Skocz do zawartości

[Open] MasterCraft Spitfire Mk. VIII

fiedotow

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 171
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Do rana Szlachetni, daleko i niejedno się może zdarzyć.

Boguś sprinter z Ciebie ,ale Spitek jest piękny,maluj Pan

Skoro Robercie, tak mówisz, proszę bardzo.

Kolorek powstał "na oko" patrząc na ekran ze wzorem F.S. i mieszając Humbrole 34, 89 i 96. Nie jest to ideał, ale chyba nie najgorzej wyszło.Poza tym jeszcze poprawka na ekran i aparat. Testowałem aerograf i sprężarkę, które jakiś czas temu kupiłem. Właściwie to mam "napylanie" nie natrysk farby. Podoba mi się...

imgp3938l.jpg

imgp3940.jpg

Dziś wielkie malowanie. Najpierw Humbrol 84...

imgp3948.jpg

imgp3949d.jpg

imgp3950k.jpg

imgp3951.jpg

... a następnie H29. Miejscami powstały odpryski i poza tym linie wyszły mi za ostre. Zmiękczyłem je później "z ręki" . Ze śmigłem ładnie wygląda...

imgp3952.jpg

imgp3953c.jpg

imgp3955.jpg

imgp3956y.jpg

imgp3957.jpg

Jutro kalki i natrysk matem oraz jak wyschnie ślady eksploatacyjne...

Najpierw Humbrol 84...
Ojoj... Nie ten kolor! Jak już się upierasz przy Humbrolach, to powinien być 225. Powinno to wyglądać tak jeśli idzie o barwy kamo:

308th-spit8.jpg

Poza tym w części ogonowej z lewej strony rozkład plam leci inaczej. Tutaj masz fotkę:

601sqdn-spit8.jpg

Zresztą widać to także w kagero:

Sample_Image_05_fs.jpg

Rozkład plam poprawiony. A co do farby, to np.Tachmod podaje w opisie Mid Stone (H 84). Zaś wg ilustracji Roberta Grudnia w artykule Wojtka Matusiaka Kolory śródziemnomorskich Spitfire'ów podano Middle Stone (H 225). Opierając się na instrukcji Techmodu nie popełniłem błędu, choć i mnie nie za bardzo pasuje ten kolor. Ale nie będę go już zmieniał. Za mało czasu pozostało i farba nie dojdzie. Więc proszę wszystkich purystów kamuflażowych o wybaczenie. Dzięki na schemat. Nie masz przypadkiem góry? Na zdjęciach z netu słabo widoczne są plamy... W powstającej obecnie 48-ce tej samej maszyny uwzględnię sugestie.

Wybacz, ale Techmod to jest żadne źródło (błędów się u nich roi i to nie tylko jeśli idzie o podawaną kolorystyke, rozkład barw itp ale gorzej, bo na kalkomaniach!) także dziwię się, że robiąc model na takim poziomie nie zadałeś sobie trudu, aby dokładniej zweryfikować kolory.

Jakbys machnął jakiś standard to nie byłoby o czym mówić, ale przy nakładach jakie poniosłeś na wykonanie (blaszki, żywice, o pracochłonności nie wspominając) pomalowanie nieodpowiednią barwą wygląda na jakiś dowcip! Kiepski niestety... Azure Blue wyszedł lepiej, ale zamiast mieszać warto nabyć Humbrola 157, który jest idealnym odcieniem (jeśli ktoś gustuje w humbrolach).

To co pokazałem znalazłem w 5 minut w necie, także nic więcej nie mam na temat tego egzemplarza. Domyślam się że jest prawdopodobnie tylko jedno zdjęcie, także prawa strona i góra byłyby domniemane.

Coś dla ludzi o mocnych nerwach... Koszmar z Ulicy Wiązów to Pikuś w porównaniu z tym, przez co przeszedł dziś mój Spitek. Ale po kolei...

W zasadzie tego posta dedykuję Bannemy, bez którego kopniaka Spit nie byłby tym, czym jest w tej chwili...

Po wymianie zdań doszedłem do wniosku, że coś z tym kamuflażem - chorym żartem trzeba zrobić. Mając w pracy wolną chwilkę jeszcze raz przeanalizowałem zdjęcia i zacząłem poszukiwać właściwszego kolorku w miejsce nieszczęsnego 84 wskazywanego m.in przez Airfix'a. Nie znalazłem nic w Pactrach i Humbrolu (jedyne farby w moim zasięgu na teraz, zaraz, już) , co by jednoznacznie wskazywało na FS 30266.

Powstał nawet taki "próbnik"

middlestone.jpg

Ale lektura instrukcji ICM wskazała jako FS30266 Humbrol 93. "A co mi tam!" pomyślałem, bo już nic nie mogło bardziej zepsuć mojego Spitka.

Po zajęciach w szkole wskoczyłem w mego Maćka Truskaweczkę (tak ochrzcił kiedyś Matiza mój Zbysio) i przekraczając dozwolone prędkości pognałem po zamówione telefonicznie farby.

Do domu wróciłem z tryumfalnym uśmiechem na twarzy. Obiadek - byleco i do pracy. Początkowo myślałem o kąpieli w sodzie, ale ze względu na uszkodzenia wnętrza zarzuciłem ten pomysł. Pozostało przetrzeć polerskim papierem wodnym... Zabrałem się delikatnie do pracy ale ku mojemu zaskoczeniu farba zaczęła po prostu płatami odchodzić od plastiku!!! Winny był podkład. Powierzchnię przed natryskiem umyłem i osuszyłem a tu takie zaskoczenie...

imgp3970.jpg

Do skrobania użyłem narzędzia do trasowania linii w którym stare ostrze Olfy zeszlifowałem. Nie skrobało plastiku, tylko usuwało warstwę natryśniętą. Zajęło mi to wszystko z polerowaniem, poprawką linii i myciem około 2 godzin...

W tym czasie przygotowałem H93, sprawdziłem aerograf a po wysuszeniu Spita położyłem pierwszą i jedyną warstwę...

imgp3976n.jpg

imgp3979.jpg

W trakcie schnięcia przeszukałem kolejny raz internet. Celem było znalezienie czegoś o schemacie malowania. Trafiłem na www.hyperscale.com gdzie znalazłem skany z Top Colors 18 (muszę koniecznie poprosić moje Kochanie o prezent imieninowy ) z poszukiwanym schematem.

imgp3980.jpg

Dalej już tylko zeskalowanie i maski gotowe... Wycięte z papieru "maski" odrysowywałem cienkim markerem na folii Oramasc.

Nakładanie zajęło mi następną godzinę.

imgp3982m.jpg

imgp3985v.jpg

Sam natrysk trwał kilka chwil. Po przeschnięciu z drżeniem serca zacząłem je zdejmować: raz - żeby farba nie kleiła się do rąk, dwa - żeby nie było odprysków... Kilka powstało z mojej winy - nie doczyściłem powierzchni z poprzedniego malowania. Ale ślady niewielkie więc zatrudnię pędzelek 000 i srebrną farbę - będą ładne ślady eksploatacyjne...

imgp3987.jpg

A tak wygląda ze śmigłem...

imgp3990j.jpg

imgp3992.jpg

Podobnie wyglądają kolorowe zdjęcia Spitów z wymienianego przeze mnie artykułu W.M.

Nie wiem, czy zdążę na czas. Plus dla mnie jest taki, że mało nakładania kalek - brak znaków eksploatacyjnych ze względu na polowe zmiany kamuflażu. Ale wiem, że przy tej budowie przećwiczyłem kilka rzeczy i wiem, że lepiej cierpliwie poszukać, niż zrobić malowanie jak poprzednio...

P.S.

Zrezygnowałem z rozmycia granic kolorów. Lepiej wyglądają "na ostro". Poza tym w oryginałach też niewielke było rozmycie.

Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla Bannego za kopa w d... i wejście mi na ambicję

Ciekawy patent z tą folią. Można prosić o info co gdzie jak za ile i czemu tak drogo?

W KG i Koszalinie nie ma. To jest folia do robienia szablonów do malowania Oramasc a tej zwykłej Oracal wywiozłem ostatnio do szkoły kilkadziesiąt arkuszy z czasów, kiedy bawiłem się w różne banery z Okazji ;). Oramasc kiedyś kupiłem w Bydgoszczy, ale firmy nie pamiętam. Trzeba poszukać w necie... Alby zapytać Wojtka.

Edytowane przez Gość

Jeśli masz 811 to ta sama. Ma słaby klej na tyle, by nie zerwała farby a na tyle silny, żeby nie spaść przy podmuchy aerografu...

Jutro po powrocie z pracy poprawiam spód i po przeschnięciu kładę oznakowanie. W między czasie przygotuję kabinę do odbiory technicznego. Poprawię koło ogonowe i pokrywy, prysnę matem bezbarwnym. W środę kurzenie i troszkę zacieków... Ale to po powrocie z pracy koło 18tej - więc na ostatnią chwilkę.

P.S. Już w planach mam Spita PR IV w barwach CCCP ze ślicznym srebrnym numerem 01

Jeszcze raz serdeczne podziękowania dla Bannego za kopa w d... i wejście mi na ambicję
No nie wiem... Mam teraz wyrzuty sumienia, że wpędziłem Cię w dodatkowe kłopoty i sporą robotę! Dobrze choć, że z pozytywnym efektem!

Co do Humbrola 84 to był on wskazywany dawniej jako pewne przybliżenie bo paleta tego producenta była dość ograniczona. Podobnie było np z H30 przez wieki całe promowanego jako RAF Dark Green - niby ciemny zielony jest, ale jego odcień jest dość odległy od oryginału. W związku z konkurencją na rynku farb Humbrol jakiś czas temu wypuścił znacznie lepiej dobraną paletę barw, w tym H225 który już dość dobrze oddaje Middlestone (i np jest prawie identyczny z "autentykiem" Model Mastera). To co zastosowałeś też jest już bliżej niż ten nieszczęsny 84.

Genralnie wniosek jest taki, że na odcienie Humbrola trzeba bardzo uważać. W mnóstwie schematów malowania i tabel przeliczników są powielane stare błędy.

Folię Oramask można kupić w firmie Lambda, mają oddziały w kilku miastach w Polsce:

http://www.media.lambda.pl/index.php?op=kontakt

Prócz białej folii Oramask 811 jest jeszcze folia Oramask 810 - częściowo transparentna dzięki czemu łatwiej ją precyzyjnie nakleić, takiej używa np Montex do wycinania masek.

http://www.media.lambda.pl/index.php?op=katalog_produktow&id=31

Jeśli klej na tych foliach wyda się jeszcze nieco zbyt mocny to można go dodatkowo osłabić przez chwilowe naklejenie na dłoń lub czoło.

(...) Podobnie było np z H30 przez wieki całe promowanego jako RAF Dark Green - niby ciemny zielony jest, ale jego odcień jest dość odległy od oryginału.

Airfix dalej trzyma się tego koloru w Spitach, kiedyś trafiłem na takie zdjęcie muzealnego Spita:

Hawkinge Battle of Britain Museum Early 90's

i to może troche tłumaczyć czemu się tego koloru trzymają, barwa na odrestaurowanym samolocie faktycznie bliższa jest H30 niż temu co powszechnie odbierane jest jako RAF Dark Green, ot taka moja obserwacja.

Pozdrawiam!

No i proszę. Mamy dyskusję n.t. barw RAF. Modelarstwo to dla mnie głównie relaks, odskocznia od codzienności, metoda na głoda. Fajnie, że przy okazji można się czegoś nauczyć.