karambolis8 Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Witam. Nikt jeszcze nie przedstawiał na forum tego zestawu, więc będę pierwszy. Model wygląda super. Spasowanie bardzo dobre, nadlewek zero, plastik bardzo fajny. Niestety kokpit bardzo ubogi. Inbox już ktoś zrobił, więc nie będę powtarzał. (obrazek jest linkiem do inboxa) Pierwsze co muszę zrobić po otwarciu pudełka, to złożyć model na taśmę, zobaczyć jak będzie wyglądał. Po spełnieniu tej tradycji zabrałem się za kokpit. Jak już wspominałem, jest bardzo ubogi. Żadnych paneli, jedynie tablica przyrządów w postaci kalki. Wyposażyłem się w blaszki Eduarda do modelu Fujimi. Jednak nawet z blaszkami fotel zestawowy będzie wyglądał słabo. Dlatego spróbowałem zrobić fotel samemu, tym bardziej, że nie wygląda na zbyt skomplikowany. Tak wygląda oryginał A tu co mi udało się wymodzić. Mój składa się z 22 części, obok zestawowy z jednego kawałka ;) Szału nie ma, ale jak dojdą pasy i pomaluję to będzie trochę ciekawszy Na zdjęciach wyszło, że otwór w poduszce plecowej wygląda tragicznie. Zrobię ją od nowa. Na razie tyle. Aha, model kosztuje niecałe 30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Życzę powodzenia, będę podglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Życzę powodzenia, będę podglądał Dzbanek posuń się bo ja też zasiadam w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Życzę powodzenia, będę podglądał Dzbanek posuń się bo ja też zasiadam w pierwszym rzędzie Obaj się posuńcie, ja uwielbiam Sabre'y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Właśnie robię takiego - schnie po 27002 humbrola. Mój będzie miał figuranta i on zasłoni cały fotel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 Bardzo zgrabny fotelik wystrgałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Taki byłem z tego fotela dumny, ale jak zobaczyłem zdjęcia macro, to mi przeszło. Pocieszam się, że i tak wygląda lepiej niż zestawowy Może ktoś podpowie co zrobić, żeby ręka się tak nie trzęsła? Pasy i podłokietniki prawie mnie do szału doprowadziły ;) co niestety widać :/ Szkoda, że na zdjęciach nie widać srebrnych przetarć. Niestety nie udało mi się światła ustawić tak, żeby było to widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Może ktoś podpowie co zrobić, żeby ręka się tak nie trzęsła? Pasy i podłokietniki prawie mnie do szału doprowadziły ;) co niestety widać :/ . Mniej złocistego trunku dzień wcześniej A co do pracy Twojej. Tablica przyrządów świetna, fotel w porządku, wanna niestety mi się nie podoba. Jakaś nie teges Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 karambolis8 napisał: Może ktoś podpowie co zrobić, żeby ręka się tak nie trzęsła? Pasy i podłokietniki prawie mnie do szału doprowadziły ;) co niestety widać :/ . Mniej złocistego trunku dzień wcześniej A właśnie że przed samym siadaniem do modelu walnij sobie Pomaga Znowu szalejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Dzięki za miłe słowa Panele na wannie suchopędzlowałem za mokrym pędzlem i trochę się wymazały za bardzo. Pewnie dlatego wanna jakaś nie teges ;) Na szczęście nie będzie ich prawie widać. Była tam jeszcze jakaś przepustnica, ale bardzo nie chciała tam być i mnie zostawiła dla kogoś innego. Podobno na dywanie go poznała. No już zamykam ten kadłub tylko jakieś ciężarki jeszcze zdobędę, bo samolocik leci na dupy... dupę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Podobno na dywanie go poznała Modelarskie prawo Murphiego "czesc spadajaca na dywan ma zawsze kolor dywanu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Nie jest mi jej szkoda. Od początku miała ciągoty na skoki w bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 W porównaniu do tablicy przyrządów i fotela wanna rzeczywiście wypada trochę blado, ale całokształt bardzo na plus. Mam tylko nadzieję, że nie odłożyłeś Mi-24W na półkę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Macie może jakieś pomysły w takim razie jak poprawić wannę? Mikele nic z tych rzeczy. Sidolux na nim schnie Pięknie dziękuję za kalki raz jeszcze. Sprawdziłem i są w dobrym stanie, nie trzeba lakierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Radziłbym Ci jednak polakierować, bo mają ok 1.5 roku i nie zdziwiłbym się, gdyby zaczęły się rwać przy nakładaniu. Co do poprawiania wanny - może spróbuj pomalować jeszcze raz robiąc uprzednio preshading czarnym pisakiem. Linie powinny wyjśc bardziej wyraziste i może obejdzie się bez suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 No nie wiem. Jakim lakierem je pociągnąć? Próbowałem już je nakładać i nic się złego nie dzieje. Co więcej, można powiedzieć, że są pancerne ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 ale jak zobaczyłem zdjęcia macro, to mi przeszło. Niesłusznie, bo fotelik wygląda bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Ja przed nakładaniem lakieruję błyszczącym (tak jak i model) a po nałożeniu całość matowym lub półmatem, w zależności od tego, jaką powierzchnię chcę uzyskać na całości. Dla przykładu zdjęcie z tak spreparowanymi kalkami na Ka-50 Hobby Bossa: Uploaded with ImageShack.us Dosłownie dwa lakierowania więcej a kalkomanie na modelu wyglądają naprawdę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Rozumiem, że polakierować sidoluxem na arkuszu i nakładać normalnie? Nie będzie jakiegoś problemu z płynami Microscale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Nigdy nie malowałem modeli sidoluxem, więc nie powiem Ci jak to zareaguje z chemią. Ja używam Humbroli i płynów Mr. Mark Setter i Mr. Mark Softer i ten zestaw spisuje mi się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Ja lakierowałem sido i nic nie było, tylko musza wyschnąć. Ale jak sa pancerne to odpusć po co dodatkowa warstwa do zmiekczania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2011 Zrobiłem na próbę hamulec, bo pomyślałem, że przestrzenny fajnie będzie wyglądał. Jednak tez z zestawu ma lepszy kształt. Który lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 patrząc na rysunek z publikacji Walk Around n21 ten oryginalny jest calkiem, calkiem, tylko go podrasować i powinien być cacy pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 I chyba go zastosuję. Co najwyżej rozwiercę te otwory i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Witam. Planowałem wrzucić zdjęcia pomalowanej szabli, ale metalizery doprowadzają mnie do rozpaczy. Jak wiadomo, Sabre ma panele z lufami dział z innego metalu niż reszta poszycia. Prosty kształt więc prosto zamaskować. Nic tylko prysnąć. Niespodziewanka polega na tym, że nawet pokryty sealerem metalizer odłazi razem z taśmą :( Czym to zamaskować żeby mieć równe krawędzie i nie zniszczyć powłoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi