Leszek.Sz. Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Pojawił sie taki bajerek do Su-22, zagłuszki żywiczne: http://www.arcair.com/Rev4/3301-3400/rev3359-Quickboost-48326/00.shtm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Dysza bajka jak to Leszek słusznie określił,będę się na niej wzorował przy swoich 2ch suczkach w 72. Szkoda ,że tych zagłuszek nie ma w siedem dwójce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Pojawił sie taki bajerek do Su-22, zagłuszki żywiczne:http://www.arcair.com/Rev4/3301-3400/rev3359-Quickboost-48326/00.shtm Mam je zamówione czekam na dostawę. Tylko będę miał problem, bo trochę roboty kosztowała mnie dysza, dzisiaj może skończę poprawianie profilu wlotu powietrza i stożka, szkoda to będzie potem zakryć No chyba, że wyjdzie brzydko i lepiej będzie tego nie pokazywać. To wtedy te zagłuszki będą jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Mogą leżeć obok samolotu jako doposażenie podstawki razem z drabinkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Witam.Ale skoro mam dzisiaj dzień dobroci dla zwierząt, to może mi jeszcze podpowiesz, jaki jest kolor korpusu siłownika we wnęce, i czy to jest ten sam kolor jak przewody nadmuchu powietrza na owiewce kabiny? Czy to jest może- tytan gold? Dziękuję i pozdrawiam Grzegorz. Myślę że właśnie tytan gold jest najbardziej zbliżony do oryginału i nie jest to ten sam co nadmuchy na owiewce. Piękna robota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Dysza bajka jak to Leszek słusznie określił, będę się na niej wzorował przy swoich 2ch suczkach w 72. Miło mi, że ktoś chce się wzorować na mojej pracy. Ale mam taką podpowiedź, postaraj się żeby te pofalowane pierścienie ładnie na siebie nachodziły. Wiem, że to jest bardzo trudne, bo właśnie to w mojej dyszy mi się nie podoba, ale może Tobie to się uda lepiej. dd1968 Myślę że właśnie tytan gold jest najbardziej zbliżony do oryginału i nie jest to ten sam co nadmuchy na owiewce. Dzięki za miłe słowo i merytoryczne podpowiedzi. Panowie mam nadzieję, że mnie nie opuścicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Prace póki co wyglądają naprawdę obiecująco Myślałeś nad uzbrojeniem? Z zestawu można wybrać raczej symboliczną konfigurację. Natomiast w ostatnim czasie Aires wypuścił trochę nowinek link. Te SPPU z np. BL-13 wyglądałyby imponująco Dużo kierowanego uzbrojenia dla naszych Su-22 jest też w Su-24 Trumpetera. Można kupić zestaw wykorzystać część i odsprzedać to co pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Dysza bajka jak to Leszek słusznie określił,będę się na niej wzorował przy swoich 2ch suczkach w 72.Szkoda ,że tych zagłuszek nie ma w siedem dwójce. Nie ma? Są bliżej niż myślisz, robione w kraju. Proszszszsz: Z takim zestawem możesz zrobić prawie prace okresowe. Do MiGa-29 też jest komplet zagłuszek plus drabinka. Wracając do tematu Sucz pierwszorzędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Znam doskonale te zestawy,chodziło mi o to ,że nie ma żywicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Mam pytanie do kolegów specjalistów. Ponieważ kadłub mam zamknięty ( zdjęcia wrzucę wieczorem), zabieram się za skrzydła. Korci mnie żeby wyciąć ze skrzydeł, lotki i klapy wewnętrzne, ale pytanie jest takie, czy jak samolot stoi na lotnisku, kabina otwarta, bez pilota, to klapy i, lub, lotki mogą być opuszczone. Na pewno trochę by to wzbogaciło model, ale czy to będzie poprawne?.Na temat uzbrojenia troszkę później, bo w tej chwili goni mnie czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Dzięki Leszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Leszek na tym zdjeciu pokazal samolot "do pokazu" w codziennej eksploatacji wszystko zamkniete/schowane - wzgledy bezpieczenstwa i nie tylko, hangarowanie samolotow czy to w hangarze czy scronohangarze wymagalo zlozenia skrzydel a co za tym idzie klap. Jesli chodzi o lotki to w Su-22 one sa chyba lekko wychylone w gore przy maksymalnie zlozontm skrzydle, ale tu chyba DD bedzie bardziej zorientowany i wiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Właśnie miałem to samo napisać Wydaje się, że mocno wychylone klapy to raczej stan "nienaturalny". Chociażby przeglądając te zdjęcia: http://www.airliners.net/search/photo.search?aircraft_genericsearch=Sukhoi+Su-17%2F20%2F22&distinct_entry=true&sort_order=photo_id+desc&page=1&page_limit=15&sid=cab7d4eaca5dba5f3885f22fd6cc13b3 Co nie oznacza, że nie można zrobić modelu z wychylonymi klapami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Huhu pięknie się zaczyna. Będę kibicował. Bo w planach jest też Suczka. I mam takie pytanko są kalki do Świdwińskich Suczek?? Raczej nie są opuszczone. Te zdjęcie przedstawia demonstratora, raz że są skrzydła wychylone maksymalnie używane do startu. Na stojance tak się nie stawia samolotu. No ale możesz zrobić demonstratora. http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=38464 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 http://skrzydla.org/showphoto.php?photo_id=38464 Piękna, niebieska dysza wylotowa, wygląda jak pomalowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 Fotka którą wkleiłem to faktycznie ''festynowy demonstrator wychyleń''. Ale nie będzie wielkiej zbrodni jak zrobi się model w takiej konfiguracji. Ja swoje (su) robię ze złożonymi skrzydłami - bardziej podoba mi się taka sylwetka no i zajmują mniej miejsca na półce. Bardziej mnie rażą modele z wyciągniętym silnikiem i innymi bebechami ale za to z pełnym uzbrojeniem pod węzłami podwieszeń. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 Zgodnie z obietnicą kilka fotek z sobotnio - niedzielnego postępu prac. W tylnej części kadłuba zrobiłem prowadnice stateczników. Potem zacząłem przygotowywać kadłub do zamknięcia. To ostatnie spojrzenie na otwarte połówki. W stożek i w przedniej części kadłuba poupychałem plasteliny do dociążenia. Połówki sklejone. Muszę przyznać, że nie pasuje to źle, linie podziału ładnie się schodzą, tylko są przerażająco głębokie, Trzeba będzie coś z tym zrobić. Na boku kadłuba trzeba zamontować elementy z blaszek, które w rzeczywistości są lekko zagłębione. Trzeba było trochę pofrezować. A potem to już tylko wklejenie blaszek i gotowe. Tak to na dzień dzisiejszy wygląda. Zacząłem zastanawiać się, co zrobić ze skrzydłami , bo wyglądają na bardzo "grubaśkie". Jutro zaczynam rżnięcie materii, i wycinanie klap i lotek. Jeszcze raz dziękuję za dzisiejsze podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 12 Grudnia 2010 Share Napisano 12 Grudnia 2010 kilka fotek z sobotnio - niedzielnego postępu prac he fajnie tak, przypomina mi sie moja relacja z prac przy budowie tego modelu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 12 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2010 he fajnie tak, przypomina mi sie moja relacja z prac przy budowie tego modelu...... Śledziłem Twoją relację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 18 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2010 Kolejne uaktualnienie. Zamiast kleić i iść do przodu to ja tnę. Ale potem mam nadzieję, że to się odwdzięczy po sklejeniu. Zacząłem walczyć z prowadnicami klapy na kadłubie I na skrzydle. Zaczynam też prace nad wnęką kół, przygotowuję mocowanie goleni, przypominający oryginał. A to już skrzydło i klapa, widać przygotowane prowadnice. I tak to sobie na tą chwilę wygląda. Ale najważniejsze jest to, że do końca roku mam urlop!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 18 Grudnia 2010 Share Napisano 18 Grudnia 2010 Ale najważniejsze jest to, że do końca roku mam urlop!! ja też, ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witam po świętach. Mała aktualizacja postępu prac. W komorach hamulcy hydraulicznych rozprowadziłem przewody, i dorobiłem elementy instalacji, dokleiłem statecznik pionowy i główne części skrzydeł. Zaczynam prace przy goleniach podwozia, i czeka mnie mozolna praca przy rozprowadzeniu przewodów. Mam też przygotowane lotki, na których wykonałem imitację wypukłych nitów. I tak to sobie grzebię w przerwach między odśnieżaniem i konsumowaniem resztek ze świątecznego stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz.tur Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Idziesz po bandzie. Z tą suczką chyba zostaniesz moim faworytem na tym forum. Fajne skrzydło i hamulce. Podoba mi się też ożebrowanie i cięgna klap. Podążaj dalej tą drogą. Mi tam rodzina w urlop nie daje siedzieć i dłubać przy modelach także zazdroszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 2 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2011 Witam wszystkich w nowym roku. Wypada pokazać, na czym zakończyłem stary rok. Prace były skoncentrowane na poprawieniu goleni kół i rozprowadzeniu przewodów hydrauliki. Dorobiłem również kilka elementów, między innymi siłowniki, i drobne rozdzielacze , i takie tam różne inne. Tak to mi wyszło, Spróbowałem również trochę poprawić przednią goleń. Ci, którzy mają ten zestaw, mogą porównać, Przygotowałem też pokrywy kół. Co wy na to? Czy przypadkiem nie zmarnowałem urlopu? Co jeszcze można w tych elementach poprawić, zanim jeszcze nie pomalowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi