kombat69 Napisano 14 Lipca 2011 Autor Share Napisano 14 Lipca 2011 Bo szkoda pracy w poprawianie modelu jak taki detal psuje odbiór całości. Tu przyznam rację. A w tej skali jednak jest sporo detali które najczęściej zaniedbuje albo psuje nikt inny niż "oprawca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Share Napisano 15 Lipca 2011 Taka mała aktualizacja z kolejnego etapu, o którym już wspominałem, czyli malowanie. Na razie wygląda to tak. Tutaj małe pytanko. Reflektory na zewnątrz czarne, czy w kolorze nadwozia? Z oryginalnych czarnobiałych fotek wynika że zarówno błotniki ze stopniami jak i reflektory były czarne, jednakże nie wszystkie..Na kilku odrestaurowanych egzemplarzach widziałem czarne reflektory a nadkole w kolorze chałupy. Producent i kolorowe grafiki z netu wskazują na lampy w kolorze nadwozia. Sam już nie wiem, czy zostawić jak jest czy malować na czarno. Oczywiście postaram się dorobić klosze lamp techniką Greif-a (Dzięki) , polegnę zapewne przy liniach podziału szkieł, ale spróbuje. Pozdrawiam! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Jak masz foty na czarne to rób czarne - na pewno będzie to ciekawie wyglądać na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 17 Lipca 2011 Share Napisano 17 Lipca 2011 Bardzo ładna i czysta robota. Tutaj małe pytanko. Reflektory na zewnątrz czarne, czy w kolorze nadwozia? Z oryginalnych czarnobiałych fotek wynika że zarówno błotniki ze stopniami jak i reflektory były czarne, jednakże nie wszystkie..Na kilku odrestaurowanych egzemplarzach widziałem czarne reflektory a nadkole w kolorze chałupy. Producent i kolorowe grafiki z netu wskazują na lampy w kolorze nadwozia. Sam już nie wiem, czy zostawić jak jest czy malować na czarno. Kombat69 Co do kloszy to również widziałem czarne na wozach zrekonstruowanych i na kilku czarno białych z epoki natomiast nadkoli nie widziałem malowanych na czarno. Na tej force widać jeszcze inną wersję malowania kloszy reflektorów. Klosz w kolorze nadwozia natomiast sama ramka wokół szkiełka na czarno. Źródło zdjęcia: Internet I myślę że w następnym moim GAZ-ie tak właśnie lampy pomaluję. Natomiast jeżeli nie robisz konkretnego pojazdu to maluj jak uważasz myślę że nie będzie to żadnym błędem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Świetnie że poruszyłeś ten temat , bo właśnie przeglądając różne zdjęcia i kolorowe grafiki zauważyłem pewną prawidłowość z którą miałem kiedyś już styczność przy budowie Zis 10 . A mianowicie, czarne lampy występują w egzemplarzach z czarnymi nadkolami-Błotnikami. Na pierwszy rzut oka się tego nie zauważa, jednakże przeglądając kilkukrotnie te same materiały zwracałem coraz większą uwagę na szczegóły które powtarzając się w pewien stały sposób wyklarowały mi dwa najpopularniejsze malowania. Przy czrno-białych fotkach trzeba zwrócić uwagę na głębie kolorów. Czyli : 1. Wszystko w kolorze nadwozia. 2. Opcjonalnie czarne nadkola + czarne lampy. Zatem raczej lampy zostaną zielone, ponieważ nadkola już dostały kolor bazowy kabiny. Jutro postaram się coś pogrzebać, to troszkę odświeżę watek. Pozdrawiam! Kombat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 Wczoraj troszkę podłubałem, ale późno jakoś było, zatem fotki daję teraz. Na pierwszy rzut poszły szkiełka reflektorów . Pokusiłem się o skorzystanie z „patentu” kolegi Greif (Dziękuję!) . Po kilku dłuższych chwilach przeszukiwania złomu w poszukiwaniu odpowiedniej ramki zabrałem się do roboty. Efekt ostatecznego szlifu i polerowania, jak widać nie są idealnie okrągłe (no cóż...) , jednakże gubi się to na modelu. Jak widać odpuściłem