Skocz do zawartości

GMC truck Academy 1/72

Seweryn

Rekomendowane odpowiedzi

Modelik prosto z pudła, jedynym dodatkiem będą żywiczne "pakunki". Powstaje równocześnie z King Tigerem. Na chwilę obecną model złożony na sucho prezentuje się tak:

gmc1.jpg

gmc3.jpg

gmc4.jpg

Pokombinuję coś może jeszcze tylko z atrapą, no i wrzucę jakiś ładunek na pakę, ale o tym póżniej.

Kurczaczki ... kibicuję bo sam mam ten model.Lepiej jest wymienić kalki bo te zestawowe to ...

Jaką masz alternatywę? Myślałem o tych

http://www.tracks-n-troops.eu/shop/index.php?main_page=product_info&cPath=14_6&products_id=8028

tylko trawię jeszcze 10 euro za mały arkusik ;)

No cóż ehh.Jakieś 1,5 roku temu go kleciłem.Wtedy jeszcze nie myślałem o kalkach.Dziś został odnaleziony w szafce ,reanimowany i dostał washa.Myślę, że warto wydać te 40 zł ? na tak ładny pojazd.

Model chyba ;o) skończony, gotowy do malowania. Trzymam się tego, że ma być z pudła, dodałem tylko wycieraczki i poprawiłem lusterka. Grill jeszcze jest przerabiany, muszę go jednak trochę odchudzić, żeby w miarę trzymał skalę.

Model w surfacerze, gdzieniegdzie jeszcze podszlifowany:

dzemsn5_2.jpg

dzemsn5.jpg

dzemsn6.jpg

No i ładunek, chciałem wrzucić na pakę Jeepa, mam koszmarka Academy, dodałem żywiczne kółka i wrzucę trochę bambetli na niego, żeby choć trochę go przymaskować ;). Model Jeepa jeszcze będzie poprawiany.

Kogoś w Academy powinni powiesić za j..a za tego Jeepa, albo mu pokazać oryginał. Jak uznam, że się nie nadaje to wrzucę Jeepa Airfixa.

dzemsn2.jpg

dzemsn3.jpg

dzemsn1.jpg

Kabina jest w częściach tylko poskładana i położona na ramie.

Wczoraj wieczorkiem wziąłem uważne przez niektórych jedyne słuszne Olive Drab każdy kogo pytałem bronił swojej farby jak żony Ja mam do tego luźniejsze podejście.

kolory.jpg

Wymalowałem dżemsa, założenie było takie, żeby nie był za ciemny. Baza to Tamiya, rozjaśniana Vallejo i na koniec rozjaśnienia Pactra. Opony Nato Black Tamiya. Wyszło tak:

pomal1.jpg

pomal3.jpg

pomal2.jpg

Teraz chyba połysk kalki i potem wash itd? Całe modelarskie doświadczenie mam w samochodach z połyskiem ;)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na PW lub tutaj jak malować te bambetle? Nie chodzi mi o kolor tylko technikę, nie znam się na tym Może jest gdzieś w sieci jakiś filmik instruktażowy ;)

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na PW lub tutaj jak malować te bambetle?

Może spróbuj pomalować je najpierw ciemniejszym odcieniem właściwego koloru, a później przecierać coraz jaśniejszymi, ewentualnie główny kolor i wasch a później jeszcze suchym pędzlem.

Kilka kroków naprzód ;) To co pisaliście rozjaśniłem, ale delikatnie. Model dostał kalki - mix Academy i Airfix, pomalowane bambetle i góra modelu dostała delikatne oleje i wash. Do zrobienia dół modelu i przybrudzenie. Kabina dalej w częściach.

jim2.jpg

jim4.jpg

jim5.jpg

jimi7.jpg

jim3.jpg

miód z boczkiem jak mawia mój mistrz. a nie zakurzysz go bardziej od dołu? mnie by kusiło, żeby porządnie rozrzedzić Dark Earth i pociagnąć po dolnej części. poza tym sliczności.

miód z boczkiem jak mawia mój mistrz. a nie zakurzysz go bardziej od dołu? mnie by kusiło, żeby porządnie rozrzedzić Dark Earth i pociagnąć po dolnej części. poza tym sliczności.

Fajnie, że się podoba. Nad spodem chyba jeszcze troche popracuję, też czuję pewien niedosyt ;)

Ładniutko malarsko, ale nie podoba mi się łaczenie maska/chłodnica.

Ogólnie kabina jest dość kiepsko spasowana w tym modelu. Jak założę grilla powinno wyglądać dobrze.

Model dostał ładunek, zrezygnowałem z Jeepa, model Academy jest po prostu za dobry na ładunek, idealnie nadaje się na dioramę Ardeny '44 - spalony i pokryty grubą warstwą śniegu...

Skrzynki są z zestawu, podobnie jak trochę przeskalowane karnistry, do tego jakaś pucha z olejem i inne bambetle.

ladunek1.jpg

Następna aktualizacja to już chyba galeria.