skikut87 Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Jeździłem na wykopki, ale inne na takich też da się coś znaleźć co od zdjęć to będę się musiał dobrać do płyt taty a to dopiero najwcześniej na weekendzie. Jakie masz te pojazdy to może Ci jakiś pomysł z ,,życia,, podsunę albo się znajdzie coś w google:) Wracając do esdeka 251 to najlepsza interpretacje jego ,,polskiej wiejskiej wersji,, była ziemianka zrobiona z jego pancerza/budy:D P.s poczytaj watek może się przyda http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=188013&sid=1203204076fccfd963d282432591301a9b3dab1504 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Dzięki za informacje. Otworzyły mi oczy na pewne sprawy. Tymczasem: Zdjecie testowe przy nowym oświetleniu. Chciałem sprawdzić też dokładność malowania. Skala wielkości Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 pod szpachluj to 5 zł bo w środku brzuszka masz ślady chyba po wypychaczach. Generalnie nieźle podoba mi się malowanie i ten delikatny wash. Jednak nadal nie rozumiem idei robienia 5zl wielkości wózka spawalniczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 może na jakiś banner reklamowy? tylko te butle to nówki jakieś, warto by je było trochę sponiewierać, ale to pewnie masz w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Butle fajne. Mam tylko pytanie techniczne. Czy przypadkiem butla z acetylenem nie powinna być żółta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Butle fajne. Mam tylko pytanie techniczne. Czy przypadkiem butla z acetylenem nie powinna być żółta? o ile się nie mylę to powinny ale według nowy dyrektyw unijnych a podczas wojny to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Z tego co pamiętam to nawet za " komuny" acetylen był zółty . Ale ... Możesz namalować zółty pas na butli i wszyscy będą szczęśliwi. Co do wykonania to jak dla mnie super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Ujawnił się wredny zadzior przy kółku wózka- zlikwiduj podleca ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Butle acetylenu są brązowe, kolor podchodzi czasami pod minie, węże do acetylenu są czerwone, do tlenu niebieskie, butle do tlenu niebieskie. Nie wiem jak to kiedyś było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Butle acetylenu są brązowe, kolor podchodzi czasami pod minie, węże do acetylenu są czerwone, do tlenu niebieskie, butle do tlenu niebieskie. Nie wiem jak to kiedyś było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 22 Listopada 2011 Share Napisano 22 Listopada 2011 Za komuny jak pamiętam to butle z acetylenem były żółte. A jak to było podczas wojny to ciężko powiedzieć. Zapowiada się bardzo fajna scenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 No właśnie jaki kolor butli był 60 lat temu to pewnie się nie dowiem. To samo jeśli chodzi o przewody. Jedyne zdjęcie jakie mam, pokazuje chyba całkiem inny kształt butli. Koloru wiadomo WB, ale widać coś jakby prawa butla była pomalowana innym kolorem na górze. Też chyba zrobię coś takiego tzn. takie paski. Natomiast malowanie butli jakie pokazałem powyżej było bardzo wstępne, jeszcze do poprawek. Tak samo sprawa przedstawia się z podstawką, którą pokazuje poniżej. Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Kurcze nie wiem co sie tak uparłem tej lufy. ale każdy ma inna wizję artystyczną. pozwolę sobie wkleić przerobione, Twoje zdjęcia. Co ty na to/ Wygląda dość fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Nie chcę ci za bardzo mieszać ale czy nie jest to czasem ta mała butla lub podobna. Jest to wytwornica acetylenu a obok stoi butla z tlenem. Kiedyś używało się wytwornic do których dawało się karbid(na skutek reakcji z wodą powstawał acetylen). Starsze osoby za pewne używały karbidu do innych celów ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Konrad C fajnie ale nie realnie... oblicz sobie mniej więcej ile ważył by ten fragment zwisający lufy przyjmij 1mm blachy o pow 1m^2 ok 3,7 kg i zobaczysz ze by się nie utrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Mógłby być zaczepiony przodem o ten stojak. Skoro stojak wytrzymuje ciężkość lufy to czemu by nie? Lufa nie ucięta do końca tylko wygięta i zaczepiona o stojak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 Równie dobrze gdy lufa oprze się o pancerz to też nie powinna się złamać... zegnie się w dół i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Listopada 2011 Autor Share Napisano 23 Listopada 2011 Konrad dzięki za fotomontaż. Niemniej jednak lufe zostawiam. Łukasz masz rację to tak musiało wyglądać. Zabrałem się trochę na wariata z tą pracą, ale mam nadzieje, iz może innym się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skikut87 Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Zabrałem się trochę na wariata z tą pracą, ale mam nadzieje, iz może innym się przyda. Nie marudź Po to tutaj wrze dyskusja o każdy detalik byś ukończył ten projekt jak należy a z Twoimi możliwościami powinno dać to bardzo ładny efekt w mikro skali :P dla pocieszenia powiem Ci ze ja wczoraj walczylem 3 godziny by zrobić od podstaw osłony lamp do brdm 1 a to jest skala 35... Mam pewna sugestie co do tej beczki na dioramce- nawrzucaj do niej jakiegoś drobnego złomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Mam pewna sugestie co do tej beczki na dioramce- nawrzucaj do niej jakiegoś drobnego złomu Poza tym spawacz będzie miał prowizoryczne siedzonko i beczkę z wodą. Nie ma opcji. Woda podczas przepalania złomu być musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Skikut zmień skalę będzie szybciej A do beczki wlałem już wodę i to na stałe. Ale mam jeszcze takie pytanie. Czy w roku 1945 jeździły jeszcze Kubelwageny malowane w Panzer Grau? Obstawiam, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 24 Listopada 2011 Share Napisano 24 Listopada 2011 Dunkelgelb wprowadzono w 1943. jesli samochód przeżył eksploatację to być może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Dzięki Andrzej. Podstawkę potraktowałem wodą wymieszaną z pigmentem. Po wyschnięciu przypudrowałem suchym proszkiem. Daje zdjęcie dla porównania. Przed Po Pomalowałem też Hummel'a. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Podstawka zaczyna nabierać wyrazu. A z czego ją robiłeś? Bardzo mi się podoba efekt popękanego betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi