Jarekk Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 ... jednym z najważniejszych miast był we wrześniu Grudziądz [ miasto potężnie wojskowe a także przemysłowe ] pzdr arni No właśnie, czytamy ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Dywizje niemieckie uderzające na ziemie polskie w 1939 roku omijały takie duże miasta jak Toruń, Bydgoszcz, nawet Gdańsk sam w sobie nie był tak ważnym celem i parli bezpośrednio w kierunku Grudziądza, a także Chełmna. Okres sprzed kilku dni przedwojennych : W okresie przedwojennym Grudziądz stanowił bardzo ważny ośrodek wojskowy. Stacjonowały w nim dowództwo 16 Dywizji Piechoty, 64 Pułk Piechoty, 65 Pułk Piechoty, 16 Pułk Artylerii Polowej i 18 Pułk Ułanów Pomorskich (na cytadeli). W mieście działało także kilka szkół wojskowych – Szkoła Podoficerów Zawodowych Piechoty, Lotnicza Szkoła Strzelania i Bombardowania, Centrum Wyszkolenia Żandarmerii i Centrum Wyszkolenia Kawalerii. o Fabrykach i fabrykach zbrojeniowych nie chce mi się juz pisać ... [ Samej bitwy w 1939 , albo w 45 nie będę opisywał [ w ;45 roku przed samymi prawie bramami Grudziądz 507 sPZabt wysadził kilkadziesiąt czołgów Tygrys bo najważniejszy most w całym rejonie był uszkodzony ;) ) ] I może skończmy i jeśli łaskaw by Pan był bardziej doinformować się i później dopiero wypowiadać to bym był bardzo wdzięczny . Pozdrawiam i Czekam z niecierpliwością na pracę [ Jeśli mógłbym w jakiś sposób pomóc to proszę pisać śmiało ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrass1 Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Pozdrawiam i Czekam z niecierpliwością na pracę [ Jeśli mógłbym w jakiś sposób pomóc to proszę pisać śmiało ] Kolego trochę ostrożniej z tymi wypowiedziami ad personam bo zaczynasz po cienkim lodzie stąpać, a nie do końca wiesz chyba z kim masz sprawę. Regionalny patriotyzm to rzecz niezwykle cenna, ale bez przesady. Chwała Ci za to, że potrafisz wymienić całość sił stacjonujących w obrębie grudziądzkiej metropolii jednak miej na uwadze, że ze wszystkich które wymieniłeś Centrum Wyszkolenia Kawalerii było najważniejsze i najbardziej znane w Polsce. Nie wiem więc dlaczego jako lokalny mąż stanu wymieniasz tą placówkę, na miejscu ostatnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 12 Listopada 2010 Share Napisano 12 Listopada 2010 Mam wrazenie ze juz troche zasmiecacie temat Dexterowi. Moze warto zalozyc na forum osobny temat i tam omawiac kwestie dotyczace Grudziadza czy innych miast, miejscowosci itd. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
El Commendante Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 , a nie do końca wiesz chyba z kim masz sprawę. Jeśli mnie pamięć nie myli to Konstytucja mówi, że wszyscy są równi. Takie teksty robiły wrażenie ale ponad 100 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 13 Listopada 2010 Share Napisano 13 Listopada 2010 Jeśli mnie pamięć nie myli to Konstytucja mówi, że wszyscy są równi. Takie teksty robiły wrażenie ale ponad 100 lat temu. A ja myślę że tu chodzi o poznanie tematu szeroko pojętej wojny obronnej, a nie jakiś status społeczny czy coś w tym rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 14 Listopada 2010 Share Napisano 14 Listopada 2010 Może koniec off-topa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 15 Listopada 2010 Share Napisano 15 Listopada 2010 Pewnie Ci się przyda Marcinie: Źródłu wszystkim znane odkrywca.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Właśnie... Panie Marcinie, czekamy na relację z prac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dexter Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Przepraszam serdecznie wszystkich użytkowników forum za poślizg. Poważne problemy zdrowotne w rodzinie spowodowały chwilowe odstawienie modelarstwa na tor boczny. Jednak postaram się projekt ukończyć, jeśli nie zmieszczę się w terminie konkursu, z chęcią dokończę go po prostu w odpowiednim dziale. Jeszcze raz przepraszam za opóźnienia w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Fajnie że wróciłeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 4 Kwietnia 2011 Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Ale fotek brak.... Kibicuje zawzięcie, bo mam ten sam model w kolejce do sklejenia, tyle że ja chce troche przerobić strzelnicę, na tzw. typ górski, czyli o kształcie kwadratu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 Marcin tak na zachętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 ww diorama ciekawa, ale mało autentyczna co do samego schronu: chyba żaden ze schronów wykonywanych wg typowej polskiej instrukcji saperskiej (szablonu, jak kto woli) nie miał tak regularnych kantów przy przejściach płaszczyzn ścian i stropu, miały być one wyoblone. schrony wykonywane były przez różne jednostki saperskie, więc występowały liczne odstępstwa od ogólnych zasad budowy, m inn. odnośnie materiału (tłucznia) użytego do wykonania mieszanki betonu, były niedolewki, słabsze miejsca zagęszczenia mieszanki itd. no i drzwi, przez które w tym konkretnym modelu nie widać grubości ścian. schron był maskowany przez obsypanie ziemią i tłuczniem ściany narażonej, strop był maskowany ziemią i darnią - gdzie kamuflaż? sama podstawa super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Chyba masz za duże wymagania. Schron to plastikowy model i nie za bardzo da się poszaleć z nim (czy da się frezem zrobić dobre ślady odprysków i niedolewek na nim?). Co innego gipsowy odlew, przy takim można się poznęcać wszelkimi narzędziami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 strop był maskowany ziemią i darnią chyba akurat tam(Mława) mógł nie zdążyć zarosnąć poczatek prac marzec 1939 r. gdzie kamuflaż? pod Mławą nie było czy da się frezem zrobić dobre ślady odprysków i niedolewek na nim? myślę że na ile plastik pozwoli to tak zdjęcia wrzucone gościnnie w celu zmobilizowania kolegi P.S. Model nie powala ale z założenia miał być taki Dziś wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi