manas Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Mieliśmy kiedyś w słuzbie te samoloty w kamuflażu? Jesli tak, to czy są jakies fotografie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) MiniReplika artykuł p.Sobocińskiego ze zdjeciami i rysunkami 6020. Dokładnie 8020 Edytowane 5 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 MiniReplika artykuł p.Sobocińskiego ze zdjeciami i rysunkami 8020. Dzięki em! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Napisze ktoś który to numer? Jeżeli numer boczny 4-cyfrowy, to pewnie art. Pytanie czy zwykłe szkolne maszyny tych wersji były malowane niestandardowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 manas wpisz "sblim-1" w google grafika i poszukaj w fotkach, choć raczej obstawiam, że łaciate była część SBLimów-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Mini Replika nr 36 i 37. Artykuł J.Sobocińskiego i K.Sikory dotyczący SB Lim-2A nr fabryczny 1B-08-020 nr boczny 8020.Samolot znajduje się w LMW w Drzonowie. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Czyli tak jak mówiłem, to Art. Będę mile zaskoczony, jak ktoś mi pokaże łaciatego szkolnego SBLim-1 Arty to co innego... Grześ, dochodzą do Ciebie moje wiadomości przez maila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Z tego co znalazłem w trzycyfrowych n/b 804 i 613 miały kamo, ale pojecia nie mam która to wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Nie chce siać zwątpienia ,ale w sieci znajdziemy jedynie zdjecia p.Wacka Hołysia z odlotu z Siemirowic. A to Arty . np 6010,0709 613 to szkolny , jesli macie te zdjecia, to rowniez one, sa autorstwa p.Wacka i zostały zrobione w Babimoscie ,przed 1985 rokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Czyli tak jak mówiłem, to Art. Nie no, jesli dobrze rozumię em-a, to w tym artykule są fotki albo info o łaciatych/łaciatym sblim-1 albo uti. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Manas. W numerach 2 i 3 Lotnictwa z szachownicą był świetny dwuczęściowy artykuł pt ,, Od Uti Mig 15 do Sblim-2 " . Super profesjonalne opracowanie które na pewno rozwieje twoje wątpliwości dotyczące malowania i oznakowania. Do tego fotki róznych egzemplaży i rysunki. Warte uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Te numery LzSz raczej nieosiagalne, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Wieczorem pośle tobie skany tych artykułów na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Będę mile zaskoczony, jak ktoś mi pokaże łaciatego szkolnego SBLim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Akurat jeśli idzie o SBLim to łaciatych było sporo. Chodziło z tego co zrozumiałem w postach wyżej ze idzie o łaciatego UTI MIG-15 ( czyli wersje szkolną). Ta fotka dobitnie świadczy ze w tym przypadku były jednak odstępstwa od reguły ( czyli od srebrnego malowania) nie licząc jeszcze białych i jasnoszarych. Numer taktyczny mówi ze to typowy szkolny UTI MIG -15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Amen czyli co Marcinie. Koniec tematu czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 W pełni zgadzam się z tym co napisałeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 No no Cinekf1 tylko co ja napisałem? Czyli tak jak mówiłem, to Art. Będę mile zaskoczony, jak ktoś mi pokaże łaciatego szkolnego SBLim-1 Nie zaś Będę mile zaskoczony, jak ktoś mi pokaże łaciatego szkolnego SBLim Chodzi mi o to, jaka jest pewność czy aby to nie SBLim-2? No chyba że to bez znaczenia. Mi od początku chodziło o oryginalnego UTI/SBLim-1. I tu powątpiewam w występowanie łaciatego egzemplarza. Takie było przecież pytanie w tytule wątku. Szczegół, ale dla mnie istotny Akurat jeśli idzie o SBLim to łaciatych było sporo. Chodziło z tego co zrozumiałem w postach wyżej ze idzie ołaciatego UTI MIG-15 ( czyli wersje szkolną). Ta fotka dobitnie świadczy ze w tym przypadku były jednak odstępstwa od reguły ( czyli od srebrnego malowania) nie licząc jeszcze białych i jasnoszarych. Numer taktyczny mówi ze to typowy szkolny UTI MIG -15. Trochę jak dla mnie pozbawiona sensu wypowiedź. UTI MIG-15 ( czyli wersje szkolną) - to SBLim- 1 lub 2 nie był czysto szkolną wersją? Był. Numer taktyczny w tym wypadku może mówić, że to raczej na pewno nie Art. Tylko tyle na szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 17 Listopada 2011 Autor Share Napisano 17 Listopada 2011 Dla jasności (choc tytuł jest chyba wystarczająco jasny?): chodzi mi o fotki albo jakies info o UTMig-15 lub SBLim-1 (przez co rozumiem "składaka" z wykorzystaniem Mig-15, UTMig-15, Lim-1 lub CS-102) w kamuflażu jakimkolwiek (czyli malowaniu innym niż srebrny lub innym niż polakierowane blachy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Panowie. Dzisiaj przestudiowałem raz jeszcze numery 36 i 37 Minirepliki oraz LzSz nr 2i 3. Jestem jeszcze głupszy w temacie po tej lekturze niż byłem. Diabeł tkwi w szczegółach. Wychodzi na to że nie ma różnicy miedzy UTI MIG -15 a SBLim-1. I też nie znalazłem fotki tego samolotu w kamo. Ale w czasie eksploatacji te SBLimy-1 stawały się SBLimami-2 potem artami by pod koniec służby stać się z powrotem typowo szkolnymi maszynami ale jako SBLim-2M. Główną różnicą zewnętrzną pierwsze rzucającą się w oczy to jedno działko NS-23 w UTI MIG-15 i SBLim-1. Akurat na tej fotce którą zamiescił Marcin tego elementu niestety nie widać i teraz już sam nie wiem czy aby to na pewno szkolna szparka. SBlimy-2 wychodzi na to że też miały trzycyfrowy numer taktyczny ale niestety na wszystkich fotkach jakie widziałem są w srebrnym malowaniu. Ale na pocieszenie w MiR nr 37 jest fotka SBLim-1 nr taktyczny 804 w kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 O teraz zostałem mile zaskoczony Śmieszne, że podsyłałem zdjęcie tego egzemplarza właśnie manasowi, nie wiedząc jaka to wersja. Ta szparka to świetna sprawa, może ktoś ją zrobi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Ale na pocieszenie w MiR nr 37 jest fotka SBLim-1 nr taktyczny 804 w kamo. Ciekawy opis fotki 804-ki. Odsprzedany w 1962 roku To co tam obok robi Jelcz 315, którego produkcja ruszyła w 1968. Prostokątne kierunkowskazy sugerują nawet koniec lat 70-ych lub lata 80-te Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Ciekawy opis fotki 804-ki. Odsprzedany w 1962 roku To co tam obok robi Jelcz 315, którego produkcja ruszyła w 1968. Prostokątne kierunkowskazy sugerują nawet koniec lat 70-ych lub lata 80-te Według źródeł węgierskich maszyna ta była w ich lotnictwie w latach 1962-1976 - być może wróciła i chyba to jedyne wytłumaczenie tego dziwnego zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Jak myślicie, jest możliwe, że samolot miał na sobie kamuflaż który dostał na Węgrzech? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi