kwiatektatek Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Pierwszy szybowiec w konkursie! Miałem robić Czaplę, ale wygrzebałem tego egzemplarza i on idzie na pierwszy ogień (przynajmniej model, bo oryginały nie walczyły ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Bardzo miło wspominam ten zestaw, no może za wyjątkiem oszklenia przedziału desantu - okna z zestawu wystają poza obrys kadłuba. W swoim modelu wykonałem je z Humbrolowego Clearfixu. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Kurcze, ten model jeszcze mozna gdzies dostac? Tez przywoluje wspomnienia. Powodzenia zycze Krzysztof PS. Konrad, ladny bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 No witam - oryginalny pomysł,- życzę powodzenia i dzięki za przystąpienie do konkursu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Kształty nieco widać Natomiast jest jedna rzecz, która zmusza mnie do przejścia ze statusu STANDARD na OPEN: ZIO BY NAITT miał recht. Tego nie przeskoczę. Mógłbym co prawda przykleić to jakoś głębiej w kadłubie, ale i tak wyglądało by nie najlepiej. A poza tym płozy też mi nie pasują i kabina jakaś pusta i jakieś tam światła delikwent miał... no nie da się tak zostawić. Tylko nie wiem do kogo się zgłosić o zmianę kategorii w temacie, bo sam już chyba nie mogę edytować. P.S. Samoloty i ... Nie! Tylko samoloty! A szybowce? No dobra. Czasem się człowiek wyłamie Rzeczywistość też nie jest czarno biała. Taki np Me 323 to właściwie nie bardzo wiadomo czym jest W każdym razie w żaden sposób nie przypomina umorusanego w błocie pudełka z armatką i metalowym szalikiem na kołach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 A jeśli zeszlifujesz te okna na równo z kadłubem i wypolerujesz pastą polerską? Powinno zadziałać i zmieściłbyś się w regulaminie klasy standard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Listopada 2011 Share Napisano 20 Listopada 2011 A czy wykonanie tych okien clearfixem to już waloryzacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 24 Listopada 2011 Autor Share Napisano 24 Listopada 2011 Nie wiem czy clearfix podchodzi pod waloryzację, ale chcę w kabinie choć drążek sterowy dorobić, a to wg regulaminu już nie jest standard. Co do spasowania modelu, to nie powiem złego słowa. Wychodzi naprawdę nieźle (elementu przeźroczystego nie liczę ) Wyjątkiem, jak na razie, są jedne z drzwi. Tutaj widać te prawidłowe: Drugie mają całkiem inną krzywiznę i są za niskie. I pękają nad górnym okienkiem przy byle dotyku. Dlatego wzmocniłem je jogurtem (a może śmietaną) A pokrywa podwozia z Tempesta nieco je podwyższy Na płatach jest dużo skaz powierzchni Póki co szlifuję je sobie I marnuję dużo taśmy, żeby przy tej operacji uchronić wypukłe linie Chociaż skoro konstrukcja szybowca była drewniana, to powinno być wszystko gładkie? Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Zapewne konstrukcja nie tyle z drewna, co ze sklejki, tak więc powinna być gładka jak lodowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Oszklenie okrągłe, w pasażerach które kiedyś sklejałem, wklejane było od wewnętrznej strony kadłuba, a jak patrzę na ten grzybek, to mam wrażenie, że powinien być wklejany od wewnątrz. Powodzenia, bardzo fajny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 25 Listopada 2011 Autor Share Napisano 25 Listopada 2011 Za grzybka przepraszam. Wsadziłem go żeby unaocznić skalę problemu i nie wyjąłem go do tej pory I jest właśnie od wewnątrz. Ot taki bulaj jak w batyskafie, żeby duże ciśnienia wytrzymywał Mikele - czuję się przekonany. Przeszlifuję na gładko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Składanie Hotspura nie ma najwyższego priorytetu w moim zyciu, ale pomalutku idzie do przodu. Podstawowe wyposażenie kokpitu (jeszcze nie skończone) Tablice przyrządów (jeszcze nie skończone) Żeby za kabiną nie ziała pustka zrobiłem ściankę Nie mam pojęcia czy było coś takiego, ani jak ewentualnie wyglądało. W pierwszej wersji szybowca załoga miała, nad celem, wyskoczyć na spadochronach (piloci też) uznałem więc że nie musieli się ze sobą specjalnie komunikować. Dlatego nie ma tam przełazu. Przy poprawianiu kolistości okien wiertło się mię uciekło i zepsułem drzwi. to jest próba ich naprawy Ogólnie to idzie mi ten model jak krew z nosa Jak zresztą inne ostatnio robione. Zalegam przeważnie przy doróbkach. Aby się dobić rozpocznę kolejny model w konkursie. Tym razem będzie to absolutny standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Wogule dużo modernizacji jak na standard - 1)wiercenie, 2)wycinanie drzwi; 3) elementy z drutu; 4) dodatkowe elemnty plastikowe; przedyskutuje sprawę z drugim organizatorem, najwyżej zmienimy ci kwalifkację na Open - tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Zmieniłem kategorię na Open parę dni temu, jak zobaczyłem waloryzacje we wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Ok- dzięki karambolis8,- Idzie Ci bardzo ładnie myślę że model jest bardzo oryginalny i będziesz mógł powalczyć - powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Niewielki up. Na zegarach miału być ładne cieniutkie kreseczki (wskazówki, podziałki i takie tam ) ale nie idzie mi to zupełnie. Albo w ogóle nie ma śladu po farbie, albo kropa. Na makro przyjrzałem się temu dokładnie. O Jezuu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 11 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2012 Dłuższy czas zajmowałem się drzwiami. Przy wklejaniu porobiły się wypływki kleju. Kiedy wszystko wyschło postanowiłem naciąć w tych miejscach szczelinę. Niestety klej był twardy, a plastik miękki i zamiast poprawić, zniszczyłem obrys drzwi. Potem było szpachlowanie i rycie, szpachlowanie i rycie... efekty niezadowalające. Nadal nie jestem zadowolony, ale czas leci a terminy poganiają Zostawiłem drzwi w spokoju i dołożyłem szybowcowi płaty i usterzenie. Jeszcze bez powierzchni sterowych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 12 Stycznia 2012 Share Napisano 12 Stycznia 2012 Bardzo fajnie to powstaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dokleiłem powierzchnie sterowe: Wychylone. Jak szaleć to szaleć A co ! I dorobiłem reflektorek: Dużo tego nie ma, ale cieszę się że w miarę regularnie zasiadam do modelu. Wcześniejsze kilkutygodniowe przerwy były demotywujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dużo tego nie ma, ale cieszę się że w miarę regularnie zasiadam do modelu. Wcześniejsze kilkutygodniowe przerwy były demotywujące. Skąd ja to znam Dawaj dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Bardzo estetycznie do wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 MrDyzio, pod pewnymi względami mamy wiele wspólnego Na sacka oczekuję z cierpliwością karambolis8, dziękuję uprzejmie. Miło się człowiekowi (znaczy mnie ) robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 MrDyzio, pod pewnymi względami mamy wiele wspólnego Na sacka oczekuję z cierpliwością W międzyczasie modelowałem w skali 1:1 pokój dla Juniora zapowiadanego na kwiecień. Sack, jak i kilka innych modeli czeka tylko na malowanie... Ale ostatnio nie mogę znaleźć kalek do Sacka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 15 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2012 W takim razie polecam wybrać 14 kwietnia na rozwiązanie. Moje starsze wtedy się wyłoniło i kochane dziecię to jest No i pochwal się Juniorem Wrócę do hotspura - dziś planowałem położyć podkład, tylko wcześniej chciałem dopasować oszklenie. I wyszła niespodzianka: Szczelina z przodu że ho ho! Trzeba było uzupełnić, więc malowanie się odsuwa w czasie. Samą osłonę musiałem sporo podszlifować od środka i nieco się zmatowiła: Jeszcze nigdy tak nie robiłem, więc trochę drżę, ale skoro obiecujecie że po sidoluksie rysy znikną... Największym babolem zestawu okazało się podwozie: Po zamontowaniu takiego szybowiec miałby imitację niezależnego zawieszenia jak nasz łoś I w ogóle krzywe całe. Nie ma sensu go obrabiać. Zrobię nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Stycznia 2012 Share Napisano 15 Stycznia 2012 W takim razie polecam wybrać 14 kwietnia na rozwiązanie. Moje starsze wtedy się wyłoniło i kochane dziecię to jest No i pochwal się Juniorem Wrócę do hotspura - dziś planowałem położyć podkład, tylko wcześniej chciałem dopasować oszklenie. I wyszła niespodzianka: Szczelina z przodu że ho ho! Trzeba było uzupełnić, więc malowanie się odsuwa w czasie. Samą osłonę musiałem sporo podszlifować od środka i nieco się zmatowiła: Jeszcze nigdy tak nie robiłem, więc trochę drżę, ale skoro obiecujecie że po sidoluksie rysy znikną... Największym babolem zestawu okazało się podwozie: Po zamontowaniu takiego szybowiec miałby imitację niezależnego zawieszenia jak nasz łoś I w ogóle krzywe całe. Nie ma sensu go obrabiać. Zrobię nowe. Haha prawie trafiłeś Lekarz typuje 13 kwietnia Hotspura lepiłem w poprzednim modelarskim życiu, czyli jakieś 25 lat temu. Osłona już wtedy pozostawiała sporo do życzenia, ale podwozie miał o niebo lepsze. W Twoim przypadku popieram decyzję o zrobieniu ich od nowa Zestawowych goleni nic nie uratuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi