Mikele Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 Malowanie wyszło ładnie, bardzo czysto. I tak podziwiem Twoją odwagę z ta taśmą malarską. Mi parę razy puściała lakier pod spód, a nic tak nie denerwuje modelarza jak zniszczony model na "ostatniej prostej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2012 Zastanawiałem się nad wykończeniem tego modelu... Po głowie chodziło mi cieniowanie, a konkretnie postshading. Nigdy wcześniej tego nie robiłem. Dla eksperymentu sięgnąłem po wykonany jakiś czas temu P-47, który mi pasuję do testów, bo to też FROG z wypukłymi liniami. Wyglądał do wczoraj tak: Po półgodzinnej zabawie ołówkiem: Eksperyment chyba udany, jak sądzicie? Moim zdaniem wygląda to na tyle zachęcająco, aby spróbować tego efektu w Vengance... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszko988 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 No teraz to elegancko wygląda MkII też się przyda zyska na wyglądzie ale niech inni się wypowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 13 Stycznia 2012 Share Napisano 13 Stycznia 2012 A zrób jeszcze jeden eksperyment i użyj zamiast ołówka startych kredek o kolorach zbliżonych do barw kamuflażu. Na pewno jest jakiś model "ze starej gabloty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Po głowie chodziło mi cieniowanie, a konkretnie postshading. Eksperyment chyba udany, jak sądzicie? Eksperyment bardzo udany jednak to chyba nie nazywa się "postshading" To jest preshading- a to co zrobiłeś nie wiem jak się nazywa ale powtórz to i na tym modelu bo wygląda bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 To jest preshading- a to co zrobiłeś nie wiem jak się nazywa ale powtórz to i na tym modelu bo wygląda bardzo fajnie. Preszading kładzie się przed malowaniem bazy a postszading po pomalowaniu i Banny zrobił coś na kształt postszadingu. W/g mnie możesz działać tylko może jeszcze spróbuj tak jak Mikołaj mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Aaa... to przepraszam bo jeszcze się z tym nie spotkałem a nazwy mi się pokręciły bo podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2012 Dzięki za sugestie i uwagi! A zrób jeszcze jeden eksperyment i użyj zamiast ołówka startych kredek o kolorach zbliżonych do barw kamuflażu. Na pewno jest jakiś model "ze starej gabloty" Chętnie sprawdzę, ale ołówek ma dla mnie tę zaletę że przy okazji załatwia "zapuszczanie" linii podziałowych (czy jak to nazwać w przypadku wypukłych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Eksperyment moim zdaniem udany. Czy rozcierałeś na modelu starty grafit czy "rysowałeś" po liniach podziału i potem rozmazywałeś rozcieńczalnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Nie ma tu żadnych szalonych pomysłów. Jest za to miekki ołówek którym rysowałem po liniach podziałowych, a później rozcierałem na sucho patyczkiem higienicznym. Prosta i szybka robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Uważaj byś nie pobrudził go, zamiast zaznaczyć linie. Pierwsze wrażenie po spojrzeniu na P 47 to jeszcze trochę i by był po prostu brudny, ale metody nie neguję, sądzę tylko, że trzeba bardzo uważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2012 Faktem jest, że się zbytnio nie przykładałem i zrobiłem to dość zgrubnie bo byłem ciekawy efektu końcowego, ale moim zdaniem metoda ma potencjał! Szczególnie w modelach z wypukłymi liniami, gdzie tradycyjny wash ma z natury rzeczy dość ograniczone zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fallstart Napisano 16 Stycznia 2012 Share Napisano 16 Stycznia 2012 Ołówek i kredki też dobrze się sprawdzają przy wgłębnych liniach podziału - tylko muszą być nie za miękkie (mi najlepiej pasuje ołówek HB) i bardzo dobrze naostrzone. Ostrzę praktycznie co chwilę na bardzo drobnoziarnistym papierze ściernym. Pył z takiego ostrzenia + patyczki higieniczne też daje sporo możliwości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Jak najbardziej można ten sposób wykorzystać na wklęsłych liniach. Być może sprawdzę to na właśnie robionej Judy (można zobaczyć w innym wątku na forum). Edytowane 17 Stycznia 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2012 Białe pasy na skrzydłach i stateczniki pomalowane. Osłona kabiny także, choc zostało zdjęcie omaskowania. Poza tym Mściciel gotowy do finalnego montażu. Z takich podzespołów składa się go już łatwo i szybko jak klocki lego, jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to zachowanie symetrii skrzydeł i stateczników. Na kolejnej fotce model będzie już w... kupie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Model z grubsza złożony. Brakuje jeszcze osłony silnika, śmigła, osłony kabiny, km-u i rur wydechowych. "Zemsta" dostała juz pierwszą warstwę lakieru bezbarwnego i trochę washa w paru miejscach. Teraz czas na kalki. Jestem pełen najgorszych obaw, bo są to stare Techmody, bardzo twarde i grube. Płyny gunze się ich nie imają, co parę razy miałem okazję już sprawdzić. W zasadzie nie mam pomysłu na ich właściwe położenie bez srebrzenia, ale przy tym starym modelu nie będę inwestował w inne kalkomanie... Może nie będzie tragicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toff Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 trochę washa w paru miejscach A silnik? Bez washa jest dość "płaski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 A silnik? Bez washa jest dość "płaski". No nie... Ma już sam z siebie nazbyt ostrą rzeźbę i kolejowe nity także nie zamierzam jeszcze tego wyostrzać. Poza tym będzie schowany w półcieniu pod osłoną i chcę aby był na tyle jasny aby kontrastować z czarnym tłem. Myślę że będzie OK tak jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Ja też będę Cię namawiał, żebyś zrobił coś z silnikiem. W takim jednolitym malowaniu po prostu odstaje od reszty. Wash po zebrowaniu cylindróe wyjdzie mu tylko na zdrowie. Co do kalkomanii - pomaluj tym samym lakierem, którym malowałes kadłub, arkusz, kalki wycinaj jak najbliżej wzoru (z literami będzie problem) - to w znacznej mierze ogranicza srebrzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 20 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2012 Kalki już położyłem i... sam jeszcze nie wiem co z tego będzie. Na dwoje babka wróżyła - jak trysnę kolejną warstwę bezbarwnego to się dopiero dowiem czy wysrebrzą czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeP Napisano 20 Stycznia 2012 Share Napisano 20 Stycznia 2012 Suche pastele sobie kup i mieszaj kolory do pożądanych. Z ołówkiem to mi się zupełnie nie widzi - szkoda modelu. Dlaczego te linie miałyby być ciemno-szaro-metaliczne. Na srebrnym ołówek się rzeczywiście sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Metaliczny pobłysk ołówka znika po położeniu werniksu i pozostaje przyciemnienie. Wydaje mi się że intensywność tego przyciemnienia można regulować w pewnym zakresie, w testowym P-47 może trochę przesadziłem. Jeszcze się waham co do tej metody, ale zapewne spróbuję, bo model nie należy do specjalnie wartościowych, a i nadmiarowej pracy w niego nie włożyłem. To prosty model w klasie standard. Co do położenia kalek to mam dwie wiadomości. Zła to taka, że oczywiście trochę srebrzą. Dobra, że na zdjęciach nie specjalnie to widać... Zresztą zobaczcie sami: Tutaj przyłożyłem na sucho osłonę kabiny i śmigło. Jak widać do wykończenia już wiele nie brakuje. Jakiś brudzing i finalny werniks... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Jak widać do wykończenia już wiele nie brakuje. Jakiś brudzing i finalny werniks... No i o wydechach nie zapomnij Model wygląda dobrze. Z kalkami tragedii nie było. Cieszy mnie to bo takie same będę nakładał. Silnik przyklejałeś do ściany kadłuba - poproszę o zdjęcie bardziej od przodu z założoną osłoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Stycznia 2012 Share Napisano 21 Stycznia 2012 Świetnie wychodzą modele z tego zestawu w konkursie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2012 Wydechy oczywiście, choć najchętniej podmieniłbym fabryczne na jakieś rurki... Ale jak standard to standard. Troszkę się jednak pobawiłem ołówkiem. Moim zdaniem lepiej, jestem zadowolony, ale ciekawe jak wam się widzi? Dorzucę jeszcze osmalenia od wydechów i km'ów, i można kłaść finalny werniks. No i jeszcze na specjalną prośbę kwiatka, tym razem z fleszem (trochę mocniej wyciąga to cieniowanie): PS Lubię wykończeniówkę! Na tym etapie to model już sam się "robi"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi