bilbopl Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 No to przyszła pora na Javelina, postaram się nie spartolić go tak jak ISKRY (choć jestem z niej zadowolony) Liczę na osoby które mi wcześniej kibicowały, że trochę podpowiedzą podczas klejenia tego modelu, oczywiście jeśli zbytnio się nie zraziły ISKRĄ ;) Narazie inbox: Ktoś takiego sklejał? Na co zwrócić szczególną uwagę w tym modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Na co zwrócić szczególną uwagę w tym modelu? Właściwie to na wszystko Z tego co pamiętam to skrzydła średnio pasowały do kadłuba a wnętrze kabiny woła o pomstę. W każdym razie kibicuję bo model chyba już kultowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Tylko tym razem się nie spiesz jak poprzednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 W zasadzie to wnętrza tutaj żadnego niema ;/ tylko dwie kwadratowe dziury :(, zamierzam nie wsadzać do środka "pilotów", z czego zrobić pasy?, malowanie wnętrza w/g instrukcji ma być pomalowane kolorem - ciemnym ziemistym, nie wiem czy się sugerować malowaniem z instrukcji czy jakieś inne kolory są w rzeczywistości? edit: jakie obciążenie mniej więcej na dziób, bo w instrukcji niema napisane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Zdaje się, że to przepak staruteńkiego FROG/Novo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Zdaje się, że to przepak staruteńkiego FROG/Novo. jak duża część modeli Plastyka, wehh lat temu naście sklejałem toto, zwane również zapomnianym myśliwcem RAFu, pamiętam że u mnie kiepsko było z połówkami kadłuba zwłaszcza w okolicach wlotów powietrza. Fajnie że założyłeś warsztat z tym jakże znanym a jak rzadko spotykanym modelem będę zaglądał, kibicował, na ile możliwe pomagał pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Odnośnie wyważenia, jak ja swojego kleiłem 12 lat temu, to upchałem w dziób plastelinę i (chyba)10mm kulkę łożyska, na 100% będzie działać. Ogólnie model całkiem fajny, troszkę szpachli, szlifka i będzie git. Aha i ja mojemu wkleiłem we wloty przerobione zatyczki od Super glue te czerwone bo wkurzało mnie że tak pusto tam w środku. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 z czego zrobić pasy?, Najprostszym sposobem jest docięcie cienkich pasków z taśmy maskującej. Klamry możesz dorobić z cienkiego drutu. malowanie wnętrza w/g instrukcji ma być pomalowane kolorem - ciemnym ziemistym, nie wiem czy się sugerować malowaniem z instrukcji czy jakieś inne kolory są w rzeczywistości? Szukaj zdjęć kokpitu w internecie. NIe ma lepszej dekumentacji niż foty rzeczywistych maszyn. edit: jakie obciążenie mniej więcej na dziób, bo w instrukcji niema napisane? Jak największa masa, jak najdalej od podwozia głównego do przodu. Sprawdzaj, kiedy model zacznie być "ciężki na nos" przy podparciu go w miejscu, gdzie mam być zamontowane podwozie główne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 o kurna tak na przymiarkę jak biorę to łączenie kadłuba ze skrzydłami to są szpary około 2mm i z tego co widzę będzie dużo zabawy z liniami podziału :( "Jak największa masa, jak najdalej od podwozia głównego do przodu. Sprawdzaj, kiedy model zacznie być "ciężki na nos" przy podparciu go w miejscu, gdzie mam być zamontowane podwozie główne." O kurde nie wpadłem na to, że może to być takie proste dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Witam miło widzieć że coś takiego jeszcze produkują ja swojego robiłem jakieś 17 czy 18 lat temu i pamiętam że mój był niebieski malowany sprayem kolorem do Maluszka (126p). . Jak sam już zauważyłeś będzie kuuuupa roboty, życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Co do kokpitu to polecam: http://www.thunder-and-lightnings.co.uk/javelin/walkaround.php Są tam zdjęcia kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 22 Listopada 2010 Autor Share Napisano 22 Listopada 2010 heh no to więc jak już wcześniej pisałem w tych wypraskach kompletnie niema kokpitu jedyne co mi pozostaje to jakieś kropki namalować w tych kwadratach co to za wnętrze robią ale w zasadzie przez oszklenie w moim wykonaniu i tak nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 23 Listopada 2010 Autor Share Napisano 23 Listopada 2010 Wczorajszy dzień minął na szpachlowaniu i szlifowaniu kadłuba, dziób zaszpachlowany i wyszlifowany (żeby sprawdzić czy niema nierówności zamalowałem na czarno) Dzisiaj dalsza część szlifowania i zabawa z fotelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Ehh no inaczej nie umiałem ;p Nie wiem czy czasem nie lepiej by było tego kosmitę wsadzić ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 bardzo fajnie walcz walcz, jak go ładnie zrobisz to będziesz mógł powiedzieć z czystym sumieniem że zrobiłeś coś z niczego pozdrawiam! p.s. tylko przypilnuj żeby kolory fotela i reszty się zgadzały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 To ja Cię zmobilizuję kokpit: fotel: do dzieła chłopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 25 Listopada 2010 Autor Share Napisano 25 Listopada 2010 ehhh chyba jeszcze gorzej ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Nie marudź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Można jeszcze olóweczkiem pikowanie wyściółki zrobić albo permanentnym pisakiem ~0.1mm. jak na I fotel to jest świetnie. Jak ja miałem pierwszy raz ten model to tylko zlepiłem płatowiec i przeprowadziłem na nim próbę aerodynamiki... ...nieudaną Zniechęcił mnie do tego stopnia ale mimo wszystko lubie plastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 29 Listopada 2010 Autor Share Napisano 29 Listopada 2010 Poszpachlowane i poszlifowane skrzydła, pomalowałem na czarno żeby wychwycić nierówności, jeszcze odrobinę szpachli muszę dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 no i proszę - zapowiada się klawy Javelin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 29 Listopada 2010 Autor Share Napisano 29 Listopada 2010 A to co dzisiaj wyrzeźbiłem, jeszcze nie obczyszczony z brudu ale do wieczora myślę że jakoś ogarnę z tym szlifowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Fajnie się zapowiada. A może by tak zimnowojenny projekcik RAFu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Projekcików już jest dość sporo. Może niech najpierw skończą się, te się rozpoczęły Cieszy mnie kolego Bilbopl to, że ten model potraktowałeś znacznie poważniej niż Iskrę. Widać to doskonale po jakości relacji warsztatowej. Działaj, działaj i rób zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Możnaby odizolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi