Paweł Czarnocki Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Fachowa modelarska robota. Oglądając takie warsztaty, ładuję sobie akumulatory z "chęciami do roboty". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek - MaXus Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Świetna relacja, pełna pomysłów i inspiracji. Do tego ciekawy temat. Tak trzymać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 13 Czerwca 2011 Share Napisano 13 Czerwca 2011 Witam.Po takich projektach dopiero widac ile roboczogodzin pochlaniaja konwersje.Powo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Modelarz Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Witam, mi się też akumulator z "chęciami do roboty" ładuje, ale po obejrzeniu zbyt wielu takich warsztatów ulega rozładowaniu Konwersja ciekawa i skomplikowana. Życzę dużo samozaparcia i owocnej pracy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Zrobiło na mnie kolosalne wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Dzięki ! Jeśli to co jest w tym warsztacie kogoś inspiruje i motywuje do działania, to z kolei dla mnie taki komentarz jest dużą satysfakcją. --------------------------------- Dzisiaj tylko jarzmo. Zgodnie z podpowiedzią na PWM do zwaloryzowania osłony jarzma wykorzystałem folię aluminiową spożywczą. Z fragmentów ujęć tego elementu zbudowałem sobie w głowie obraz jak ta osłona ma/powinna wyglądać. Najpierw oryginalną część obłożyłem czymś co później miało zniknąć pod folią. Układając folię trzeba pilnować, żeby jej za bardzo nie pognieść i nie podziurawić, co jak widać na zdjęciach nie do końca mi się udało. Dziura pod lufę trochę mi się omsknęła, ale jak przymierzyłem lufę, to szkody nie będzie. Narazie psuje zmysł estetyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 No i zajefajnie, jednak najprostsze rozwiązania są najbardziej efektowne - jak dla mnie super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 czym kleiłeś folię? bo próbowałem różnych rozwiązań i żaden klej nie chciał z nią dobrze współpracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Cyjanopanem http://chemistik.pl/infusions/offers/offers.php?product_id=22 łapałem punktowo w kilku miejscach tylko i wystarczyło, już sama zdolność folii spożywczej do przylegania pomaga, dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Czy w T-80 można zastosować, to samo rozwiązanie jeśli chodzi o jarzmo?? Bo chyba nie ma żadnych różnic jeśli idzie o armaty w tych dwu czołgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 Różnice mogą być (i są) w samym jarzmie i osłonie. Trzeba zwrócić uwagę jak ta osłona się układa, jak tworzą się fałdy. Można z folią kombinować i jak efekt jest lepszy od fabrycznego, to czemu nie. Manipulując kawałkiem folii można go zbyt mocno pognieść a to niedobrze. Patrząc na zdjęcia to te osłony nie są tak wymiętolone jak mogłoby to wyjść z folii gdy ją za bardzo pognieciemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Dyna-72 (bo tak nazywa sie pancerz reaktywny zastosowany w M4) na wieży skończony. Szybko poszło, prawda ? Czujniki opromieniowania laserowego typu SCC-1 Obra, polskiej produkcji produkowane przez Przemysłowe Centrum Optyki S.A., stosowane też w Twardym. Latem występuje u mnie naturalne spowolnienie robót modelarskich. Gorące dni i parne noce sprawiają, że nie chce mi się siedzieć przy warsztacie. No, ale teraz wraz ze skracaniem się dnia, prace przy modelu stopniowo przyspieszą. Następny meldunek złożę, jak już wieża będzie gotowa, żeby nie przedłużać tej żmudnej dłubaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 Praca robi wrażenie -pokrywa włazu dowódcy ruchoma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 No nareszcie, powrót w wielkim stylu. Doskonała robota . Kurcze, jak ja bym chciał umieć wyczarowywać takie cuda z polistyrenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Sierpnia 2011 Share Napisano 27 Sierpnia 2011 To jest robota na najwyższym poziomie i tyle. Nie ma co więcej pisać bo zdjęcia mówią wszystko. Tak się tylko zastanawiam...można u Ciebie zamówić niektóre elementy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 27 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2011 pokrywa włazu dowódcy ruchoma? Nie, i zasadniczo model będzie pozamykany na cztery spusty. Tak się tylko zastanawiam...można u Ciebie zamówić niektóre elementy Sam bym pozamawiał co tylko by się dało żeby sobie ulżyć. Np. u jo modyfikację płyty silnikowej, no... cały tył najlepiej Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 28 Sierpnia 2011 Share Napisano 28 Sierpnia 2011 Sam bym pozamawiał co tylko by się dało żeby sobie ulżyć. Np. u jo modyfikację płyty silnikowej, no... cały tył najlepiej Skąd ta próba uniknięcia pracy?-umiejętności i talentu Ci nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 14 Października 2011 Autor Share Napisano 14 Października 2011 Skąd ta próba uniknięcia pracy?-umiejętności i talentu Ci nie brakuje. Dzięki, ale czas,czas... ................................... Z wieżą się uporałem. Kosz z boku nadto odstaje od wieży bo wycięty jest z jednego kawałka i sprężynuje, ale potem jak włożę do niego zwiniętą plandekę, to uformuję go jak należy. Peryskop (a właściwie przyrząd obserwacyjny Attila ) skleiłem z siedmiu krążków bo nie znalazłem odpowiedniego pręta ani choćby rurki, później szpachlowanie i szlifowanie. Wieżę odstawiam na bok i już jej nie tykam. Następny etap to kadłub, a z nim to będę miał ubaw po pachy, zwłaszcza z zadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 No powliłeś mnie na ziemię z tą wieżą. Naprawdę klasa. Aż miło popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Wieża- KOSMOS , więcej nic nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 Dzięki Panowie, zobaczymy jak to będzie wyglądało po nałożeniu podkładu, ale póki co nowy rozdział ... KADŁUB Przede wszystkim, to trzeba go wydłużyć. Teoretycznie da się to zrobić bardzo prosto. W praktyce trzeba było uważać, żeby nie było skrzywień i zwichrowań. Ale najpierw pierwowzór: źródło: "T-72/72M Variants in detail" WWP 2006 źródło: www.militaryphotos.net Jak widać inżynierowie z Nowego Jicina ambitnie podeszli do tematu modernizacji. Toż nawet T-90 nie ma tak przebudowanego kadłuba w stosunku do T-72, jak ten czeski tank ! Patrząc na zdjęcia, linia cięcia wydawała mi się jedynie słuszna: wytnij... dosztukuj...przyklej... Coraz mniej Tamiyi w Tamiyi. Wanne z tyłu trzeba będzie nadbudować mniej więcej tak, jak na tej rycinie poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 No to jest po prostu piękne, wieża jest mega. Ja to bym był za tym żeby po skończonej budowie nie malowac tylko zostawic te wszystkie świecidełka:peace: Ja to podziwiam takich jak ty, którzy potrafią zrobic coś całkowicie wspaniałego w oparciu podstawowy zestaw. Wielki szacunek i krata za tak wspaniałą pracę sie należy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Coraz mniej Tamiyi w Tamiyi. A co ja mam powiedzieć o swojej BV-ce?? Zvezdowska jest w niej tylko wanna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 Totalna metamorfoza. Wy to powinniście robić żywiczne odlewy tego co tworzycie i zacząć rozprowadzać po kolegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Zanim zacznę ciąć plastik to najpierw dany element wycinam z kartki bloku technicznego przy czym często wystarczy mi sam kształt przekroju tego elementu jego profil albo rzut. Tak łatwiej i szybciej jest mi robić przymiarki, docinać lub robić na nowo, tak długo aż uznam, że jest ok. No, taka specyfika robienia precyzyjną metodą "na oko", czyli z samych tylko zdjęć. Dobiero jak już mam taki papierowy szablon, to wymiary przenoszę na płytkę i tnę, tnę, tnę ... Zrobienie płyty silnikowej podziłem na części. I tak jedna część gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi