyło go pomalować do końca i spokój, ale nie, mi zachciało się szperać, drążyć, no i wydrążyłem tak, ze znów musiałem, ciąć, łamać, odrywać. I tak zamiast czołgu AMERICAN AIRLINES FLIGHT 77powstanie czołg o nazwie ATTITUDE ADJUSTMENT. MOże ja jestem zbyt czepialski,może chce być aż do bólu dokładny ale wynalazłem info że do pierwszego Abramsa ( ten z samochodzikiem ) najlepiej bedzie dokoptować właśnie czołg o tej drugiej nazwie ( ATTITUDE... ), bo obydwa pochodzą z tego samego plutonu czołgów. Po liftingu mój czołguś wygląda sobie teraz tak : Zastanawiam sie czy w ogóle uda mi sie skończyć ten model, no a potem jeszcze podstawka. Najchętniej oddałbym tę robotę komuś innemu i niech się ten ktoś bawi. Dobra starczy narzekania, biorę się do pracy. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Abramsik prawie na ukończeniu, podoklejam to i owo, maznę sidoluxem i nałożę kalki. 3 pluton, kompanii A niedługo ruszy do boju . A narazie drugi Abrams wyglada tak : Miłego oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 Miłego oglądania No właśnie z tym zbyt miło nie jest. Relację oglądam z zainteresowaniem od samego początku, bo temat bardzo ciekawy. No i przy każdej aktualizacji liczę, że zobaczę porządne zdjęcia... Dobra, już nie narzekam, mimo wszystko będę zaglądał w oczekiwaniu na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 No i przy każdej aktualizacji liczę, że zobaczę porządne zdjęcia... Fotki robie przewaznie wieczorem, przy sztucznym oświetleniu, więc wychodzą słabo, za cztery dni, postaram się porobić troszkę fotek na dworze w dzień, może będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Dziś znów fotki z wieczornej sesji. Powiem szczerze, że mam już dość, tego modelu ale go skończę, bo tak sobie obiecałem. Dobra, teraz fotki: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Małe przygotowania do zrobienia podstawki ( oczywiście nie w takich rozmiarach jak to jest na fotkach: Jak to wyjdzie?? NIe wiem, kompletnie brak mi pomysłu jak do tego podejść Może jakies sugestie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Fajny pomysl, niewiele jest podstawek z 2 Abramsami. Chyba bedziesz musial zrobic raczej podluzna i zmniejszyc dystans pomiedzy dwoma czolgami, zaoszczedzis miejsca i kompozycja bedzie wygladla duzo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Skoro się podoba ( pomysł ) to jeszcze trzy fotki, a co tam : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Mysle ze ten zgnieciony model samochodu w takie konfiguracji (ze czolg najezdza od przodu) bedzie wygladal fajnie i latwiej bedzie odwzorowac odpowiedni efekt. Teraz pozostaje ci zrobic ulice i wszystko ladnie spasowac. Pomysl jak to moze wygladac: http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewtopic.php?t=45357 p.s. w ktorej czesci Wielkiej Brytanii mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 p.s. w ktorej czesci Wielkiej Brytanii mieszkasz? Mieszkam w Lincoln, jakies 2,5 godziny jazdy od Londynu i godzinka od Nottingham, w sumie na mapę nigdy nie zaglądałem, więc nie wiem gdzie dokładnie lezy Lincoln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 p.s. w ktorej czesci Wielkiej Brytanii mieszkasz? Mieszkam w Lincoln, jakies 2,5 godziny jazdy od Londynu i godzinka od Nottingham, w sumie na mapę nigdy nie zaglądałem, więc nie wiem gdzie dokładnie lezy Lincoln To moze na jakeis wystawy modelarskie bys sie wybral? beda teraz dwie, pierwsza 27 marca niedaleko ciebie (pewnie z pol godziny drogi) i druga 10 kwietnia w Cosford (bedzie z godzina drogi) ta bedzie w muzeum lotnictwa, swietnie miejsce jezeli nie miales okazji tam jeszcze byc. Jakbys chcial to daty i adresy moge przeslac. Ja planuje byc na tej 10 kwietnia z klubem z Warrington. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Mysle ze ten zgnieciony model samochodu w takie konfiguracji (ze czolg najezdza od przodu) bedzie wygladal fajnie i latwiej bedzie odwzorowac odpowiedni efekt. Hehe, własnie powstrzymałeś mnie od pocięcia tego autka i ustawienia go tak, jak planowałem z Camaro, czyli bokiem pod gąsienicą. Będzie tak jak jest teraz czyli czołg, zmiażdży fordzika od przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 To moze na jakeis wystawy modelarskie bys sie wybral? beda teraz dwie, pierwsza 27 marca niedaleko ciebie (pewnie z pol godziny drogi) i druga 10 kwietnia w Cosford (bedzie z godzina drogi) ta bedzie w muzeum lotnictwa, swietnie miejsce jezeli nie miales okazji tam jeszcze byc. Jakbys chcial to daty i adresy moge przeslac. Ja planuje byc na tej 10 kwietnia z klubem z Warrington. Było by fajnie wyskoczyć na taką wystawę, ale są dwa ALE: Po pierwsze, 27 marca, pracuję, mam taka pracę 4X4 dni i w niedzielę 27 wypada mi praca, a 10 kwietnia będę w Polsce. Ale jeśli wrócę z Polski, a będzie organizowana jakaś wystawa, to z chęcia się wybiorę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Walczymy dalej!! O to co zrobiłem dosłownie kilka chwil temu, zacząłem kłaść kalki ( ok, ok, wiem, jeden z ekranów przeciwkumulacyjnych nie jest przyklejony a ja kładę juz kalki, no cóż, cierpliwość, nie jest moja mocną stroną ). Swoja drogą to nie spodziewałem sie takiej walki, z kalkami Echelona. Film na kalkach jest tak cieniutki że prawie nie widoczny, jesli kalka zawiera więcej niż jeden wyraz, połaczenia między wyrazami są tak cieniutkie, że rozrywają się w trakcie zsuwania ich z papierka, niektóre kalki, kładłem dosłownie po jednej literce, jaka to wychodzi, oceńcie sami : A tu część trzeciego plutonu, kompanii A pozuje do wspólnego zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Mam takie pytanko: Czy ktoś z forumowiczów posiada zdjęcia cywilnych samochodów na ulicach Iraku?? Konkretnie chodzi mi o wygląd tablicy rejestracyjnej, będzie potrzebna do zwraczonego fordzika. Za wszelka pomoc, z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Wreszcie lepsze zdjęcia Co do tablic - zerknij tutaj: http://www.worldlicenseplates.com/world/AS_IRAQ.html Wpisz też w googla "registration plate iaq" albo "license plate Iraq". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Super, to jest to czego szukałem, dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Na prośbę autora, temat przeniesiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lancer Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Gdzie można kupić taką blaszkę? A jeszcze najlepiej taką z okrągłymi oczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Ta blaszka, pochodziła z zestawu Eduarda Bustle Rack Extension o numerze kat. 35 598. Czy takie blaszki mozna dokupić osobno?? Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Witajcie!! Jako że główny bohater tej relacji jest już sklejony od a do z ( sprawdzałem i chyba niczego mu nie brakuje, za wyjatkiem reszty kalek i obić, zdrapań i zarysowań ), trzeba sie bedzie wziąć za tego zdemolowanego fordzika. Dochodzę do wniosku że porywam sie z motyką na słońce i sam nie wiem, czy zdołam odpowiednio zniszczyć drugoplanowego bohatera tej relacji, czyli to biedne autko. Zrobię co sie da. O to kilka fotek czołgu i jedno zdjątko, obrazujące, początki prac na autkiem: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Walka rozpoczęta!! Zaznaczam na wstępie że to co widać na fotkach to dopiero, pierwsza próba i do perfekcji temu daleko. Zaczałem od wykonania dachu i bocznych słupków, jako że to pierwsze w moim zyciu przedsięwzięcie od razu zacząłem od babola . Daszek wyszedł troszkę za szeroki i muszę zaczynać od poczatku. Mam nadzieje że za drugim razem wyjdzie to już lepiej. Kilka fotek: Proszę o wyrozumiałość i nie bicie mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 wszystko fajnie, tylko ten rzjechany samochod nie wygląda naturalnie. Zamieniłbym go na jakis murek, stertę kamieni itp. Samochd wygląda jak z blachy pancernej, a dach ma z karoseryjnej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Dzięki za sugestie! Dach samochodu, rzeczywiście narazie odstaje od całości, przede wszystkim dlatego że narazie nie jest przymocowany. Mam nadzieję że kiedy uda mi sie dobrze zrobić ten dach, przymocować go, zaszpachlować łaczenie tylnych słupków z resztą karoserii, wepchnąć tam jakoś wnętrze i tylną szybę, to całość nabierze bardziej naturalnego wygladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Gecon29 - nie poddawaj się, masz oryginalny i rzadko spotykany temat na dioramę, dlatego będę kibicował do - mam nadzieję - udanego finiszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi