Skocz do zawartości

Vought F4U-1A Corsair, Academy 1:72

Dzbanek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Robiłem kiedyś ten model i wybrałem malowanie Olive Drab/Sea Gray/Light Gray (amerykanskie farby zblizone do brytyjskich). Miejsca po znakach RAF zamalowalem brytyjskimi DSG/EDSG/Sky (takie mieli w zapasach na lotniskowcach). Na to nakleiłem znaki SEAC. Komory podwozia i podwozie Light Gray.

Znalazłem całkiem fajne zdjęcie Korsarza co prawda z 1836 Dywizjonu, ale może się przyda

e13c09136aa83318med.jpg

Jeśli chodzi o model to stoi w miejscu, przez święta dałem sobie spokój ale od jutra biorę się do roboty (mam taką nadzieje, może mnie dorwać lenistwo)

Mała aktualizacja:

Połówki kadłuba sklejone, kabinka weszła bez jakichkolwiek trudności.

74948a45add3496fmed.jpg

a3ad0c4414310487med.jpg

37ed1d9e23d8f725med.jpg

I prace przy Pratt & Whitney R-2800:

5351a78ff2ec0d92med.jpg

f64fad972a55baecmed.jpg

Następnie w kolejce podłubie coś przy skrzydłach, potem szpachlowanie

Ciekawie się zaczyna, F4U to bardzo ładny myśliwiec, z przyjemnością obserwuję postępy. A mógłbyś przybliżyć troche sam proces piłowania skrzydeł? Tzn. jakie powierzchnie dokładnie skracałeś i jak to wykonywałeś?

jachud3-maszt anteny i rurka pilota były już do modelu "przyczepione", ja je uciąłem skalpelem i wkleję po malowaniu

KilY-rozłożyłem na biurku drobny papier ścierny, i szlifowałem pod kątem żeby skrzydło przy końcach było cieńsze

Żeby ktoś nie myślał że porzuciłem projekt.

Ostatnio zrobiłem sobie dłuugą przerwę, przy samym kadłubie nie ruszyło się nic, jedynie co to podłubałem przy silniku.

W oryginale wygląda tak:

998cb67009d9b14amed.jpg

(zdjęcie: Wikipedia.pl)

A u mnie tak (sory za zdjęcia, ale przy sztucznym naświetleniu trudno zrobić jakieś godne oglądania zdjęcie):

20264c75fcb5225amed.jpg

37feb7e946f6599bmed.jpg

Silnik oczywiście nie jest w całości, czeka jeszcze druga gwiazdeczka

Edytowane przez Gość

W oryginale wygląda trochę inaczej. Ten jest od P-47 i nawet w tle widać Dzbanka imitującego Fiery Ginger, bo to chyba zdjęcie z ekspozycji w Dayton? (Swoją drogą, to chociaż podałbym na Twoim miejscu źródło zdjęcia, bo forum jako takie pewnie ma w regulaminie klauzulę zdejmującą z niego odpowiedzialność za łamanie praw autorskich przez użytkowników i nie będzie jak by co na kogo zwalić).

To taka ogólna uwaga o silniku, bo biorąc pod uwagę to, co jest załączone w modelu to i tak bez różnicy. W ogóle mam wrażenie, że pokrywa przekładni powstała na wzór R2800 serii C, ale i do niej niezbyt jest podobna.

Powodzenia przy budowie .

Prace z dnia dzisiejszego prezentowały sie następująco

Skleiłem obydwie części gwiazdy, przykleiłem do kadłuba, i zorientowałem się że w rejonie miejsca łączenia płata z kadłubem, powstała dosyć duża dziura, więc szpachla poszła w ruch. Po wyschnięciu szpachli starłem ją i szlifowałem na mokro, w końcu przykleiłem osłonę silnika (miałem trochę problemów, ale w ostateczności weszła na miejsce). Do tego doszedł wiatrochron. A teraz czas na zdjęcia

6d0c3c61d2fd797dmed.jpg

14d50acde699c7f1med.jpg

3b28152ccc3f7c62med.jpg

1b2943051301ddbfmed.jpg

8eb6c0f2de445091med.jpg

5bdffce8dfee916cmed.jpg

df8988085562921amed.jpg

40987728b5b0bec9med.jpg

Nie zamaskowałem, bo nie mam taśmy Tamyi, mam tylko zwykłą malarską, więc oszklenie po pomalowaniu modelu maluje zapałką...zawsze zapominam kupić taśmy, jak będę kupować coś przez neta, to muszę kupić taśmę, żeby nie płacić 2 razy za przesyłkę