karol 111 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Prosze o skasowanie tego powtórzonego posta. Miałem problem z odświerzeniem strony i dwa razy wysłalem. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Pozostaje mi tylko podpatrywać dalej bo co tu pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Zanim zacznę ciąć plastik to najpierw dany element wycinam z kartki bloku technicznego przy czym często wystarczy mi sam kształt przekroju tego elementu jego profil albo rzut. Tak łatwiej i szybciej jest mi robić przymiarki, docinać lub robić na nowo, tak długo aż uznam, że jest ok. No, taka specyfika robienia precyzyjną metodą "na oko", czyli z samych tylko zdjęć. Dobiero jak już mam taki papierowy szablon, to wymiary przenoszę na płytkę i tnę, tnę, tnę ... Zrobienie płyty silnikowej podziłem na części. I tak jedna część gotowa. Stosuję tę samą metodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Łał! Powaliłeś mnie na kolana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 bogowie świadkami, iż nie mam złych zamiarów, Kolektor spalin brutalnie spiłowałem, żeby potem zmieścić osłonę na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Właściwie to się zapytam. Jak wycinałeś te wszystkie elementy na płycie? Bo o ile płaską powierzchnię to jeszcze bym może jakoś wymęczył, to te śruby/nity, kółka (bo nie wiem co to jest) to już kompletnie nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Krążki o średnicy 1 cm i większej wycinam cyrklem Olfy, a mniejsze takie jak np. na płycie silnikowej, takim dziurkaczem: zamiast którego można użyć pojedyńczych tak zwanych wybijaków/wycinaków do otworów. Produktem ubocznym wycięcia otworu są właśnie małe kółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Mam takie coś jeszcze z czasów zabawy z modelami kartonowymi (wycinałem nim bulaje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shilka (Robert T.) Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Cześć Świetna robota. Jestem pełen podziwu. Co wybijania kółek z płytek poliestrowych to idealnie nadają się do tego rurki z anten radiowych. Są różnej średnicy i po naostrzeniu świetnie można wybijać nimi kółka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 23 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2011 I druga część płyty: użyłem siatki uniwersalnej Aber S12 Następna rzecz -> łączenie wanny z górą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 23 Grudnia 2011 Share Napisano 23 Grudnia 2011 No to teraz pozostało już tylko z "górki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 24 Grudnia 2011 Share Napisano 24 Grudnia 2011 Koronkowa robota Panie Dziejku ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Model zacząłem od wieży bo myślałem, że jak przejdę wieże to przejdę wszystko, ale to własnie tył dał mi najbardziej popalić. Jeszcze do niego wrócę żeby uzupełnić detale ale narazie... rach ciach ciach ... No to teraz pozostało już tylko z "górki" I dopiero teraz mogę tak powiedzieć. Dopiero teraz. Półmetek modelu za mną i najgorsze myślę, że też. Wobec tego co pszeszedłem z wieżą i tyłem, to co pozostało do zrobienia jawi mi się jako przyjemna dłubanina. Teraz przeniosę się na przód. Na początek trochę borowania, potem Dyna na przednią płytę,na koniec detalizacja. Trochę zachodu będę miał jeszcze z bocznymi fartuchami, ale to... rach ciach ciach ... Narazie jednak trochę relaksu: "Monster Truck" "Panzer General: Frozen Earth" "T-72 - Balkans on Fire" źródło zdjęć: www.militaryphotos.net Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Piękna czysta robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Szanowny kolego do żywicy to i na Alledrogo. Aż szkoda marnować takie cacko tylko dla siebie samego. Dzieło sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Ja tylko siedzę cicho i się nie odzywam - nie jestem godzien wypowiadać się o takim dziele . Jest piękny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Szanowny kolego do żywicy to i na Alledrogo. Aż szkoda marnować takie cacko tylko dla siebie samego. Dzieło sztuki. Popieram, od razu bym się pisał na egzemplarz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Dzięki, jednak wstrzymajmy się do finału. Ja tylko siedzę cicho i się nie odzywam - nie jestem godzien wypowiadać się o takim dziele . Jest piękny . Niesłusznie. Nie róbmy z tego niewiadomo czego. Ludzie, luz ... rach ciach ciach Piękna czysta robota. A ile przy tym zaklęć na "k" padło, to tylko ja wiem. Dzięki raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Witam. I chyba te zaklęcia podziałały. Co do modelu to mało powiedzieć, że powala na kolana. Jest perfekcyjny. Jeszcze jak do tego dojdzie ładne malowanie to będzie chyba tak samo udany jak T-90, jak nie bardziej. Powiedz mi, ile lat już robisz modele ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Wyobrażacie sobie, koledzy modelarze, co to by było, gdyby Karol i jo, połączyli swoje siły przy jakimś wspólnym projekcie?? Klękajcie narody. Szacunek dla MISTRZÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Piekna maszyna T-72 ruskie czołgi mają to coś w sobie świetny projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Karolu, a czy mógłbyś tak dla efektu, założyć na kadłub wieżę i pokazać nam to cacko. Bardzo proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Witam.Powiedz mi, ile lat już robisz modele ? ? ? Tak ogólnie modelarstwem zajmuję się dobre kilkanaście lat, bo już od szkoły podstawowej. Zaczynałem od "Małych Modelarzy". Szlachetny materiał jakim jest papier zdradziłem na studiach na rzecz bezdusznego plastiku. I od tego czasu z różną intensywnością i z różnym powodzeniem robię modele. Obecny okres zaliczam do "świadomego modelarstwa" i trwa on jakieś 4-5 lat. "Świadomego" w tym sensie, że wiem czego chcę, co mnie interesuje i w czym powinienem się podszkolić. Piekna maszyna T-72 ruskie czołgi mają to coś w sobie świetny projekt Nooo, Czesi mogliby się skrzywić czytając te słowa. Ten czołg to jest całkowicie ich autorski projekt. Ale masz rację w tym sensie, że jest na bazie ruskiego T-72. Ciekawe, czy projektanci T-72 przewidzieli jak żywotną konstrukcje stwarzają, podatną na tak wiele modyfikacji. ? Karolu, a czy mógłbyś tak dla efektu, założyć na kadłub wieżę i pokazać nam to cacko. Bardzo proszę. Dobra, przy następnej odsłonie zrobię coś takiego. Nie ma problemu. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Naprawdę piękna robota karol, coraz bardziej się rozkręcasz, a jest co podziwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karol 111 Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Konsekwentnie jak było z tyłem, tak i z przodem pokażę najpierw do czego staram się zbliżyć: tak, no i do roboty taki bajer - składana stopka do wchodzenia na pancerz: źródło: WWP "T-72/72M Variants in detail" Powalczę teraz z bokami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi