czak45 Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Troche spóźniony warsztat, ale jest. Model pomalowany kolorem bazowym (żółtym) Jeśli chodzi o Grille to tym z Dragona jeszcze bardzo wiele brakuje do Voyagera. No, ale dobrze, że są. I najlepsze ujęcie pojazdu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Rozpocząłeś produkcję masową, he, he. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 2 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2011 Zrobiłem zielone plamy, będą jeszcze brązowe. Inspirowałem się mniej-więcej tym modelem: http://www.naritafamily.com/Scalemodel/AFVs/photo_frame.htm Zdjecia robiłem w RAWach. Strasznie dużo roboty, a do tego sprzęt mocno zwalnia no i brak podglądu w Windowsie. Ciężko też o powtarzalną jakość zdjęć. Chyba wole moje szarawe JPG. Wygląda to tak. I dla porównania zdjęcie w formacie JPG To znów RAW Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Jaga fajnie wymalowana... i wydaje mi się trzymaj się jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Kamo mnie zabiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Grudnia 2011 Share Napisano 2 Grudnia 2011 Kamo faktycznie ładnie wyszło. Kurde też w końcu musiałbym się zabrać za pomalowanie mojego JagdTigera, ale jak pomyślę, że mam tyle maskować, żeby zrobić ostrokrawędziowe plamy, to aż mi się odechciewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Tomku mimo, iż moje malunki z pędzla nie są najlepsze, to nie sądzę abyś Ty musiał maskować ostrokrawędziowe kamo. Panowie ponawiam prośbę o napis "Don't cut". Czy można go przetłumaczyć na "Nie ciąć" w sensie nie ciąć palnikiem. A i jeszcze jak będzie po amerykańsku "sprawny" lub "na chodzie"? Z pracy kolegi Rollingstonsa wywnioskowałem że numer to No. ale czy z kropką czy bez? Pytam bo nie jestem zbyt mocny w języku angielskim-amerykańskim. Wymalowałem drugi kolor kamo. Nie poszło tak fajnie jak z zielonym. Albo było za gęsto i aerograf nie chciał malować, albo za rzadko i pojawiały się pajączki. Wygląda to tak: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Zrobiłem sobie taką symulacje w PS. W modelarstwie zawsze szukam metod najbardziej zbliżonych do naturalnych. Mam zamiar wykorzystać w tym projekcie wadę farby akrylowej, czyli łatwość jej ścierania. Na farbę bazową (żółty) położyłem Sido, ażeby zabezpieczyć tą bazę. Potem był kamuflaż, a teraz będzie ścieranie tego kamuflażu. Czyli ryski i obicia robione igłą, wacikiem itp. Tu delikatna próba na dole (wygląda obiecująco) Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 3 Grudnia 2011 Share Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Panowie ponawiam prośbę o napis "Don't cut".Czy można go przetłumaczyć na "Nie ciąć" w sensie nie ciąć palnikiem. Myślę, że tak. A i jeszcze jak będzie po amerykańsku "sprawny" lub "na chodzie"? Ja bym napisał "working" albo "operational". Z pracy kolegi Rollingstonsa wywnioskowałem że numer to No. ale czy z kropką czy bez? Z kropką. A co do modelu to z brązowymi plamkami wygląda jeszcze lepiej. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 3 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2011 Dzięki z podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Myślę że jak Tomek napisał to może być. To wszystko zależy czy był to formalny czy slang, jak dużo czasu miał na oznakowanie itp. Mogli nawet pisać tylko ok i też ktoś by wiedział żeby go zostawić. Kiedyś była u nas maszyna przywieziona z innej fabryki i była na niej kartka "in full order" co miało znaczyć w pełni sprawna. Zresztą im dłużej tu jestem tym bardziej wydaje mi się, że oni tak o gramatykę nie dbają w życiu codziennym, a w końcu ci z twojej dioramki to pewno nie byli jacyś profesorowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Czarek, a może byś na nim napisał Don't cut. Shipping to the USA. i byłby to Jagdtiger wywieziony przez Amerykańców do Aberdeen, który stoi tam do dzisiaj. jak wstukasz do Google Jagdtiger i Aberdeen i włączysz grafikę to będziesz wiedział o co chodzi. jesli ten pomysł Ci nie pasuje to zarówno operational jak i workable są jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 4 Grudnia 2011 Share Napisano 4 Grudnia 2011 Bardzo ciekawie wyszło Ci kamo. Chylę czoła bo to przecież 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 4 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2011 Andrzej o czymś takim myślałem, Dzięki, że pogłębiłeś moje fantazje o konkretną teorie. Bazylms masz racje, że to nie byli profesorowie. U mnie w pracy czasami spotykam takie napisy: "Pszebrane", "Lepsze od tych gorszych" Sprzęt sprawny oznaczamy jako M, czyli magazyn, a do naprawy R jako Remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Kolory kamo powycierałem wacikiem, pędzelkiem i igłami. Farby ścierałem z Sidoluxu. Robiłem coś takiego pierwszy raz. Zabierałem się do tego zabiegu z przerażeniem i euforią jednocześnie. Bałem się że coś spapram, ale wierzyłem też iż może to być fajny efekt. Dla mnie technika zdecydowanie lepsza od lakieru do włosów. Wyszło tak: Teraz mam problem z kalkami, bo przecież napisy boczne też powinny być powycierane. Poza tym pomalowałem też gąsienice i dałem na całość SIDO. Model matowy prezentował się o wiele lepiej, Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 A ta farba z tego sido to tak łatwo schodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 Stosunkowo łatwo, trzeba tylko wacik namoczyć wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Widzę kolejny ciekawy i w swój sposób nowatorki pomysł w twoim warsztacie. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Idąc za radą poprzecierałem kalki papierem ściernym. Ale lepszą techniką jest wyszarpanie kawałków igłą do szycia (większa kontrola) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Witam. Jag wygląda super. Malowanie rónież, tylko czy te obicia nie są aby za bardzo przesadzone ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Wygląda kapitalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Są przesadzone, ale działo stało kilka miesięcy po wojnie na zewnątrz. Pierwszy raz takie coś robiłem więc może i sam wygląd nie jest najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Ciekawie wyglądają te odrapki, z pewnością bardziej delikatne niż robione z pędzla. Co do kalek to podoba mi się górne foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Tak wyglądają delikatniej zdecydowanie i łatwiej się je robi. Choć muszę dodać, iż efekt końcowy(kształt i miejsce zdrapań) jest przypadkowy. Pędzlem można to bardziej kontrolować. Model zalany mocno rozwodnioną czarną farbą olejną i powycierany wacikami. Patrzę na tego Jaga i przekonuje się, iż to mało fotogeniczny model. Żałuję też troch, iż nie opuściłem lufy niżej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Dalej mi się podoba. Fajne efekty uzyskałeś zdrapując ta farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi