babcia131 Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Ale przyszło nam wyrabiać SM-1... Nie sądzę, by była to samodzielna decyzja naszych władz? Obecnie kontrahenci używają innych sposobów lobbowania niż wtedy, ale ogólnie sprowadza się do tego samego. Jeśli chodzi o presję producentów czy władz "sojuszników" to pewnie wygląda podobnie, ale przez ile lat i w jakiej ilości w NASZYCH zakładach w kraju produkowalismy SM-1 i jego nastepców, tłukliśmy na potęgę AN-2 , budowalismy AN-28 .Dodać do tego silniki lotnicze itd .A co teraz robimy już nie w Naszych zakładach ? Smiechu warte, przemysł lotniczy sprowadzono do poziomu chałupnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o presję producentów czy władz "sojuszników" to pewnie wygląda podobnie, ale przez ile lat i w jakiej ilości w NASZYCH zakładach w kraju produkowalismy SM-1 i jego nastepców, tłukliśmy na potęgę AN-2 , budowalismy AN-28 .Dodać do tego silniki lotnicze itd .A co teraz robimy już nie w Naszych zakładach ? Smiechu warte, przemysł lotniczy sprowadzono do poziomu chałupnictwa. Wychodzi na to, że wielki brat ze wschodu był dla nas bardziej łaskawy niż ten zza oceanu ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Co to za łaskawość z jednej i z drugiej strony, gdy tak czy inaczej polskie konstrukcje są brutalnie zastępowane "lepszym" towarem? To ja dziękuję za taką łaskawość ;) Nieodparcie taka sytuacja koajrzy mi się z kobiecym argumentem na kłótnie "ja wiem lepiej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Wychodzi na to, że wielki brat ze wschodu był dla nas bardziej łaskawy niż ten zza oceanu ;P A do tej pory myślałeś ,że było inaczej Z jednego G.... wdepnęliśmy w drugie G.... z różnicą,że możesz sobie na ulicy pokrzyczeć jak to Ci jest źle bo przemysł lotniczy w Polsce dogorywa do tego stopnia,że musimy od Korei kupić szkoleniowe samoloty co dodatkowo mają robić za pełnobojowe samoloty jak w krajach ubogich.Ale nie bójcie się jakby co to sojusznicy z NATO nas obronią Więc nie potrzebny nam przemysł lotniczy.A ma ktoś jeszcze jakiś ciekawy rysunek czy grafik tych polskich koszmarków z desek kreślarskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin1323 Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 tak sobie dyskutuje z Wami, z częścią sie zgadzam, z częścią nie. I tak sobie myślę, że ta dyskusja w tym konkretnym przypadku ma sens modelarski - bynajmniej dla mnie. Za kilka dni ruszam z warsztatem w [11.11] a poza tym otwieram warszat jednej z najwiekszych porażek lotniczych naszej IIIRP - i ta właśnie decyzja jest pokłosiem tejże dyskusji. Prośba jeszcez jedna do wszystkich (jednak nie mogłem sie powstrzymać) wiecej merytoryki mniej pustych słówek. Ten temat , nawet jak budzi emocje ma przybliżać niezrealizowane projekty polskiego przemysłu. Co mi przychodzi do głowy to W3-long... doszedł do poziomu makiety która gnije przy pzlach. Czy aby takie makiety , protoypy nie powinny miec swego miejsca w jakims hangarze, muzeum itd? w szanujacych się krajach sa takie instytucje, nie koniecznie musimy czekać za kolejną prywatną fundacją która raczy coś uratować. Przecież chyba jakiś procent z ministerstwa kultury i dziedzictwa marodowego należy się na taki cel...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Z naszych prototypów smigłowców - BŻ-1 Gil stoi w Muzeum Lotnictwa w Krakowie, ładnie odrestaurowany. BŻ-4 bodaj zalega w hangarze Ilotu w stanie pożal się Boże, a szkoda. Jeśli chodzi o prototyupy Sokołów - są w Świdniku, jeden służy do prób WN i SO na stamowisku naziemnym, drugi dumnie zalega pod płotem. A co do Sokoła Long - mam numer Modelarza z kilkoma rysunkami. Jeśli jesteś zainteresowany odezwij sie na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 A co do Sokoła Long - mam numer Modelarza z kilkoma rysunkami. Jeśli jesteś zainteresowany odezwij sie na PW. Zrób skany i wrzuć tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 A właściwie to ten długi sokół dlaczego nie trafił do produkcji seryjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Brak pieniędzy na kontynuacje projektu, brak pieniędzy w wojsku, brak zapotrzebowania (wg decydentów), chęć wprowadzenia UH-60? wybierz sobie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 O tu jest o tym: http://lotniczapolska.pl/PZL-Mielec-rozpoczal-koncowy-montaz-S-70i,8740 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Grudnia 2010 Share Napisano 3 Grudnia 2010 Na szybko zrobiłem zdjęcie. Rys z "Modelarza" nr 8/97. Temat, wbrew pozorm, nie umarł do końca, pytanie tylko, czy coś tym razem z niego wyniknie. Chodzi mianowicie o projekt SW-5 i modernizacnę W-3 pod nazwą Sokół 2 http://atplatoon.w.interia.pl/w3sokol2.html http://aeronet.pl/pazdziernik_2008/22_5_PZL_Aeronet_Aviation-Valley.pdf w tym pdf'ie jest m. in. rysunek tej niwej piasty WN, o której pisałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Mikele jakbyś mógł zeskanować te plany byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Z naszych prototypów smigłowców - BŻ-1 Gil stoi w Muzeum Lotnictwa w Krakowie, ładnie odrestaurowany. BŻ-4 bodaj zalega w hangarze Ilotu w stanie pożal się Boże, a szkoda Gwoli ścisłości, BŻ-4 również stoi w MLP w Krakowie. Ma być restaurowany. Poa tym jest też JK-1 Trzmiel ale to inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Trzmiela i Gila widziałem i prezentują się naprawdę świetnie. Z Żukiem przynaję, nie jestem na bieżąco. Świetna wiadomość z jego odrestaurowywaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Trzmiela i Gila widziałem i prezentują się naprawdę świetnie. Z Żukiem przynaję, nie jestem na bieżąco. Świetna wiadomość z jego odrestaurowywaniem. Z tym że zanim Żuk trafi na stół operacyjny to trochę jeszcze zejdzie. Jego obecny stan pozostawia nieco do życzenia ale jest prezentowany na wystawie pt "Swego nie znacie..." razem z innymi zabytkami jak np Levavasseur Antoinette , Etrich Taube czy Wagner Eule. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Właśnie w takim opłakanym stanie go pamietam, bodaj sam kadłub, bez belki ogonowej, że o WN nie wspomnę. Jak już jesteśmy przy krakowskim muzeum - do kiedy będzie mozna zobaczyć F-105? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Jak już jesteśmy przy krakowskim muzeum - do kiedy będzie mozna zobaczyć F-105? w każdej chwili, kadłub tu, skrzydła tam kiedy będzie można zobaczyć w jednym kawałku - ojj nie prędko, ma być doprowadzony do stanu "reprezenatywnego" Kutyny, a to oznacza b. duzo czasu i naszego czekania ... pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 Numer 5/6 '10 "Aeroplanu" jest w całości poświęcony samolotowi I-22 Iryda. Obszerny artykuł, sporo ciekawych i unikatowych zdjęć. (mam nadzieję, że administracja nie uzna tego wpsiu za spam. sam kupiłem go dziś, a myślę, że dla zainteresowanych konstrukcją news będzie użyteczny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 troche o Skorpionie: http://wiadomosci.onet.pl/wideo/unikatowa-konstrukcja-polskiego-mysliwca,8635410,1,klip.html# reportaż dosyć tendencyjny, jak dla mnie typowy dziennikarz co 5 min sie doktoryzuje i już specjalista żeby w temacie żeby rzucić kilka sensacji do kamery, ale jak się wyłączy głos to można zobaczyć troche ciekawych ujęć Skorpiona i nie tylko. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Centurion76 Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Witam. Pozwolę sobie wywiad z A. Frydrychewiczem http://www.polityka.pl/nauka/technika/1514942,1,pan-samolocik-opowiada.read Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi