Ipkinss Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Hej! Po prawym skrzydle nikt tak nie łaził żeby aż tak je "zmęczyć". Może jeszcze stonujesz te przetarcia? Aha jeszcze jedna mała uwaga. Stery wysokości i lotki masz dość mocno wychylone a drążek jest w pozycji neutralnej Może to szczegół ale mnie rzucił się w oczy. Pozdrawiam i czekam na galerię Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Co do sterów, to była już o tym mowa, zawaliłem, ale nie będę poprawiał. Ten etap miałem za sobą już jakoś ponad rok temu A otarcia będę tonował, jesteś chyba trzecią osobą, która mi to wypomina Dzięki A tak przedstawia się shading w normalnym świetle. I jak wam się podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Wyszedł dosyć ciemny, ale mi się strasznie podoba ! Ciekaw jestem jak dotrzymasz podobnego wytonowania na oznaczeniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Sam jestem ciekaw xD Przypomniało mi się o maskach, które mi miał gościu wyciąć na ploterze, zagadałem do niego raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 21 Grudnia 2008 Share Napisano 21 Grudnia 2008 Ah no właśnie kalki!!!! To teraz już trudno bedzie zrobić takie cienie...... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Łatwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Na kokardę poszło 5 (słownie: pięć) warstw SOL'a. I tak nie chciała ładnie siąść. Zostały bąble przy nitach i w niektórych liniach podziału: Wiec wymyśliłem, że kalkę w odpowiednich miejscach ponacinam skalpelem i wpuszczę kropelkę SOLa (tak pisało na jego opakowaniu). To też nie koniecznie dało zadowalający efekt. Musiałem wykałaczką uklepywać i układać... W sumie na tę kalkę poświęciłem ponad godzinę czasu, biorąc pod uwagę nałożenie siedmiu warstw sidoluxu. Aż tyle, bo powierzchnia farby strasznie chropowata. Wyszło mniej więcej tak: Jedynym mankamentem jest biały podkład kalkomanii kończący się w połowie niebieskiego koła. No to biorę się za czerwoną kropkę na środku kokardy i drugą stronę kadłuba PS: Druga fotka robiona w trybie manualnym aparatu. Przynajmniej nie rozmazałem, co mi się wcześniej przy tym trybie zdarzało - jest progress Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Nie jest żle, a nawet jest dobrze- siedem warstw sidoluxu, ja daje trzy i wydaje mi sie że przesadzam. A robiłeś polerkę farby chociażby kawałkiem filcu? To dużo daje, nie trzeba dawac aż tyle sido. Tak w ogóle to samolocik wychodzi super. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Możesz spróbować nasączyć płatek higieniczny nieco solem i delikatnie dociskać uważając żeby nie obracać przy tym ręką bo lipa wyjdzie. Ważne żeby prostopadle dociskać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2008 Zdecydowałem, ze cały model przeszlifuję papierkiem 2500, może dam potem fotkę jak ta chropowatość wygląda w najgorszych miejscach ;) Ale będę szlifował dopiero po kalkach, skoro już je zacząłem... żeby równowaga była zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 22 Grudnia 2008 Share Napisano 22 Grudnia 2008 Po prawym skrzydle nie bylo potrzeby chodzic, bo do kabiny pilota wchodzi sie od lewej. Po prawym skrzydle Majku chodzili mechanicy. A to nalać paliwka, a to uzupełnić amunicji. Tak schatłane spity są na zdjęciach u Peter`a Caygill`a LEGENDY SPITFIRA Mk.I-V. Pozdro. Zapowiada się interesujący model. Podoba mi się Twoja praca z modelem. Czekam na finisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dzięki, co do otarć to zastanowię się jeszcze, ale na razie mam inny problem: Kokarda z drugiej strony "nie wyszła" więc je zmyłem i będą od masek... Trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 No a co z nią było nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Ta była super, ale ta z drugiej strony się spieprzyła, co jedna malowana a druga kalka? Bez sensu... to zmyłem obydwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 No ok, to trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Hej Lucas HS! Swietnie Ci wyszedl ten kamuflaz. Wiem, ze im wiekszy model - tym trudniejszy, bo wszystko na nim widac. No i detali musi byc w nim wiecej. Szkoda troche tych kalek, trzymam kciuki zeby udalo Ci sie go odratowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 Przy następnych malowaniach, dobrze przygotuj farbę i ciśnienie, bo ta chropowatość jest właśnie od złych parametrów farby( za dużo rozpuszczalnika/ za duże ciśnienie/ zły kąt malowania) i przepoleruj to filcem, miękkim pędzlem. Zaoszczędzisz sobie czasu i pracy z poprawkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2008 Dzięki za wskazówki Przerzuciłem się jednak ostatnio całkowicie na chemię Gunze. Zupełnie inne malowanie Jestem w trakcie wymieniania zaplecza. Właśnie wydałem kolejne 150zł na parę farbek Gunze, szpachlówkę i takie tam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 23 Grudnia 2008 Share Napisano 23 Grudnia 2008 A ja tak tylko cicho patrzę na to co robisz z tym Spitem Odgrzebałem swojego i pewnie będę się na Twoim trochę wzorował.Tak czy siak trzymam kciuki za malowanie znaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Lipca 2009 Autor Share Napisano 21 Lipca 2009 Siemacie Popracowałem przy Spitku i jestem coraz bliżej finiszu ;-) Namalowałem od szablonów oznaczenia kodowe oraz kokardy. Kolorki dobierane na oko ale wyszło ok. Czas na resztę lakieru błyszczącego i wash. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 O! Stary znajomy. A już myślałem, że przeoczyłem gdzieś galerię. Skoro malowałeś "na oko" to znaczy, że masz niezły wzrok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Dzięki erkamo Tymczasem pobawiłem się przy spodzie Spita. Wrzucam też lepsze foty górnych powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Ooo - moło widzieć spitka ponownie na warsztacie mam nadzieje, że już nie będziesz robił dłuższych przerw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Nie wiem na ile zapoznałeś się z malowaniem oznaczeń w samolotach RAF dokładnie chodzi o kolejność liter rejestracyjnych KL-B tutaj na wyjaśnienie, o co mi chodzi dwa zdjęcia. Nie spotkałem się żeby było inaczej oczywiscie mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Lipca 2009 Autor Share Napisano 22 Lipca 2009 Jeśli chodzi o kolejność, to powołałem się na instrukcję Airfixa, ale kolejność na prawej burcie widocznie może być taka jaką zrobiłem. Przykład lewej sam podałeś: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi