bartek33365 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 (edytowane) Witam chciałbym wam pokazać moje modele. Wszystkie je robiłem sam. Proszę o komentowanie i ocenianie. Dodam że wszyskie modele maluję pędzelkiem oraz dodaję do nich coś ważnego przy ich robieniu- serce. Oto moje pare prac: Zdjęcie 500px na forum: . Na warsztacie Chematic PZL P-37B ŁOŚ Edytowane 22 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Przede wszystkim nie fotosik, tylko radziłbym Ci Imageschack.us , tam kopiujesz bezpośredni link do obrazka (możesz skopiować wszystkie za jednym zamachem, pod dodaniu zdjęć będziesz miał tabelkę w prawym dolnym rogu a w niej linki bezpośrednie. Potem każdy link umieszczasz między znakami np. powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 Cześć. patrząc po zdjęciach sądzę, że w sumie dopiero zaczynasz przygodę z modelarstwem. Kilka uwag od trochę straszego koelgi ;) Kup taśmę maskującą i dobry nozyk do niej i maluj osłony kabin. Niepomalowane ramy oszklenia duzo ujmują ostatecznemu wizerunkowi modeli, a szkoda, bo malowanie wychodzi Ci całkiem nieźle. Od razu polecam, najpierw maluj kolorem wnętrza kabiny, później kolorem zewnętrznym - uzyskasz efekt kolorystyki wnętrza i zewnetrza ram. Druga sprawa, maluj szczegóły na modelach, dla przykładu rury wydechowe. Takie dorbnostki naprawdę decydują o tym, że model wygląda jak model, nie jak zabawka. Cienki pędzelek, mnóstwo cierpliwości i do dzieła ;) Z malowaniem śladów eksploatacji trzeba bardzo ostrożnie. Na Jaku-1 okopcenia za wydechami wyszły zbyt mocne zarówno barwą jak i przejściem między samym okopceniem a kolorem bazowym. Zamiast malowania ich farbkami polecam startą kredkę pastelową albo nawet grafit z ołówka nanoszony delikatnie pędzelkiem. Popróbuj na jakimś starym modelu a szybko zobaczysz różnicę. Kalkomanie wycinaj jak najbliżej wzoru, tak aby jak najmniej filmu było widoczne na modelu. Poczytaj też o płynach do kalek i lakierowaniu bezbarwnimi lakierami przed i po nakładaniu kalkomanii - poradników na tym forum jest kilka. Z własnego doświadczenia wiem, że są bardzo pomocne. I na koniec wklejanie zdjęć. Gdy już masz taki link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/15fc5fe972ff5af1.html kliknij prawym klawiszem na zdjęciu, następnie z menu wybierz "kopiuj adres obrazka" (lub podobne hasło, w zależności od tego, jakiej przeglądarki uzywasz) i taki adres: http://images38.fotosik.pl/732/15fc5fe972ff5af1gen.jpg wklej na forum między znaki (są dostępne z przycisku w menu dodawania postu) i uzyskasz taki efekt: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Dzięki za pomoc ze zdjęciami. Co do kabin to właśnie je zaczołem malować ZERO FIGHTER jest ukończony wraz z kabiną. Junkersa będę odnawiać ale dopiero jak skończę ŁOSIA. Co do Jaka to to nie jest okopcenie tylko olei z ostrzelanego silnika. Na warsztacie Chematic PZL P-37B ŁOŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Ja bardzo się staram gdy składam modele, dopiero zaczynam ale uważam że i tak bardzo dobrze mi idzie. Na warsztacie Chematic PZL P-37B ŁOŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Ja bardzo się staram gdy składam modele, dopiero zaczynam ale uważam że i tak bardzo dobrze mi idzie. Nie gniewaj się, ale tkwienie w przekonaniu, że jest bardzo dobrze mimo odmiennych opinii obserwatorów może się źle skończyć. Odrobina samokrytycyzmu wobec własnych dokonań powoduje to, że idziesz do przodu, co mogłem zaobserwować i w przypadku mojej osoby. Oczywiście - to, że idę do przodu to też opinia innych . pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Powiem tyle...za jakiś czas z łezką w oku i z wielkim uśmiechem na ustach będziesz wspominał te zdjęcia ;) Pracuj dalej i dbaj o realizm tak modeli jak i dioram ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Ja bardzo się staram gdy składam modele, dopiero zaczynam ale uważam że i tak bardzo dobrze mi idzie. Nie gniewaj się, ale tkwienie w przekonaniu, że jest bardzo dobrze mimo odmiennych opinii obserwatorów może się źle skończyć. Odrobina samokrytycyzmu wobec własnych dokonań powoduje to, że idziesz do przodu, co mogłem zaobserwować i w przypadku mojej osoby. Oczywiście - to, że idę do przodu to też opinia innych . pozdrawiam Grzesiek Wiem trochę przesadzam ale poprostu jestem dumny ze swoim prac a to chyba nie jest złe. Na warsztacie Chematic PZL P-37B ŁOŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Oczywiście, że nie . pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 15-20 lat temu moje nie wyglądały lepiej Patrząc z dzisiejszej perspektywy , trochę zal ze nie pozostał mi żaden potworek z tamtego okresu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Bartek, można wiedzieć ile masz lat, to mogłoby pomóc w odniesieniu do prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 We wrześniu skończę 15 lat. A w kwietniu 11-13 egzamin gimnazjalny więc wtedy trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Jak na 15 lat to nieźle. W tym wieku pacykowałem swoje modele farbami olejnymi, które podwędzałem ojcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Jak na 15 lat to nieźle. No więc właśnie. Widać, że do hobby przykładasz dużą wagę. Wszystko przed tobą, pozostaje tylko dużo czytać i przeglądać uważnie relacje na forach modelarskich, gdyż to skarbnica wiedzy. Powodzenia i postępów życzę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Cześć.... Kilka uwag od trochę straszego koelgi ;) ... Zakładam, że chciałeś napisać "starszego", a nie "strasznego" kolegi bartek33365 - Trzymam kciuki za egzamin Zwróć tylko większą uwagę na interpunkcję i ortografię. Jak na egzaminie napiszesz "zaczołem" zamiast zacząłem to możesz mieć kłopoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 A w kwietniu 11-13 egzamin gimnazjalny więc wtedy trzymajcie kciuki. liczę na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Dzięki za dobre słowa Juto powinny się pojawić zdjęcia łosia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 We wrześniu skończę 15 lat. A no to witam rówieśnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 jestem dumny ze swoim prac a to chyba nie jest złe. Słowa prawdziwego pasjonata. Podejście do modeli i podstawka, czy mała dioramka, zwiastują w przyszłości ciekawe prace. Powodzenia na egzaminach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Jeszcze raz dzięki za dobre słowa. Powracając do modeli to prawie wszystkie są z początku i końca zeszłego roku. Zero fighter był ukończony 2 mies temu. Nie które z tych modeli to początek mojej przegody z modelarstwem. Pamietęm że jak zaczynałem ( nie mam już tych modeli) to sklejałem je taśmą samoprzylepną i malowałem lakierem do paznokci . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Oto stare zdjęcie Junkersa. A teraz nowe po przemalowaniu. Na warsztacie B-17, Me-262, Ju 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Chciałem jeszcze zapytać co myślicię o tej zmianie Na warsztacie B-17, Me-262, Ju 52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Mi się podoba, ale nie szkoda Ci było zamalowywać tego starego? P.S Używaj opcji "zmień" przy poście, nie powinno się pisać jednego pod drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek33365 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Trochę szkoda ale wolę tak jak wygląda teraz. W warsztacie B-17, Me-262, Ju-52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Ogólnie wygląda lepiej niż poprzednio (przynajmniej dla mnie) ale chyba znów nie użyłś żadnej taśmy maskującej przy malowaniu owiewki, a to trochę żuca się w oczy. Wystarczy zwykła taśma papierowa jeżeli nie masz taśmy Tamyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi