Mikolaj75 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Mi też niczego nie brakuje, robota jak się patrzy, a szkoda tylko trochę, że wnętrze będzie miało ograniczone pole podziwu. Z drugiej strony chyba więcej otworzyć się nie da bez zdejmowania poszycia. No i już czekam na klapki i inne rarytasy Aha - jaka farba przyjęta na kolor zewnętrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Kalki będziesz projektować i drukować, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Na kalki jeszcze nie mam pomysłu, są dwa warianty wydrukowanie lub zrobienie szablonów. Jak by nie kombinował projekt w komputerze trzeba zrobić. Kolor zewnętrzny planowałem Rewell 75 (taki jest wewnątrz i takim prysnąłem drzwi do ładowni. Problem polega na tym że sam kolor jest ok ale po pomalowaniu sido trochę ciemnieje i nie wiem czy nie wyjdzie za ciemny (tym bardziej że będzie jeszcze czarny wash). Faktem jest że nasze C-130 są ciemno-szare ale czy aż tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Z doborem kolorów trzeba ostrożnie, w przypadku Herka nie mam na razie jasnego poglądu, bo leży w pudle i nabiera mocy urzędowej - nabyty został zresztą jakieś 15 lat temu w Poznaniu jak Pantera była w podwórku na Świętym Marcinie - była zniżka 20%, ale jako student to i tak boleśnie odczułem. A może nie ma co robić Sido na całym modelu, a tylko w bezpośrednim obrębie kalek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Do malowania mam jeszcze trochę czasu. Myślę że poeksperymentuję trochę i zobaczę który kolor będzie najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Trochę prawda że we wnętrzu brakuje lekkiego wash-a, ale i bez tego zadziwia. Nie płakałeś zamykając kadłub ? Jeżeli na zewnątrz będzie tak jak wewnątrz to hit murowany, albo sklejany , jak kto woli... Co do koloru to racja jest trochę za ciemny. Życzę powodzenia w dalszej pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 Sorki ale wprowadziłem was w błąd, kolor jaki zastosowałem do malowania wnętrza to Rewell 79 a nie 75 jak wcześniej pisałem. Rozważam jeszcze Humbrol125 oraz Gunze H305 do malowania samolotu ale tak jak pisałem wcześniej muszę poeksperymentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 29 Marca 2012 Share Napisano 29 Marca 2012 Doskonala robota, nie moge sie doczekac finalu, ale wiem ze wymaga to czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 (edytowane) Kilka fotek z ostatnich prac. Na tym etapie mam pytanie, jaki kolor ma widoczne przy wysuniętych klapach wnętrze skrzydła. Na pewno jest tolor szar, pytanie tylko czy jest to ta sama szarość co na całym Herku czy też jaśniejszy odcień szarości. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apache Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Pięknie pieknie Na twoje pytanko ci nie odpowiem.Powiem tyle że ten szary na rożnorakich zdjęciach może być trochę ciemniejszy z powodu cienia.Więc jeżeli kolor będzie wydawał się odrbine ciemniejszy to może być jednak taki sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Wiedziałem, że się nie zawiodę; przepięknie, hit! Przejrzałem trochę na szybko i nie potrafię podpowiedzieć co z kolorem - najprawdopodobniej kolor jak cały samolot, ale na razie nie umiem dotrzeć do fotek naszych Herków lądujących, zobacz jak hamerykańskie bo powinno być tak samo. A przepraszam - nie chodzi o kolor klapy, tylko wnętrza skrzydła - zaraz idę szukać... Jestem pewiem, że wiesz, ale na wszelki wypadek - nie zapomnij o podłużniczkach między żeberkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 2 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Jestem pewiem, że wiesz, ale na wszelki wypadek - nie zapomnij o podłużniczkach między żeberkami Pamiętam, pamiętam tylko chwilowo widok tych skrzydeł przyprawia mnie o mdłości - trzy dni to męczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Tak szybko??? No chyba, że po 18 godzin dziennie Po wizycie na walkaroundzie uważam, że kolor wnętrza skrzydeł taki jak ogólny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 o w morde! No to zabojad wymieka tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Tak szybko??? No chyba, że po 18 godzin dziennie Może nie po 18 ale piątek, sobota i niedziela praktycznie całe były poświęcone na te skrzydła. Po wizycie na walkaroundzie uważam, że kolor wnętrza skrzydeł taki jak ogólny. Też tak obstawiałem, problem polegał na tym że większość zdjęć jest mocno rozjaśniana w celu pokazania wnętrza skrzydła. Nie mniej jednak porównując kolor klapy zaskrzydłowej oraz wnęki skrzydła to są podobne a nawet takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamkijak Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Zdjęcie AC-130, nie wiem czy ta sama zasada malowania co normalny Herc, może się przyda: Stawiam że wnętrze będzie koloru białego, lub jasnoszarego. Tutaj pare fotek: http://www.primeportal.net/hangar/sal_p ... php?Page=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za pomoc ale w dziale walkaround znalazłem pięknie obcykanego 1501 wraz z klapami. Moim zdaniem kolor wnęk jest taki sam jak kolor zewnętrzny samolotu. Poniżej kolejne fotki. Edytowane 22 Sierpnia 2019 przez Darek 1614 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Witkowski Napisano 4 Kwietnia 2012 Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Ładne detale, duży rozmach, ale trochę razi brak konsekwencji. Przy wielu elementach jakie dajesz od siebie brakuje choćby drobnych poprawek wlotów NACA. To te nad otwartymi panelami. Warto poświęcić im trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 4 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2012 Ładne detale, duży rozmach, ale trochę razi brak konsekwencji.Przy wielu elementach jakie dajesz od siebie brakuje choćby drobnych poprawek wlotów NACA. To te nad otwartymi panelami. Warto poświęcić im trochę czasu. Tych wlotów celowo nie nawiercałem, planuję zaślepić je czerwonym "inlet cover" z taśmą "remove before flight". Myślę że to ożywi trochę ten szary model. Mimo wszystko dzięki za cenne uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JW Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 Mała uwaga. Dokładnie nie wiem od kiedy, ale jakoś na przełomie 2010/2011 zmienił się krój cyfr oraz przeniesiono szachownicę na stateczniku pionowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 8 Kwietnia 2012 Share Napisano 8 Kwietnia 2012 oraz przeniesiono szachownicę na stateczniku pionowym. I chyba zmniejszono jej wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 To ostatnie zdjęcie mnie przeraża . Prowizorka i bur.el . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hadzi Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Pewnie mialo to jakies glebokie, moze "heraldyczne" uzasadnienie W tym wojsku to ciekawi ludzie sa, jakby to bylo wazne przesunac numer i szachownice o kilkadziesiat cm. Powiem dosadnie ten co to zlecil to byl IDIOTA, znalazl zajecie dla ludzi i zbytecznej puszki farby pewnie. Wybacz Darku, ze w Twoim watku, ale ja juz nie wytrzymuje widzac takie ciekawostki. Chyba sie przerzuce na Luftwaffe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Kwietnia 2012 Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Prowizorka i bur.el .Ważne, że nasze siły powietrzne obrały sobie ponadczasowe i uniwersalne wartości do których równają od lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2012 Powiem Wam że też tego nie ogarniam. W Łasku mamy na terenie lotniska mini muzeum i ludzie którzy opiekują sie samolotami potrafią z własnej kieszeni wyłożyć kilka złoty tylko poto aby komputerowo dobrać kolor farby najbliższy orginałowi podczas renowacji. I jak widzę taką prowizorkę jak z tym 1501 to krew mnie zalewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi