Woit Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Kolejna aktualizacja. Tomcat stoi na własnych "nogach", zyskał kilka pokryw (trochę pocienionych) i owiewkę, na razie przyłożoną tylko. Z tą owiewką to mam lekki problem, przy usuwaniu nadmiaru farby, podrapałem trochę plastik i teraz chyba jakimś filcem albo papierem i / lub pastą będę musiał działać Jak widać, konieczne są jeszcze drobne prace malarskie na wlotach powietrza, zostanie to poprawione przy okazji malowania pokryw podwozia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galgan Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 co prawda jestem początkujący, ale żeby farba nie wnikała pod taśnie po naklejeniu jej brzeg dociskam za pomoca wykałaczki jerzdząc nia tam i spowrotem aby mieć pewność że tobrze przylegnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Przede wszystkim - nie używaj taśmy budowlanej. Choćbyś nie wiem, jakie zabiegi uskuteczniał zawsze farba pod nią się dostanie, bo ma ona bardzo słaby klej. Ta taśma jest dobra do osłaniania dużych powierzchni, ale krawędzie i tak zawsze przy niej trzeba maskować jakąś lepszą taśmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 (...) ale żeby farba nie wnikała pod taśnie po naklejeniu jej brzeg dociskam za pomoca wykałaczki jerzdząc nia tam i spowrotem aby mieć pewność że tobrze przylegnie Dziękuję za radę. Przede wszystkim - nie używaj taśmy budowlanej. (...) Korzystam z taśmy Tamiya'i. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Lutego 2011 Share Napisano 19 Lutego 2011 Dolne płetwy ustateczniające powinny być czarne. I proszę popraw pedzelkiem retuszerskim czarne pole wokół kabiny bo jest niesymetryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 19 Lutego 2011 Autor Share Napisano 19 Lutego 2011 Dolne płetwy ustateczniające powinny być czarne. Będą.I proszę popraw pedzelkiem retuszerskim czarne pole wokół kabiny bo jest niesymetryczne Masz na myśli kształt czy położenie/symetrię? Jeśli położenie to widoczny efekt jest to wynikiem przesunięcia kabinki przy robieniu zdjęcia, zauważyłem to dopiero po "wywołaniu" go na monitorze komputera tak więc symetria powinna być OK. Drobne pod-malunki czarnym jeszcze będą, zwłaszcza na wysokości miejsca RIC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Kalki położone i chyba pokocham tę skale na stałe, takie to małe a takie urocze 1. 2. 3. 4. 5. 6. Przy kładzeniu kalek, po raz pierwszy w życiu, użyłem chemii - płyny pod i na kalki firmy Wamod. Jak kupowałem różne pierdoły w HAS-HOBBY w Warszawie to akurat nie mieli płynów Microscale'i a te zachwalali, że to niby nikt kto do tej pory kupił to na nie nie narzeka (pewnie zachwalali bo nie mieli nic innego). Ponieważ majątku nie kosztowały to wziąłem. I tak: płyn pod kalki rozpuszczał zabezpieczającą warstwę Sidoluxu (x2) pomimo 24-godzinnego schnięcia. Po jakimś tygodniu (takie mam tempo prac ) było już lepiej, obserwowałem jedynie lekkie zmatowienie w miejscu maźnięcia tym płynem. Płyn na kalki, pomimo obfitego nakładania (całe krople spoczywały na kalce i okolicy) nie wchodził w żadne reakcje z Sidoluxem. Kalka pod jego wpływem leciutko się marszczyła w niektórych miejscach ale po przyklepaniu wacikiem wszystko było OK - błona ładnie się układała w zagłębieniach i liniach podziału (płyn pod kalki jest bezwonny ale ten "na" lekko podśmierduje, wielkiej tragedii nie ma ale jak ktoś jest bardzo wyczulony to może mu nie podejść atmosfera pracy z tym specyfikiem). Ponieważ wcześniej nie stosowałem żadnych ulepszaczy to nie mam porównania, ale z efektu jestem zadowolony Teraz powinienem kłaść następne warstwy Sidoluxu zabezpieczające kalki i umożliwiające zrobienie washa. Lecz mam pewne obawy ponieważ próby na większych nieużytkach nie były zadowalające. Modele wydawały się bardziej brudne a linie wcale bardziej podkreślone nie były. Do prób używałem white spirit Dragona i farbę olejną marki Maimeri (taka z górnej/droższej półki w sklepie dla plastyków). Wątek o tej technice z forum znam, ale może ktoś ma jeszcze jakieś podpowiedzi. No i na koniec mam dylemat w sprawie ostatniej warstwy lakieru. Wiem, że na owiewkę i pas przeciwodblaskowy położę humbrolowy mat (pędzlem) ale co z resztą? Oryginalny samolot był chyba raczej taki semi-gloss, no i co z dyszami - zostawić je pokryte Sidoluxem czy też jednak położyć jeszcze raz metalizer? Na osłonę kabiny kłaść Sidolux? Fotki teraz dałem mniejsze, bo na takich model lepiej się prezentuje. Na większych widać (bardziej) babole których nie jestem w stanie już poprawić pomimo kilku prób (np. kształt pasa przed kabiną, lub malowanko pod osłoną kabiny z lewej strony na wysokości RIC). Kłują również braki warsztatowe związane z np. malowaniem pędzlem - pomimo mocnego rozcieńczania i 2-3 warstw, faktura wyraźnie smuży przy bliższym spojrzeniu. Ale to tylko dopingować będzie mnie bardziej przy następnych ... Tomcat'ach . Pozdrawiam i oczekuje na Wasze uwagi i wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Z kalkami elegancko wygląda Może zechciałbyś opisać jeszcze raz doświadczenia z płynami Wamodu w odpowiednim, już istniejącym wątku? Wiele osób pytało o te płyny, a Ty chyba przecierasz szlaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 Może zechciałbyś opisać jeszcze raz doświadczenia z płynami Wamodu w odpowiednim, już istniejącym wątku? Wiele osób pytało o te płyny, a Ty chyba przecierasz szlaki Tak też uczynię, czekam jeszcze tylko aż ktoś może będzie miał jakieś uwagi bądź spostrzeżenia do moich doświadczeń, np. nie wiem czy inne płyny "pod" też tak reagują jak ten Wamod (może powinienem kłaść go tylko/dokładnie w miejscu gdzie będzie umiejscowiona kalka a nie rozlewać się po tzw. sąsiedztwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Osłona radaru powinna mieć chyba odcień "tan" lub troszeczkę różniący sie jeśli chodzi o malowanie z USS Nimitz. Sonda alfa na kolor duraluminium, krawędzie natarcia skrzydeł także Kalka pod jego wpływem leciutko się marszczyła w niektórych miejscach ale po przyklepaniu wacikiem wszystko było OK Nie radzę za którymś razem zaliczysz zonka z kalką która się do wacika przyklei Jak się sama marszczy to i się sama rozciągnie - nic z nią nie rób. ps. wygląda nieźle na fotach, i za temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Sonda alfa na kolor duraluminium, krawędzie natarcia skrzydeł także To jest model z roku 1981 a jak pokazuje zdjęcie na pierwszej stronie tego wątku krawędzie skrzydeł wtedy nie były jeszcze malowane na aluminium. Możesz to zdementować albo potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Kalki położone i chyba pokocham tę skale na stałe, takie to małe a takie urocze Zgadzam się w 100% Pierwsze co powiedzialem po zobaczeniu tych fitek to: łaaał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxek Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 Wiem, że na owiewkę i pas przeciwodblaskowy położę humbrolowy mat (pędzlem) ale co z resztą? A możesz powiedzieć po co na owiewkę będziesz kładł mat? Wszyscy szklane elementy polerują a Ty chcesz je matować? Sensu nie widzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 np. nie wiem czy inne płyny "pod" też tak reagują jak ten Wamod Używam Microscale i żaden z nich nie niszczy powłoki Sidoluxu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 27 Lutego 2011 Share Napisano 27 Lutego 2011 To jest model z roku 1981 a jak pokazuje zdjęcie na pierwszej stronie tego wątku krawędzie skrzydeł wtedy nie były jeszcze malowane na aluminium. Możesz to zdementować albo potwierdzić? No właśnie nie były malowane podobnie jak dolne cześci wlotów powietrza bo farba się na nich słabo trzymała. Wiecej w moim wątku warsztatowym przetrzepanym przez Marcina Witkowskiego. Chyba nie powinniśmy sie opierac na jednym zdjęciu. Na pierwszej stronie tylko jednopokazuje pomalowane i tu tez nie dam głowy że nie zlały się krawędzie podobnie jak wloty powietrza - też byłem zdziwiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 27 Lutego 2011 Autor Share Napisano 27 Lutego 2011 A możesz powiedzieć po co na owiewkę będziesz kładł mat? Wszyscy szklane elementy polerują a Ty chcesz je matować? Sensu nie widzę! Dokładniej - chodziło mi o ramy osłony. Odnośnie elementów przezroczystych (niepomalowanych) zadałem pytanie czy malować je Sidoluxem. (...) No to muszę teorię jeszcze raz przerobić ... ale spoglądając na inne foty samolotów tego dywizjonu z tego lotniskowca z tego okresu to jednak aluminium nie widzę (po kliknięciu w obrazek otwiera się większa wersja) Chyba więc, z dużym prawdopodobieństwem, mogę przyjąć, iż "mój" kociak aluminium nie eksponował na krawędziach natarcia skrzydeł i usterzenia poziomego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Wszystko dobre co się dobrze kończy Zostały mi jeszcze dwa wróbelki do wykończenia i doklejenia więc przed finałem wrzucam kilka zdjęć i czekam na Wasze uwagi. Próbowałem zrobić delikatny wash ale uzyskany efekt nie jest tym zamierzonym. Widać to zwłaszcza na górnej powierzchni. Tak, tak, tło też zmienię albo spróbuję opanować ustawianie balansu bieli. 1. 2. 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 no i kurcze kawał (kawałek:P) fajnego Tomcata wyszedł gratuluję! najbardziej podoba mi się w widoku od góry - wcale nie widać od razu że to taka skala pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 17 Marca 2011 Autor Share Napisano 17 Marca 2011 no i kurcze kawał (kawałek:P) fajnego Tomcata wyszedł gratuluję! najbardziej podoba mi się w widoku od góry - wcale nie widać od razu że to taka skala pozdrawiam! Dziękuję A co sądzicie o zielonkawym wiatrochronie? Wyszedł mi chyba jakoś tak matowo... Czy pociągnąć go może sidoluxem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi