Banny Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Malowanie zapałką? Skąd ten pomysł!? A tak w ogóle to będziesz malował aero czy pędzlem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Niestety aero nie posiadam, być może że w tym roku zakupie, malować będę pędzlem Pomysł zapałki wziął mi sie jak zaczynałem z modelarstwem, i jakoś tak mi zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holcroft Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Też kiedyś stosowałem patent na zapałkę, od paru lat używam płynnej maski z empiku bardzo wydajnie wychodzi. Patrząc na Twój model chyba wyciągnę z szafy F4U Revela. Trzymam kciuki za dalszą budowę, to co widzę bardzo mi się podoba. PS Mam pytanie czy ktoś wie coś więcej na ten temat: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/571/65/0/1 Pozdr. Bart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Często bywam w empiku i nie widziałem tam płynnej maski. Czy to jest coś podobnego do maskola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 PS Mam pytanie czy ktoś wie coś więcej na ten temat: http://wp.scn.ru/en/ww2/f/571/65/0/1 Spójrz sobie !TUTAJ!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holcroft Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Kupuje miksturkę na stojaku z artykułami malarskimi tak to wygląda: http://img97.imageshack.us/i/img0864j.jpg/ dokładnie jest to coś takiego jak maskol. Maskola używałem wcześniej. Dzięki za link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 oszklenie po pomalowaniu modelu maluje zapałką 1) Zamiast zapałki zafunduj sobie najdrobniejszy pedzel retuszerski "00". Na pewno będzie nim łatwiej malować ramki owiewki. Ja tak robie i efekty są całkiem OK, bez maskowania. 2) "Szkło" zawsze staram się wklejać na końcu, już po pomalowaniu modelu, z kilku powodów: - oszklenie łatwiej malować, kiedy nie jest wklejone, bo elementem trzymanym pencetą łatwo można manewrować i wygodnie ustawiać do malowania pędzelkiem retuszerskim - malując sam model nie muszę uważać na przypadkowe zapaćkanie oszklenia - pomalowaną już owiewke przytwierdzam clear-fixem, o ile jest dobrze spasowana lub przyłapuję na gęstą farbe (np która gęstnieje na wieczku puszki po otwarciu). Dzięki temu można łatwo wypełnić niewielkie szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Uważaj z tymi wiatrochronami. Bardzo często nie są idealnie spasowane (nawet po własnej obróbce) i przyklejanie ich później na ogół skutkuje niedokładnościami łączenia. Po prostu to miejsce zwyczajnie wymaga szpachlowania. Bez trudu można znaleźć dziesiątki modeli, samych w sobie zupełnie przyzwoicie wykonanych, a z ewidentnie odstającymi (często dosłownie) wiatrochronami. Popatrz na zdjęcia, jak wyglądają miejsca łączenia wiatrochronu z kadłubem. I element ten jest zawsze dokładnie oglądany przez przyglądających się modelowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Przyklej kabinkę i poszpachluj, tak jak mówi greatgonzo, jednym ze sposobów malowania oszklenia może być przyklejenie kalkomanii, cienkich pasków kalkomanii na ramkę, wcześniej pomalowanej kolorem kamo w większym kawałku i pociętej na paski. Miejsce przecinania się ram nakładasz na zakładkę i maskujesz po wyschnięciu kolorem. Zrobiłem tak w kilku modelach min. w Fi 156 i wygląda to b. dobrze. Spróbuj, może się Tobie ten sposób spodoba i do momentu zakupu aero będziesz z niego korzystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 hmm...teraz to już po ptakach, model już pomalowałem, wraz z owiewką, koledzy teraz pytanko, sidulux nakładać po nałożeniu kalek czy przed, chyba że można więcej warstw Dzięki bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 I przed i po Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Słyszałem że po sidoluxie klej nie łapie,to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Wtedy kleimy na CA lub lakier bezbarwny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 A ten lakier bezbarwny to może być do paznokci? Bo tylko taki mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 A ten lakier bezbarwny to może być do paznokci? Bo tylko taki mam Dobry żart tynfa wart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Dzbanek już byli taco co probowali, ale z marnym efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 Już rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Mała aktualizacja. Model już pomalowany, nie jestem zadowolony z efektu, ale już nie miałem sił się męczyć nad malowaniem i zostawiłem jak jest, dziś do modelu dołączyły niektóre kalki, niestety niektóre się porozrywały, na szczęście tylko jedna lekko ucierpiała, resztę połączyłem na modelu, i nie widać przerwań. W między czasie robią się: podwozie i śmigło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 31 Stycznia 2011 Share Napisano 31 Stycznia 2011 Ja tam z boku widzę p11? Jeśli tak to co takie poharatane te przejście kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 31 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2011 Tak to Jedenastka, jest na forum, takie wyszło, i już nie poprawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 1 Lutego 2011 Autor Share Napisano 1 Lutego 2011 Prawa burta dostała dziś kalki, niestety siódemka rozleciała mi się, została tylko górna część, jutro przeszukam moje stare arkusze kalek i porobię białe paski z jakiś starych kalek. W między czasie podłubałem przy kołach. Model na dzień dzisiejszy prezentuje się tak: Koła: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 1 Lutego 2011 Share Napisano 1 Lutego 2011 Działaj dalej kolego! Czekam już na galerie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 2 Lutego 2011 Share Napisano 2 Lutego 2011 No w końcu aktualizacje, czekałem na nie Jak można mieć propozycje to jak będziesz robił galerie to zrób fotki w dziennym świetle, a także daj większa rozdzielczość. Bo szerokość 500 px jest dość niska... 800 lub 900 będzie sporo lepsza i więcej będzie można zobaczyć. Opony fajnie wyszły, mógłbyś opisać jak wykonałeś te czarne plamy między szprychami? Wash czy jakaś inna metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Całe koło malowałem na czarny mat, potem nakładałem srebrną farbę na szprychy zapałką. Dzięki za rady, ale nie wiem jak zrobić większą rozdzielczość, bo podobno żeby większą rozdzielczość dać na forum to trzeba mieć jakieś konto PRO czy coś w tym stylu, ostatecznie mogę dać miniaturki, i wtedy odtworzy się w pełnym rozmiarze, ale niektórzy forumowicze twierdzą że zdjęcie długo się wczytuje. Dzięki za pozytywne komentarze, szczerze mówiąc nie spodziewałem się ich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi