Jump to content

Dysze odrzutowców - jak pomalować

Moses
 Share

Recommended Posts

Czy mógłby ktoś przedstawić jakiś know-how na malowanie dysz silników w odrzutowcach aby wyglądały w miarę realnie (najlepiej przy użyciu farb metalicznych, nie metalizerów)?

• 3 years later...
  • 1 year later...

Próbowałem na dyszach swojego A-10 (bo są prawie niewidoczne, więc mogłem sobie pozwolić na eksperymenty). (Nie)wyszło tak:

A10_303.jpg

Pomijając jakość mojego wykonania, wygląda to bardziej jak przepalony tłumik od Golfa niż dysza odrzutowca

Chodziło mi o to jaki efekt chcesz uzyskać, jaki silnik bierzesz na wzór.

Solo sądzę że bierze pod uwagę Twoje bo są git

• 2 years later...
  • Super Moderator

Cześć.

Czeka mnie malowanie dysz w f-16A, a nie mam pojęcia jakich metalizerów należy użyć do ich pomalowania.

Metalizery jakie posiadam:

• Aluminium
  • Magnez
  • Gunmetal
  • Burnt iron
  • Dark anodic gray
  • Steel
  • Chrom silver

Pytanie brzmi, czy któryś z tych kolorów będzie przydatny do tego celu i jaki będę musiał jeszczd dokupić?

• Super Moderator

Dzięki Adam.

Po przeczytaniu tego artykułu, nadal nie mam pojęcia jakich kolorów mam użyć, by osiągnąć tak wyglądające dysze.

Poszperam jeszcze w internecie i w czasopismach może coś znajdę.

No ciekawy silnik.

Jak ja bym próbował (aczkolwiek to tylko teoretyzowanie):

1. obręcz u nasady kadłuba: jakiś jasny metal jako baza, na to cieniowanie clear blue, albo najlepiej Alclad Hot Metal Blue, może z odrobiną Hot Metal Sepia, tu i tam (zamiast tego może być clear yellow Tamki).

2.Zewnętrzne listki: znowu jasny podkład (jakieś aluminium albo coś w tym typie), na to delikatny marmurek ze smoke Tamki i na to delikatnie Pale Burnt Metal Alclada.

3. Wewnętrzna część dyszy (ale nie wnętrze dyszy): znowu jasny metal jako baza, na to cieniowanie ciemniejszym metalem, może Jet Exhaust Alclada, i trochę suchego pędzla jakimś jasnym metalem, żeby rozjaśnić wystające detale.

Taką mam koncepcję.