Skocz do zawartości

[IJA]Type 94 "TK" Late 1/35 FineMolds

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Normalnie czad i wymiatanie!

Do tego jeszcze mi sporrro brakuje.

Ostro zasuwasz...

Oby tak dalej, a będzie hicior

Jestem przeziębiony i siedzę w domu - dlatego tak to sprawnie idzie.

Oto efekt zadowolenia z modelu - aż się chce go robić. Chyba na razie to tyle, póki nie zamówię farby do czwartego koloru kamuflażu. Chyba sobie zacznę Crusadera z Tamiy w 1/48.

dsc07191x.jpg

dsc07192s.jpg

dsc07193b.jpg

dsc07194d.jpg

CDN

Pozdrawiam!

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Nie wytrzymałem i zamówiłem kurierem za 20zł jedna farbę ...

To już chyba ostatnia odsłona malowania kamuflażu. Dodam, że zdjęcia sa robione z lampą błysk i kolory są jaśniejsze.

Proszę o opinie.

dsc07215u.jpg

dsc07216.jpg

dsc07213r.jpg

dsc07214fm.jpg

Camo nie jest dopracowane, niektóre plamy chyba nadal się przenikają. Żółte paski pewnie poprawisz jeszcze. Nie spiesz się tak z tyloma modelami, lepiej zrobić jeden ale bardzo dobrze, niż mieć kolekcję przeciętniaków. Na pewno umiesz lepiej :]

Kolega Mae ma rację. Nie spiesz się. Rozumiem, że przeziębienie rodzi nudę i wenę do pracy, ale naprawdę powinieneś działać trochę wolniej. Niedługo będzie miałr więcej modeli rozpoczętych niż ukończonych ba... więcej niż farbek

Panowie - muszę to tak zostawić ponieważ musiałbym malować cały kamuflaż od początku a nie chce zepsuć tego co udało mi sie zrobić.

Na swoją obrone dodam tylko, że to mój pierwszy raz z patafixem!!

Witam

Kamo jest ok. W końcu to dopiero początek malowania. Teraz dopiero zaczyna się najciekawszy etap zabawy.

Lepienie kilku modeli na raz? W czym problem? Sam mam rozbabranych 11 !

Co pewien czas wracam do któregoś i coś tam polepię, podmaluję. Grunt to dobra zabawa....

Witam!

A jednak postanowiłem mieć jeden świetny model niż kilka średnich. Dlatego też model wylądował w celanluxie.

dsc07219.jpg

Plan jest taki:

-zmyć farbę która już puszcza na górze kadłuba,

-odtłuścić porządnie powierzchnie,

-zielona baza,

-brąz i piaskowy odcień nałożę z pędzla,

-biedronka,

-lakier błyszczący,

-wash,

-obicia,

-suchy pędzel itd...

Myślę, że postąpiłem słusznie.

Póki farba nie puści skończę Crusadera, tzn. aby był przygotowany do malowania i Churchilla w tym samym stopniu.

dsc07221d.jpg

Nie wiem czy nakładanie tych plam z pędzla to dobry pomysł. Aerografem wyszły ok i myślę, że powinieneś po raz kolejny spróbować je w ten sposób pomalować. Patafix to naprawdę fajna sprawa i można przy jego pomocy położyć miły dla oka kamuflaż

Zastanów się nad tym...

Nie wiem czy nakładanie tych plam z pędzla to dobry pomysł. Aerografem wyszły ok i myślę, że powinieneś po raz kolejny spróbować je w ten sposób pomalować. Patafix to naprawdę fajna sprawa i można przy jego pomocy położyć miły dla oka kamuflaż

Zastanów się nad tym...

Mam firmowy spowalniacz i firmowy rozcieńczalnik więc powinno się udać

• 1 month later...

Witam!

Powracam do tankietki!

I mam małą niespodziankę dotycząca malowania. Ujawnię ją gdy tylko przyjdzie pożyczony aerograf.

dsc07874m.jpg

• 3 weeks later...

Witam!

Już mnie trochę denerwowały opinie "gdzie podstawka?" więc oto mały projekt - przystań portowa.

Płyty odlane z gipsu.

Malowanie chyba powinno być dla Was jasne, czyli tankietka będzie niebieska.

dsc08033.jpg

dsc08031nh.jpg

dsc08032z.jpg

Już mnie trochę denerwowały opinie "gdzie podstawka?

One Cię nie miały denerwować tylko zmotywować do wykonania czegoś co będzie godnym dopełnieniem prezentacji Twoich modeli. Twoje ostatnie prace (po Churchillu wciąż zbieram szczękę z podłogi) stanowczo na takową zasługują i zamiast kręcić nosem z przekory mógłbyś przynajmniej spróbować

Ja, mówiąc szczerze, też mistrzem podstawek nie jestem, ale staram się ćwiczyć ich wykonywanie bo nawet najfajniej wykonany model stojący sobie gdzieś w kącie półki bez odpowiedniej prezentacji po prostu nie budzi takiego zainteresowania i koniec końców jest tylko kolejnym zbieraczem kurzu.

Konkludując: Jesteś młody, masz talent, kombinuj

Powodzenia!

Kornik

Trzeba było powiedzieć, że podstawka wyszła po fajki i będzie wieczorem.

Fajnie wychodzi modeli, nie zawiodłem się, ale ... nie powiem, miałem obawy.

Witam!

Aerograf wreszcie doszedł więc od razu wziąłem się za robotę.

Oto jej efekt:

dsc08039z.jpg

dsc08041d.jpg

dsc08042.jpg

dsc08044q.jpg

dsc08040r.jpg

W tej chwili model ma zrobione jasne obicia, malowanie detali i drugą warstwę sido.

A to jest z kolei wynalazek, który został skonstruowany w biurach "Konrad-złom Z.O.O.". Ma nazwę roboczą "Komar". Jest efektem nudy i braku aerografu....

dsc08037r.jpg

Lol z tym czyszczeniem to popieram musi być tak abyśmy czuli, "że to je to", chodź tragedii nie było. W moim projekcie miałem problem z wieżą i wiesz czym zmyłem - Mr. Color Thinner 110 od Gunze - nowe zastosowanie - zmył podkład szary Vallejo i farbę także bez naruszenia plastiku. To będzie twój pierwszy aero czy po porstu nowy aerograf?

No to była mam walka z farba i malowanko od nowa - ale to juz wersja ostateczna.

Oto jak się prezentuje tank po Pactra A75, modulacji kolorów farbą bazową z dodatkiem bieli, washu z czarnej farby olejnej firmy Renesans oraz specyfiku do tłustych oleistych plam czyli AK Fuel Stains (podpatrzony od "MWALLO", świetna rzecz!). No i chyba nie muszę pisać o dwóch warstwach taniego, ekologicznego, ładnie pachnącego lakieru Sidolux kładzionego z ... pędzla.

dsc08061m.jpg

dsc08062k.jpg

W tym momencie tło mi zabrano...

dsc08066c.jpg

dsc08068c.jpg

dsc08069b.jpg

dsc08063y.jpg

dsc08064e.jpg

dsc08065.jpg