sobie rytowanie linii podziału szkła reflektorów. W miedzy czasie pomalowałem lustra reflektorów na allu... Następnym krokiem było nałożenie (przynajmniej próba) kalek. I tu porażka na całej linii , kalka po prostu rwała się na strzępy tuż po wyjęciu z wody. Jestem ciekaw czy tylko w moim przypadku czy to normalne w zestawach UM ? Set i drobinki filmu kalki troszeczkę nabroiły podczas usuwania zniszczonych kalek. Postanowiłem to niepowodzenie zniwelować – czytaj zakryć przymaskować. W tym celu zastosowałem modulacje koloru bazowego jeszcze przed suchym pędzlem i całą resztą zabiegów... Jak widać lewe drzwi po modulacji wyszły prawie bez szwanku, nad prawymi popracuje przy okazji kolejnych zabiegów. To by było na tyle z wczorajszych prac. Dzisiaj też planuje coś porobić przy modelu zatem niewątpliwie c.d.n.... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okaz1981 Napisano 20 Lipca 2011 Share Napisano 20 Lipca 2011 kalki w UM są tragiczne, w moim t-34 było tak samo,kalki darły się w strzępy i musiałem dobierać z zestawów innych firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 kalki w UM są tragiczne, w moim t-34 było tak samo,kalki darły się w strzępy i musiałem dobierać z zestawów innych firm. Uff... Myślałem że jestem odosobnionym przypadkiem"szczęścia" na dwóch nogach... Zatem utwierdza mnie to w przekonaniu że cała kolekcja w 72 będzie bez oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Witajcie. Chyba trzeci dzień już zabieram się za wrzucenie małej aktualizacji ... Na tym etapie nie za bardzo jest co opisywać , zatem po prostu pokażę co tam podłubałem.. Jednakże mam kilka wątpliwości co do dalszej zabawy w washa etc.. I tu prosił bym o jakieś sugestie. Planowałem położyć na to sido i zrobi攳osza” olejnego z ciemnych brązów... Ale żeby nie został błyszczący trzeba by pociągnąć warstwę flata, potem pigmenty i znowu flat... To chyba jakoś za grubo tych warstw wyjdzie na tym brzdącu... Więc rozważam opcje z washem akrylowym na alkoholu , prosto na obecny stan czyli na humbrola z pigmentami wtartymi w celu modulacji koloru i zrobienia podkładu pod dalsze finalne brudzenie i kurzenie. Mam jeszcze takie pytanko. Czytałem niedawno na naszym forum w jednym z tematów o pigmentach które można dostać o ile dobrze pamiętam w sklepach budowlanych etc. Pamiętam że nazwa firmy tych pigmentów była na „K” (Tak przynajmniej mi się kojarzy) . Za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć w jakim to było temacie i dziale, przez co nie mogę znaleźć tego wątku. Może ktoś kojarzy o jakie pigmenty mi chodzi? Poproszę o podpowiedź , lub link do tego wątku , jak ktoś czytał i ma lepszą pamięć, niż ja. Do sedna: Na pace widać wstępne ślady eksploatacji ... Zostawić jak jest , czy bawić się w przesadyzm ?? CDN Pozdrawiam! Kombat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 To już twoja decyzja. Ja bym kilka na pace z boczków dołożył, bo nie zawsze były otwarte przy wkładaniu lub zdejmowaniu gratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 23 Lipca 2011 Share Napisano 23 Lipca 2011 Świetnie wyszły światła. Naprawdę super!!! Kalki z UM'a to dosłownie na sekundę, dwie do wody i w "powietrzu" czekamy aż się zaczną ślizgać z papierka. Ale i tak nie zawsze się udaje. Wash'a możesz zrobić punktowego bezpośrednio na mat, bez sido jeśli się boisz kolejnych warstw. Te wszystkie bajeranckie zacieki i mazaje dajesz wtedy za pomocą olei artystycznych. Nie przemawia do mnie kurzenie opon, choć jak rozumiem to wstępna wersja jest Dajesz dalej, fajnie autko Ci wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Tak jest to wstępnie naniesiona pastela... Nie mam porządnych ziemistych pigmentów żeby koła wyglądały jak trzeba... Ale już ja cos wymyślę... Z tond prośba o sugestie i rady.. Jeżeli w ogóle używam pigmentu na tym etapie to tak jak w tym przypadku właśnie do modulacji koloru bazowego , robię to po to aby nie bawić się potem przy końcu w modulowanie z aerka i takie tam, z resztą mam wrażenie że jeżeli robię to przed płukanką, czy tam filtrem , to w efekcie końcowym niezależnie od brudzenia i kurzu model zyskuje na realnym wyglądzie. Z dotychczasowych doświadczeń metoda wcierania suchego pigmentu w matową emalię (nie próbowałem tego na akrylach) w celu modulacji koloru dla uzyskania wyblaknięć, zszarzeń itp. koloru pojazdu przemawia do mnie najbardziej.. Odnoszę wrażenie że jest najsubtelniejsza, nie tworzy zbędnych warstw , a jak słusznie zauważyłeś staram się ich unikać. (Subiektywne odczucie.) Pozdrawiam! Edytka: Ps. Znalazłem temat o pigmentach, nie wiem czy to zaćma czy inne zjawisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Dlatego pracuję ze skalą 35 bo przynajmniej coś widzę. W 1/72 również dobrze widać, a jak założysz "przyłbicę" to już linii papilarnych można się przestraszyć. Model wygląda super. Mogłeś jednak postarać się o zmianę ramy/rury na której są reflektory, ale już (chyba) po zawodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 W 1/72 również dobrze widać, a jak założysz "przyłbicę" to już linii papilarnych można się przestraszyć. Czy mógłbyś podać jakiś link do tego gadżetu? A z wzrokiem to w prawym oku nie mogę ustawić ostrości. Okulista stwierdził, że ma ono jakby 70 lat. Dlatego mój mózg bierze obraz tylko z lewego. Strasznie śmiesznie się patrzy z bliska - problem z głębią. Sorki za offtop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Lipca 2011 Share Napisano 24 Lipca 2011 Od wieków (z małą przerwą) używałem takiej lupy, którą używa się z złotnictwie i jubilerce: Nie polecam okularów (w ramce) ze szkłami powiększającymi ponieważ rozpraszają, widać wszystko w koło. Te staroświeckie okulary są najlepszym wynalazkiem, są również z wymiennymi szkłami (nowoczesność w domu i zagrodzie) rewelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 24 Lipca 2011 Autor Share Napisano 24 Lipca 2011 Model wygląda super. Mogłeś jednak postarać się o zmianę ramy/rury na której są reflektory, ale już (chyba) po zawodach. Tak mogłem, to prawda, drutu mi nie brak w różnych średnicach więc i próbowałem. Jednakże 5 może 6-sta próba nieudana (dzięki łapkom właśnie) umocniła mnie w przekonaniu że poczekam do jutra i spróbuję troszkę obrobić oryginalny element.. Zdaję sobie w takich momentach sprawę że kleje brzdąca na swoja półkę , dla relaksu , więc "trzeba robić tak aby się nie zdenerwować" (Jak mawia Jasiek - Przyjaciel moich przyjaciół) . Są modele przy których dłubie taki detal i się denerwuję , aż zrobię... Ale są modele które kleję typowo dla relaksu , tak jak w tym przypadku, wiec akceptacja niektórych błędów czy baboli i słabego detalu przychodzi mi z większą łatwością . Dziękuję za dobre słowa!! Pozdrawiam Serdecznie! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 8 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Czołem! Witam po krótkiej przerwie , zrobiłem sobie mały urlop od Gaza tytułem innego tematu nie cierpiącego zwłoki. Zabrałem się zatem do pracy... Odkopałem warsztat i coś tam dłubnąłem... To już twoja decyzja. Ja bym kilka na pace z boczków dołożył, bo nie zawsze były otwarte przy wkładaniu lub zdejmowaniu gratów. No i masz sporo racji, w '42-gim to już mógł mieć trochę burty powycierane. I to też stanowiło przedmiot mojej krótkiej dzisiejszej ingerencji w model... Opisywać nie ma co , to pokażę .... Na moje oko wystarczy... Ile oczu, tyle opinii Chętnie posłucham, zatem pisać co nie pasi i dla czego Pozdrawiam Serdecznie! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Wyrównaj opony na kołach. Reszta Gicior. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 No i ładnie. Kontynuuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Wyrównaj opony na kołach. Reszta Gicior. Się poprawi. No i ładnie. Kontynuuj. No z kontynuacją nie tak chop... w ciągu dnia nadciągam obowiązki żeby zebrać fundusz na zlot, a wieczorami nie grzebie , po kiju mam sztuczne oświetlenie i ostatnio skopałem robotę, (kolory i ślady eksploatacji ) , tylko rdza wyszła jak zawsze.. ale jak przed zlotem się ogarnę to będzie aktualizacja Dzięki Panowie! Pozdrawiam Serdecznie! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Sierpnia 2011 Share Napisano 29 Sierpnia 2011 Czytałem niedawno na naszym forum w jednym z tematów o pigmentach które można dostać o ile dobrze pamiętam w sklepach budowlanych etc. Pamiętam że nazwa firmy tych pigmentów była na „K” (Tak przynajmniej mi się kojarzy) .Za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć w jakim to było temacie i dziale, przez co nie mogę znaleźć tego wątku. Może ktoś kojarzy o jakie pigmenty mi chodzi? Witam. Zapewne chodzi Ci ote pigmenty; http://www.szal-art.pl/pigmenty-ziemne-kremer-75-gr_289_833/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2011 No i doczekał się wątek kolejnej małej aktualizacji. Troszeczkę na raty , w piątek pogrzebałem, w sobotę korzystając ze słoneczka pstryknąłem fotki, a dzisiaj ogarnąłem fotki na serwer i coś tam znowu pokarzę . Do sedna. Korzystając z dobrego światła , pobawiłem się charakterystyczną dla moich brzdąców płukanka akrylową stosowaną zamiast tradycyjnego wascha i filtra jednocześnie (unikając zbędnych warstw Sido/glosa na modelu). Jak zwykle , rozpisywać się nie będę , bo i nie ma nad czym. Mieszanka ciemnych „brązów” akrylowych i medium w postaci „Chleba naszego powszedniego 40-to procentowego „ Nie bawię się w aptekarza , proporcje na oko. Tradycyjnie liczę na opinię sugestie i uwagi, co do oponek, to poprawiłem je po poprzednich pracach, ale możliwe że gdzieś się ukażą ponownie krzywe ,ponieważ zamontowane są na wcisk ... Meritum : Na chwilę obecną całość ( na sucho) prezentuje się tak ... Na chwile obecną to by było na tyle. Zastanawiam się jednak co by mu tu jeszcze zrobić zanim zdejmę maski i wkleję reflektory... I tu uśmiecham się do szanownego grona Czytałem niedawno na naszym forum w jednym z tematów o pigmentach które można dostać o ile dobrze pamiętam w sklepach budowlanych etc. Pamiętam że nazwa firmy tych pigmentów była na „K” (Tak przynajmniej mi się kojarzy) .Za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć w jakim to było temacie i dziale, przez co nie mogę znaleźć tego wątku. Może ktoś kojarzy o jakie pigmenty mi chodzi? Witam. Zapewne chodzi Ci ote pigmenty; http://www.szal-art.pl/pigmenty-ziemne-kremer-75-gr_289_833/ Tak Dokładnie. Dziękuję za informację Pozdrawiam Serdecznie! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 Bardzo sympatycznię się prezentuje. Będziesz dawał jakieś kalki? Następny etap to zapewne powinny być oleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Sierpnia 2011 Share Napisano 30 Sierpnia 2011 No ładnie się prezentuje. Może lekkie ślady zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 No i elegancko to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi