Skocz do zawartości

An-2 SP-FYM (Trumpeter 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Odwiedziłem ostatnio Kolegę dla którego zrobiłem Antka na prezent ślubny i zrobiłem kilka zdjęć modelu. Ponieważ MUSIAŁ on powstać na dany termin w niektórych miejscach poszedłem na kompromisy. Stąd np. kabina z blach ale nieodpowiednia wielkość liter kodowych na kadłubie i jeszcze kilka tego typu spraw (np. zestawowe śmigło). Niemniej cieszę się, że miałem okazję go skleić bo bardzo lubię ten samolot

Oryginał lata w Aeroklubie Lubelskim.

58255566.jpg

50903495.jpg

67364265.jpg

67218333.jpg

45634688.jpg

70839368.jpg

32915234.jpg

78610978.jpg

67683341.jpg

64145894.jpg

42926923.jpg

92983136.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Całe wnętrze z blaszek, czy tylko kabina załogi? Czy mozna prosić o jakieś zdjęcia wnętrza? I jeszcze jedno pytanie - czy do tego zestawu jest dostępne oszklenie kabiny vacu? Bo zestawowe niestety nie grzeszy urodą.

No kolego Ipkinss, masz u mnie Piękny Antonio tobie wyszedł, ale brakuje mu chodnika na górze, chyba że oryginał nie miał Kabinka bardzo ładna, wiadomo ta od chinoli jest gorsza od Bilkowej, ale ja jakoś nie trawię tej blaszanej też. Nie wiem czemu, ale ona też ma jakiś dziwny kształt Golenie podwozia trochę za pionowe są, bo powinny mieć lekki przechył do przodu. Sam mam 18 sztuk Antków do zrobienia Takie moje zboczenie, bo także kocham ten samolot szczególnie po kilku latach przyjemnej współpracy Może w ciągu następnego roku dołączę tutaj chociaż trzy sztuki moich Antków

Aha i jeszcze pytanko, jak wykonałeś sloty, bo są całkiem

Mikele

Cała kabina pilotów jest z blaszek bo zestawowa ziała pustką... Przedział transportowy również jest z blaszek choć nie w całości. SP-FYM ma "obudowane" wnętrze, ponoć była to kiedyś "salonka". Nie ma wstających wręg i ściany oraz sufit zrobiłem sam. Niestety nie mam zdjęć z budowy bo musiałem się nieco spieszyć by zdążyć na czas.

Wydaje mi się, że jest jakiś żywiczny zestaw dodatków w którym była tez kabinka vacu. Ja swoją zrobiłem podklejając ramy z blaszki przezroczystą folią po klakach.

Dzięki Artek82 Ja również mam ogromny sentyment do tego samolotu choć pilotem nie jestem (ale polatać jako co-pilot kiedyś się udało ) Sloty są z blaszek. Musiałem tylko nieco podszlifować skrzydło.

Aha SP-FYM po przemalowaniu nie ma czarnego chodnika na grzbiecie

PS. Pokazuj te Antki pokazuj!

Pozdrawiam

Dzięki Artek82 Ja również mam ogromny sentyment do tego samolotu choć pilotem nie jestem (ale polatać jako co-pilot kiedyś się udało ) Sloty są z blaszek. Musiałem tylko nieco podszlifować skrzydło.

Ja też nie jestem, ale mi też się kilka razy udało jako co-p Latałem na "LISACH" i miło to wspominam. Ale te blaszki to gotowce były, czy sam gniotłeś te przetłoczenia

Ipkinss ciekawy jestem jeszcze jak udało się Tobie zgubić tą krzywiznę linii okien bocznych co lecą w dól, naprawdę tego nie widać chyba że ingerowałeś operacyjnie i prostowałeś Nie ukrywam że cały czas mam zaciesz jak na niego patrzę

Hej!

Miło mi, że się kolegom podoba

Artek82! Nie przypominam sobie żebym poprawiał okienka. Może miałem jakiś mniej wybrakowany egzemplarz? Na pewno jedno z nich musiałem zrobić sam (z prawej strony kadłuba - wyjście awaryjne).

No proszę, jak się okazuje moglibyśmy stworzyć całą "lisią" eskadrę

Mnie najbardziej wryło się w pamięć przyspieszenie tego samolotu. Gdybym w porę nie złapał się poręczy to przy starcie "wylądowałbym" w ogonie. Za chwilę Antek był już w powietrzu... Było czuć moc 1000 narwanych koni. Niesamowite wrażenie.

Hehe fajne wspomnienia

Pozdrawiam Ipkinss

No proszę, jak się okazuje moglibyśmy stworzyć całą "lisią" eskadrę

No po części mam taki pomysł, ale eskadrę modeli Antków biorących udział w akcjach

W ogonie za drzwiami to dogorywali ci co grali twardzieli, a po godzinie lotu wymiękali

Ja najbardziej zapamiętałem jak raz lataliśmy kosiakami nad polem gdzie trwały wykopki i ludzie którzy kopali i zbierali ziemniory, machali do nas bo podobało im sie to Przelatywaliśmy jakieś 15-20 metrów od nich i na wysokości około 4 metrów. Przy kolejnym przelocie, jakiś młodzian rzucił w nas pyrką

Drugą pamiętliwą sytuacją było spotkanie się z Mi-24 w okolicach Inowrocław-Mogilno, który przez chwilkę towarzyszył nam obok

To były czasy panowie

Hej!

Antek stacjonuje w Radawcu. A co do "życzeń" to pytałem o to samego zainteresowanego i kilku innych pilotów z Radawca i każdy był za tą wersją. Ja również słyszałem Twój wariant ale najwidoczniej zależy to od tego jak się powiedzonko przyjęło w danym miejscu.

Artek82 Fajne historie!

Pozdrawiam

Ipkinss

No ten wasz SP-KSA Piotrek jest też super i ma tłumik pod skrzydło wyprowadzony. Starsze malowanie było trochę oklepane, takie szare, tylko ten napis BAJM nadawał mu "smaczku" , ale w tym ubranku to jest już co pokazać Czekamy na model