Moses Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Nocą 7dmego grudnia 1992 roku, drużyna z oddziału Seal Team 1 popłynęli ku wybrzeżom Mogadishu aby znaleźć oedpowiednie miejsce dla desantu, rozpoznać zagrożenie w rejonie, oraz sprawdzić czy port w tym mieście będzie wstanie przyjąć statki przewożący sprzęt dla mającego lądować tu wojska. Zadanie było trudne, Sealsi mieli przeciw sobie silne prądy morskie, które doprowadzały do przegrzewania się oraz wyczerpania żołnierzy. Dodatkowym utrudnieniem był smród ścieków Mogadishu który unosił się w porcie, z całych sił żołnierze walczyli ze swoim organizmem który na to reagował odruchem wymiotnym. Następnej nocy członkowie 7dmego plutonu 1wszej Kompani Force Reconu, elitarnej jednostki korpusu piechoty morskiej, wylądawali podzieleni na trzy drużyny z zadaniem zapewnienia kontroli nad plażą, obiektami portowymi itd. Zamaskowani żołnierze, poruszający się cicho i bezszelestnie po plaży zostali nagle zaskoczeni przez dziennikarzy. Tłum dziennikarzy, lampy błyskowe fotografów, światła kamerzystów bardzo utrudniała wykonanie zadania. Na szczęście Somalijczycy nie mieli zamiaru niepokoić lądujących na plaży Psów Diabła. Wkrótce na plaży zaczęły lądować jednostki 15 MEU (Marine Expeditionary Unit) co skutecznie odciągnęło fotografów od zwiadowców, którzy mogli bez przeszkód wykonać swoje zadania. na podstawie www.specialoperations.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 16 Lipca 2011 Share Napisano 16 Lipca 2011 Głupota nie zna granic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Mam pytanie do kolegi wyżej, a dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiking44 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam, projekt zapowiadał się bardzo ciekawie, szczczególnie interesuje mnie malowanie mundurów i samego camo. Jakieś postępy, czy został zawieszony? pozdrawiam, Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Chwilowo mam natłok spraw osobistych, ciężko mi się wziąć za jakieś modelarskie sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiking44 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 znam ten ból, powodzenia życzę , a jak dokończysz Somalię wrzuć parę fotek pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 A dwa pierwsze zdjęcia to figurki czy rzeczywistość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Dwia pierwsze zdjęcia zostały zrobione podczas lądowania na plażach somalii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Mam pytanie do kolegi wyżej, a dlaczego ? Tajniaki cichcem przemykają tarzając się w smrodzie a za nim cała grupa fotoreporterów z fleshami... W zasadzie ryzykowali życie ich i swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 W zasadzie ryzykowali życie ich i swoje. W zasadzie tylko to że Somalijczycy byli już naćpani Katą, uratowało całą operację. Jednakże dzięki tej sytuacji, dowództwo zaczęło ograniczać dostęp dziennikarzy do informacji co gdzie i kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Co nie zmienia fakty ,że takie pchanie się reporterów mogło doprowadzić do masakry gdyby Somalijczycy nie byli naćpani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Cloner16 - gdyby tych reporterów tam nie było, Moses nie miałby zdjęcia do planowania dobrej dioramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Dioramy nie będzie, będzie mała winietka tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 Z Łodzi dotarły do mnie plecaki Sitech w skali 1/35. Plecaki w oryginale wykonane są z gumy, są szczelne, służą do transportu sprzętu wrażliwego na wilgoć. Powszechnie używane podczas infiltracji z łodzi podwodnych (SCUBA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Strasznie powoli, ale może teraz trochę podnosisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Października 2011 Autor Share Napisano 22 Października 2011 Zblokowany byłem brakiem plecaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Mało czasu ostatnio, ale coś się tam powoli robi. Trwa malowanie łat na chocolate chip'ie. Został jeszcze jeden brąz oraz "kamyczki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Ładnie, Ładnie kolego Moses... Proszę kontynuować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiking44 Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Moses, wygląda ciekawie. Czy mógłbyś podać kolory których używasz? Pozdrawiam, Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 dzięki dzięki farbki z palety humbrola piaskowy H71 zielony H117 + H22 brąz jaśniejszy H118 teraz będę nakładał Brąz ciemniejszy H186 biały H22 Czarny H33 Kolory dobierane pod bluzę z 91 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiking44 Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 dzieki Moses, jeszcze jedno pytanie odnośnie H117. Jaka to zieleń? Nie mogę tego znaleźć w tabeli przeliczeniowej Vallejo, jest H116 i H118 co odpowiada US dark green i brown sand? spory rozrzut pomiędzy kolorami , a tak "na oko" pasuje mi olive green pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 To jest Marine green. Taka żywa zieleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Świetne te pasy z taśmy maskującej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Ładnie ci to idzie, jestem ciekaw efektu końcowego . Ja również robię dioramkę z Mogadishu tylko trochę z innej beczki u mnie będzie AAV jechał na wybrzeżu i tu jest moja prośba, masz morze jakieś zdjęcia takiego nabrzeża, chodzi mi głównie o jakieś śmieci nadmorskie,mam już pomysł z łódką ale może masz coś inspirującego I życzę powodzenia i duuużo czasu na sklejanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Więc robisz mój odcinek kilka godzin później http://www.youtube.com/watch?v=1fpMEifqjKY Materiał z lądowania 8.12, może Ci się przyda PS o 0047 widać chłopaków których robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi