kokos85 Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Witam koledzy Powoli przymierzam sie do modelu revella w 1:72 spitfire niestety psiak dopadł mi pudełko wiec pierwsze pytanie: Ma ktoś może kalki do tego modelu? oraz pytanie o poprawne malowanie wnętrza Pomożecie koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 wnętrze to aircraft graygreen np. Pactra A117 lub Humbrol 78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Dziękuje bardzo jednak bez wizyty w sklepie sie nie obejdzie teraz pytanko lub prośba o poprawienie jeśli się mylę: Do kamuflażu mogę użyć farb Model Master 1710-Dark Green oraz Humbrol 165 a spód Humbrol 106?? aha ma ktoś może zdjecie zegarów spitfire`a?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Spitifire_controls.jpg&filetimestamp=20061024150631 Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 ależ dziękuje bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Woit Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 (...) aha ma ktoś może zdjecie zegarów spitfire`a?? Po kliknięciu otwiera się oryginał z jetphotos, a w razie czego to mogę spróbować odnaleźć oryginał. Pozdrawiam, Woit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Warto byłoby się dowiedzieć z jaką wersją mamy do czynienia. To są współczesne zdjęcia, jedno Mk VIII, a drugie to chyba piątka z czymś dziwnym w miejscu celownika. Zwróć za to uwagę na kolor wnętrza. To jest właśnie wspomniany grey green. Ten Humrol 78 jest bardzo ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryingtobe Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Chyba że inny producent. Np: Tamiya XF-71 Zegary Vb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 będzie to V ale humbrol mi odpowiada bo w najbliższym sklepie mają tylko humbrol albo revell a nie opłaca mi się zamawiać 2 farbek. Do piątki ma by 78 koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Ja uzywam Humbrola 31 jako grey-greena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Na palecie drukowanej Humbrola ten 31 wygląda równie ciemno. Chyba najbardziej zbliżony do oryginału Humbrol to H90, który zresztą za dawnego, 'prawdziwego' Humbrola wcale nie nazywał się Sky i prawdopodobnie został stworzony jako Grey Green. Ten nowy H90 o formule zmienionej pod Sky wymaga podrasowania wg tego co widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 dobra koledzy ja się już gubię mi sie chyba widzi FS 34226 sprawdzane na http://www.paint4models.com/paintchart/paintconversionchart20100101a.html# ale pokazuje humbrol 78 a jak wam się widzi FS35414? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty22710/RAF_Interior_Green Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 koledzy czy spód spitfirea moze byc pomalowany humbrolem 165? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Słuchajcie greatgonzo FS34226 to Model Master (Pactra) RAF Interior Green 4840, A113, 2062 Humbrol 78 jest nieco ciemniejszy Humbrol 31 jest zbyt ciemny, zresztą to kolor którym były malowane samoloty FAA z Royal Navy np. Martlet Różnica pomiędzy Humbrol 90 a "RAF Sky" na zdjęciu poniżej. Zresztą na temat tego koloru można też poprowadzić dłuższą dyskusję, ale myślę, że to innym razem. Ciężko jest odpowiedzieć na pytanie czy 165 to dobry kolor na spód bo nie wiemy który model chcesz malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 wiesz co jest to model revella 1:72 w wersji Vb co do malowania sam niewiem nie mam instrukcji ani kalkomanii i tu potrzebna mi wasza pomoc co do kokpitu wybrałem h78 jest troche ciemniejszy ale wygląda oki niestety kłopot z aparatem i nie zrobiłem fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 To może dokup kalkomanie takie jak tu: http://www.mojehobby.pl/techmod-72016-supermarine-spitfire-mk-vb-p-18-606813.html lub http://www.mojehobby.pl/techmod-72033-supermarine-spitfire-mk-vb-p-18-606876.html albo jeszcze jakieś inne, a wtedy podpowiemy jakie kolory. Wraz z kalkomaniami są schematy malowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 23 Maja 2011 Autor Share Napisano 23 Maja 2011 koledzy jaka farba pasuje pod FS34504 sky type s bo niestety nie mogę dopasować nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 23 Maja 2011 Share Napisano 23 Maja 2011 Humbrol 90 lub 23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 dzięki kolego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 koledzy oddaje wam moje wypociny do oceny do końca trochę zostało... mile widziane podpowiedzi i nie bijcie za mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 25 Maja 2011 Autor Share Napisano 25 Maja 2011 sorry koledzy za post pod postem ale nikt nie oceni mojego spita? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Czekamy na finalny efekt. Rób dalej i się nie przejmuj. Jak nie ma krytyki, to jest w normie. No chyba że potrzebujesz poklepania po pleckach i mobiluzującej zachęty? Szkło już wklejone? Najlepiej jest je wkleić już po zakończeniu procesu malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 sorry koledzy za post pod postem ale nikt nie oceni mojego spita? Straszliwe ślady po pędzlu Nie pomalowana osłona kabinki Popracuj jeszcze nad tym modelem, ale ciężko będzie uzyskać jakiś zadowalający efekt, by na forum nikt Cię nie skrytykował. Dałeś pasy fototrawione w kabince, to i reszte podciągnij pod te pasy, a bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Fotel pilota w Spitkach był z tworzywa sztucznego i dlatego miał kolor zbliżony nieco do minji (taki czerwonawy). Wiem, że teraz to już po ptakach ale szkoda, że nie podratowałeś się Internetem. Na polskich forach modelarskich i nie tylko jest tyle warsztatów ze zdjęciami wnętrza kabiny Spitfire, że przy pewnych chęciach mógłbyś uniknąć wielu błędów. Wiem, że chciałeś uatrakcyjnić swój model, chwali to się, przecinając osłonę kabiny. Ale efekt końcowy wygląda na zbliżeniach nieco mało ciekawie. Ogólnie model Revella jest dobrym materiałem na początkowe zmagania. Całkiem nieźle się klei, efektownie wygląda, choć mam nadzieję, że jak go zbudujesz i się nieco bliżej jemu przyjrzysz to znajdziesz rażące błędy tego zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi