Kami Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Witam w mojej pierwszej relacji na forum Mam na imię Kamil. Zainspirowany poczynaniami kolegów z forum postanowiłem sam coś zbudować, a że modelarstwo zawsze mnie interesowało wstąpiłem do sklepu modelarskiego z zamiarem kupna żaglowca, jednak Bismarck "wpadł mi w oko" i zaczęło się. Pierwszy zamysł był taki: raz dwa go zbudować rzucić na półkę i jedziemy dalej, ale no właśnie, trafiłem na to forum Szybciutko przestudiowałem kilka relacji ,zaliczyłem opad szczeny i już wiedziałem, że czeka mnie masa roboty - pierwsza koncepcja wylądowała w koszu... Plan B przewiduje wykonanie Bismarcka, który przynajmniej będzie mógł się nazywać tak jak Te Skella i Macissa... No więc planuję zbudować tego kolosa Historii tego akurat okrętu oraz in-box'a chyba każdy zna i niektórzy pewnie na pamięć Zaopatrzyłem się również w zestaw blaszek fototrawionych od Edka Nabyłem też lufy toczone LionRoar Malowanie: Wiem, że rzucam się z motyką na słońce , ale kto nie próbuje ten nie ma... Planuję malowanie z marca 1941, kamuflaż bałtycki . Bismarck zawsze mi się z nim kojarzył. Myślałem o malowaniu spray'ami Tamiya jednak po zastanowieniu porzuciłem ten pomysł i zacząłem oglądać się za aerkiem Co sądzicie o tym: aerek ? OK, koniec wstępu hehe Aktualnie prace trwają nad kadłubem - klejenie, szpachlowanie, szlifowanie itp. Ruszyłem też nadbudówkę dziobową, ale fotki wstawię gdy będzie już coś widać I na koniec: Jestem początkujący, ale mam nadzieję, że dam (damy) radę Liczę na pomoc, miłe słowo i krytykę oczywiście Na pewno będzie sporo pytań, ale myślę, że kilka miesięcy przesiadywania na tym forum wiele mi dało Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 No to witamy kolejny model Bismarcka na naszym forum. Bardzo się cieszę z tego że są kolejni chętni do budowy tego modelu. Sam planuje również budowę tego okrętu ale to pewnie dopiero za dwa lata. Teraz buduję model Prinz Eugena. Ty też chyba się wpisałeś do tego tematu z czego bardzo się cieszę. Nie mam może bardzo długiego doświadczenia w modelarstwie ale posiadam trochę wiedzy o okrętach co na pewno ma duże znaczenie podczas ich budowy. Chętnie rozsiadam się w pierwszym rzędzie jako kibic. Na pewno będę pilnie obserwował twoje postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Cześć Kami, powitać nowego kolegę Wybrałeś fajny modelik i napewno znajdziesz dużo bratnich dusz które pomoga a i też sie może trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 to jedziemy z tym kooksem Bismarkowiec jak się patrzy, mnie to też kiedyś czeka ale zacznę przygodę z Grafem Spee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Noooooo w końcu Model jest, blachy są, lufy dotarły, zatem nie masz już wyjścia. Musisz dłubać no właśnie, trafiłem na to forum Twisted Evil Szybciutko przestudiowałem kilka relacji ,zaliczyłem opad szczeny i już wiedziałem, że czeka mnie masa roboty - pierwsza koncepcja wylądowała w koszu... Ha. W zasadzie w moim przypadku było tak samo. Też miało być szybko i bezboleśnie. Potem trafiłem na wątek skell-a, no i jest jak jest. Ale nie żałuję Cieszę się że decydujesz się na kamuflaż bałtycki. Postaraj się nie popełnić tych samych błędów co ja, a "zebra" na pewno wyjdzie jak trzeba Jestem początkujący, ale mam nadzieję, że dam (damy) radęLiczę na pomoc, miłe słowo i krytykę oczywiście Razz Na pewno będzie sporo pytań, ale myślę, że kilka miesięcy przesiadywania na tym forum wiele mi dało Very Happy Z pewnością pomożemy . Ale teraz koniec słodkiego gadania. Gdzie postępy!!! Pozdrawiam i do usłyszenia Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Habbak Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Witamy serdecznie... hehe kolejnego Bismarkowca namnozylo sie tu nam ich ;] Pozytywnie .... Niechce sie chwalic i zreszta niewiem czy wypada mowic o takich zeczach ale ostatnio dorwalem Anatomy of the Ship Battleship Bismarck w pdf.... wiec chcetnie sie podziele jesli bys byl zainteresowany napewno sie przyda..... to jedziemy z tym kooksem Bismarkowiec jak się patrzy, mnie to też kiedyś czeka ale zacznę przygodę z Grafem Spee Kurde koncz juz ta 7ke bo chetnie popatrze na Grafa.... stoji umnie na polce Helerowska 400tka i mam zamiar postawic obok 350ke ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Witam kolejnego kolegę w klubie budowniczych pancerników klasy Bismarck! Gratuluję wyboru zestawu Revella. Zajmuję miejsce w pierwszym rzędzie i śledzę świetnie zapowiadającą się relację. Habbak - nie wypada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Witamy serdecznie... hehe kolejnego Bismarkowca namnozylo sie tu nam ich ;] Pozytywnie .... Niechce sie chwalic i zreszta niewiem czy wypada mowic o takich zeczach ale ostatnio dorwalem Anatomy of the Ship Battleship Bismarck w pdf.... wiec chcetnie sie podziele jesli bys byl zainteresowany napewno sie przyda..... to jedziemy z tym kooksem Bismarkowiec jak się patrzy, mnie to też kiedyś czeka ale zacznę przygodę z Grafem Spee Kurde koncz juz ta 7ke bo chetnie popatrze na Grafa.... stoji umnie na polce Helerowska 400tka i mam zamiar postawic obok 350ke ;] Ja to bym sie tak nie cieszył bo rozpowrzechnianie materiałów w internecie jest nielegalne. Witamy kolegę z kolejnym Bismarckiem w razie pytań postaram się pomóc. Zapewne Wallace sie ucieszy z kolejnego Bismarcka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 12 Marca 2011 Share Napisano 12 Marca 2011 Zapewne Wallace sie ucieszy z kolejnego Bismarcka To mamy jak w banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 Szybciutko przestudiowałem kilka relacji ,zaliczyłem opad szczeny i już wiedziałem, że czeka mnie masa roboty - pierwsza koncepcja wylądowała w koszu... Witam nowego kolegę Zacny model sobie wybrałeś i bardzo oryginalny A tak poważnie - nie ma co się martwić na zapas - to tylko trochę plastiku (jak coś to przecież i tak pomożemy - forum to istna kopalnia wiedzy). Najważniejsze to (i to zawsze powtarzam), to czerpać radość z hobby, a nie "zarzynać się" przy modelu ... Zaopatrzyłem się również w zestaw blaszek fototrawionych od EdkaNabyłem też lufy toczone LionRoar i bardzo dobrze, blachy bardzo, ale to bardzo zmieniają okręt ... Myślałem o malowaniu spray'ami Tamiya jednak po zastanowieniu porzuciłem ten pomysł i zacząłem oglądać się za aerkiem Sprayami nie malowałem, to nie powiem - ale znajdziesz na forum fascynatów i tej metody. Co do aera: jak najbardziej Za - nic trudnego - malowanie idealne, prosta obsługa, konserwacja i mycie bezproblemowe. Jak masz możliwość, kupuj aero+kompresor ... Zapewne Wallace sie ucieszy z kolejnego Bismarcka To mamy jak w banku A tam, przesadzacie... i zniechęcacie nowego kolegę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Witam Prace nad kadłubem trwają - zostało troszkę szlifowania i drabinki na burtach i właśnie mam pytanie, otóż czy przykleić je przed czy po pryśnięciu Surfacerem 1200? Tak jak wspomniałem zająłem się również nadbudówką dziobową I pierwsza bardziej skomplikowana blaszka ... W następnej kolejności planuję wykonać ażurową konstrukcję pod łodzie w związku z czym z chęcią przygarnę plany hangarów przedniej nadbudówki, bo instrukcja edka pozostawia wiele do życzenia W kilku relacjach pojawił się temat malowania... i właśnie zastanawiam się nad rozwiązaniem tego problemu w moim modelu - czy np. nadbudówki wraz z fototrawionkami malować od razu czy może zastosować podkład - Surfacer raczej się nie nada ale Mr. Base White? Czy może Metal primer? Proszę o odpowiedź Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Każdy ma pewnie swoją technikę, bo zależy ona również od używanych farb (przyczepność), umiejętności posługiwania się aerografem, koncepcji montażu... Ja używam najczęściej farb gunze, które mają dobrą przyczepność i nie stosuję na blachy jakiegoś specjalnego podkładu. pokrywam je za to kilkukrotnie farbą (zazwyczaj jeszcze bez wycinania) aby wyrównać ich kolor z kolorem plastyku. W tym przypadku, pomalował bym wszystko rzadkim surfacerem, ze szczególnym uwzględnieniem elementów fototrawionych (wyrównanie koloru) i miejsc szpachlowania (kontrola jakości ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 W tym przypadku, pomalował bym wszystko rzadkim surfacerem, ze szczególnym uwzględnieniem elementów fototrawionych Aha, zastanawiam się jeszcze czy jest duża różnica między Mr. Surfacer'em, Mr. Base white i Metal primerem? Z tego co się orientuje Surfacer bardziej nadaje się na kadłub itp. Chciałbym troszkę zgłębić temat, bo nie chcę zalać delikatnych elementów ani ich strasznie pogrubić... i tu liczę na pomoc kolegów "po fachu" Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Witaj Kami na forum Bismarck... again Niemniej, kibicować będę, bo okręt piękny, choć już trochę opatrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Cześć Kami Każdy ma pewnie swoją technikę, bo zależy ona również od używanych farb (przyczepność), umiejętności posługiwania się aerografem, koncepcji montażu... Zgadzam się z kolegą, z mojego doświadczenia Mr. Metal Primer używam tylko do większych pow. wszystkie drobiazgi po sklejeniu są myte/płyn do naczyń/ lub jeszcze pryśnięte w ramce /też moczone/ Jako podkład używam farb w sprayu /biel i szarości/ najzwyklejsze i tak pózniej jest jeszcze obróbka /szmatka/. Kadłub-podkład MOTIP-b. dobry patent ściągnięty z forum a jeśli chodzi o Mr. Surfacer,a- używam na zaszpachlowane przetarte miejsca i raz jeszce papierek.Trudno tak doradzić, nie ma 100% recepty-tak nie inaczej, musisz sam wypracować swój patent.Ilu pytanych, tyle odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 (edytowane) Rhayader, abir24 Dzięki za informacje Powoli kompletuje narzędzi, chemie, itp. i niedługo update A na razie niech klej będzie z wami * Kami *o ile daro się zgodzi Edytowane 22 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 niech klej będzie z wami A prawa autorskie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Chłopaki, niech CYJAN trzyma wasze lufy mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 o ile daro się zgodzi Ok, zgadzam się, ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Foty, postępy. Foty, postępy. gdzie foty i postępy??? Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Foty, postępy. Foty, postępy. gdzie foty i postępy? No na razie szkoła nie daje żyć ale przez te kilka ostatnich dni udało mi się kupić co nie co Teraz to już nie mam wyjścia - muszę dłubać Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 No nie masz wyjścia . Ładne zakupy, zapowiada się poważne HOBBY, BRAWO, tak trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 31 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 31 Marca 2011 Teraz to już nie mam wyjścia - muszę dłubać Co racja to racja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Teraz to już nie mam wyjścia - muszę dłubać "Itej wersji będziesz się trzymać" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Kami, ładne zakupy jak pisali koledzy - sam sobie sprawiłeś pretekst do dalszych prac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi