Konrad C Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Witam! Chyba Was doprowadzę do podwyższenia ciśnienia, zwiększenia rytmu serca oraz do innych chorób związanych z układem krwionośnym ale postanowiłem zrobić 2 małe czołgi w skali 1/72 które wygrałem w pewnym konkursie. Mało tego - do jednego zrobię mała podstawkę z terenem! Jak wyjdzie przekonamy się... Wszystko to mi przyszło do głowy po obejrzeniu tego zdjęcia zamieszczonego na www.ifelix.net. Gdyby nie to zdjęcie pewnie te dwa modele bym już opchnął na alledrogo. Przedstawiam, więc dwie główne gwiazdy programu który wraca na antenę po roku lepienia 1/35 i 1/48. Jest to Chotchkiss H35 - wczesny oraz Chotchkiss H39. Oto pudełka tych dwóch oponentów. (foto podwędzone z www.mojehobby.pl) Na podstawce się znajdzie H35. Sama podstawka na pewno udana nie będzie ale na czymś się trzeba uczyć. Tak czy siak do jej zrobienia zachęcili mnie koledzy Panzer4 i temir 2 - kiedy to zaglądałem do ich warsztatów. Jak na razie podjąłem walkę za szpachlą i oczyszczeniem podwozia. A także sama podstawką. Sama podstawka będzie miała dużą i bujną roślinność w postaci konarów, trawy, pni i drzewek. jak na razie schnie więc wygląda jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Będe zaglądać regularnie , choć prawdę mówiąc mnie też ostatnio poniosło... ale w stronę śmigłowców Rozumiem , że w następnym rzucie 7tp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 no wreszcie podstawka będzie... kolejny krok w rozwoju. brawo za odwagę i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 26 Września 2011 Autor Share Napisano 26 Września 2011 7TP od razu trafia w inne ręce... Ale galerie zrobię ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Projekt na podstawie zdjęcia na pewno będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Ledwie dostał ,już rozgrzebał...tez bym chciał mieć tyyle czasu na ''zabawę''. Czekam na apdejty z podstawką - bo modele już masz opanowane. BTW - swoją nagrodę też już rozgrzebałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Czy ty Konrad robisz jeszcze coś oprócz modeli? Będę zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 26 Września 2011 Autor Share Napisano 26 Września 2011 Ledwie dostał ,już rozgrzebał...tez bym chciał mieć tyyle czasu na ''zabawę''.Czekam na apdejty z podstawką - bo modele już masz opanowane. BTW - swoją nagrodę też już rozgrzebałem... No to dawaj warsztat. Ja jeszcze czekam na Mardera z ModellTransu. Czy ty Konrad robisz jeszcze coś oprócz modeli? Będę zaglądał. Hmmm - czyli jakich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 No np. szkoła, praca, sprzątanie w domu, prace ogrodowe itp. Ja się grzebię z dwoma, a ty już chyba z 6 zrobiłeś w tym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Witam Mało tego - do jednego zrobię mała podstawkę z terenem! No kiedyś wreszcie trzeba zacząć. Według mnie wybrałeś bardzo dobre modele do umieszczenia na pierwszą podstawkę. Jak nie będziesz się za bardzo spieszył to wyjdzie z tego naprawdę fajny projekt. Powodzenia! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 27 Września 2011 Share Napisano 27 Września 2011 Za temat brawa - na pewno będę zaglądał. Miło, że mogłem zainspirować Cię do zrobienia podstawki - zobaczysz o ile model lepiej się prezentuje, gdy jest na odpowiednim tle. Za dwa ortografy w nazwie czołgu masz baty :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Aj karamba, to przez to przeziębienie. Panzer - możesz powiedzieć jak wykonujesz bazę do podstawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 27 Września 2011 Autor Share Napisano 27 Września 2011 Witam! Jak na razie pod kolorowałem teren i polepiłem trochę bohatera. Teren będzie obsypany różnorakimi rzeczami które będą pod ręką. Jutro wybiorę się do lasu więc może jakieś fajnie roślinki znajdę. Sam teren będzie bardzooo trawiasty a na jednym boku (tym niższym) będą konary drzew. ;) Chyba umieszczę na dioramce H39 - bardziej mi się podoba jego sylwetka i lepiej się go lepi. Przy H35 miałem zwichrowaną górną część kadłuba która wymagał wiele szpachli ale wyszlifowałem to. Na czołgi naniosę także fakturę odlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 O nie , jak Ty Konrad robisz podstawkę, to ja też . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Września 2011 Autor Share Napisano 28 Września 2011 Kurczę - po wyschnięciu ziemi na podstawie, zrobiła się bardzo krucha. Proszę o porady jak wykonać jakąś podstawkę, muszę kupić trawki elektrostatyczne- jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 28 Września 2011 Share Napisano 28 Września 2011 Jako bazę do podstawek używam różnych materiałów - gipsu zmieszanego z wodą i wikolem (poprawia plastyczność masy), płyty g-k, a ostatnio odkryłem lekką masę rzeźbiarską dostępną w hipermarketach w dziale z materiałami biurowymi. To wszystko maluję zazwyczaj unigruntem i posypuję, w zależności od potrzeb i charakteru podłoża, piaskiem dla szynszyli, rozdrobnioną ziemią do kwiatów lub sproszkowanym gruzem gipsowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Jako bazę do podstawek używam różnych materiałów - gipsu zmieszanego z wodą i wikolem (poprawia plastyczność masy), płyty g-k, a ostatnio odkryłem lekką masę rzeźbiarską dostępną w hipermarketach w dziale z materiałami biurowymi. To wszystko maluję zazwyczaj unigruntem i posypuję, w zależności od potrzeb i charakteru podłoża, piaskiem dla szynszyli, rozdrobnioną ziemią do kwiatów lub sproszkowanym gruzem gipsowym. A trawa? Jakieś wyroby polaka? Jak ją stosować? Z czego zrobić kwiaty itd. O nie , jak Ty Konrad robisz podstawkę, to ja też . Czekam. jak na razie ukończyłem jedna pchełkę w piątek malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Aaaa taaak się zarzekał że podstawek robić nie będzie xD Bardzo dobrze zobaczymy co wymodzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Fajnie wygląda póki co Do trawy polecam świetną matę trawiastą firmy Polak . Naprawdę extra - w moich galeriach możesz zobaczyć co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Trawa u mnie to zawsze są produkty Polaka. Zarówno maty jak i sypana trawka elektrostatyczna. Instrukcji ich użytkowania nie będę Ci pisał. Nie ma w tym nic skomplikowanego. Klei się ją na wikol/unigrunt/cyjanoakryl - zależy czym jest Ci wygodnie. Kwiatki na moich dioramach to też łąka Polaka. Nie wymyślam domowych sposobów na zieleninę bo nie lubię robić podstawek - traktuję je jako dodatek do modelu i zło konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Możesz jeszcze podać linki do produktów które ,użyłeś na podstawie pod R35. Na pewno Cię jeszcze podręczę ale to jak już będę miał te trawki. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 1 Października 2011 Autor Share Napisano 1 Października 2011 Model po washu :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Jest coraz ciekawiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 U łaaa - no robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Model już prezentuje się fajnie. Tylko model na zdjęciu jest 4x większy rozmiarem od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi