Skocz do zawartości

[pytanie] SBLim-1/MiG-15UTI w kamuflażu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miał być temat o Limku, a wyszedł o Jelczu

Wprawdzie w lotnictwie nie pracowałem, ale dość długo już zgłębiam właśnie temat samolotów lotniskowych.

To co juz tu zostało napisane jest oczywiste - samochody lotniskowe w czasach LWP były malowane na jednolity kolor.

Nawet podmalówki które widziałem, a trochę tego widziałem, nie były aż tak kontrastowe jak na tych fotkach.

Jelcz na zdjęciu - bardzo zagadkowy, juz jakiś czas temu próbowałem ustalić więcej szczegółów o tym malowaniu, ale niestety bezskutecznie.

Mam nadzieję, że wspólnie coś ustalimy, ale póki co wstrzymałbym się z wydawaniem 100%owych osądów.

PS.Przyjrzyjcie się z tyłu na beczkę, też są widoczne nierównomierne granice na powierzchni koloru

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rzecz może być prosta jak budowa cepa- nikt nie analizował zagadnienia, że ów Jelcz mógł być w co niektórych miejscach pryśnięty minią w celu załatania "poprawek" na karoserii i w takiej formie (bo się śpieszyło, nie było czasu na malowanie kolorem bazowym i nie było nic innego pod ręką) obsługiwać loty. Swego czasu miałem właśnie do czynienia z tak ślicznie umajonymi APA-mi, które za jakiś czas uzyskały jednolity kolorek.

Napisano

Sprawa tajemniczego "804" została definitywnie wyjaśniona dzięki panu Markowi Rogowskiemu (nikt lepiej nie zna się na SBLimach )

Samolot na zdjęciu to nie jest SBLim sprzedany na Węgry, lecz UTMiG-15 o nr.fab. 08004. Numery seryjne na płatowcu wymalowane przez "malarza" są pomylone (1A).

Napisano
Ktoś dysponuje jakimikolwiek innymi niż już wklejone w tym wątku fotkami tego 804?

Pan Marek Rogowski, ale nie bawi się on w takie fora niestety.

Napisano

No chyba że mamy jedną 15 z 3 PTB , 2 antenami, i 3 statecznikami poziomymi.Nawet nauka radziecka nie zna takich przypadków.

Fakt że ujęcie fajne.

• 3 weeks later...
Napisano

,,Wzory Malowania Maskującego Sprzętu I Urządzeń Wojsk OPK,, Warszawa 1974

Publikacja 12 stronowa tylko obrazki, żadnej treści . Nie odnalazłem żadnej części opisowej która przybliżała by zastosowane farby .