fiedotow Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Jako, że mam troszkę wolnych chwil w pracy (uroki pracy na świetlicy z dziećmi) i prowadzę szkolną modelarnię, postanowiłem dołączyć jeszcze jeden projekt. A mianowicie Jak 1M! No dobra… Ostatnio obrodziło nimi… Czemu Jaczek? Z sentymentu. Pamiętam, jak po raz pierwszy zobaczyłem Go w Bydgoszczy na przełomie lat 70 – 80 z serii Mikro72. Jako mieszkaniec internatu nie miałem zbyt dużo wolnej kasy a tu w posusze modelarskiej takie CUDO. Wkrótce stałem się jego posiadaczem. Pierwszego wykonałem pzp, następne były przeróbki. A więc I- 29 I, 7W ze stałym podwoziem, 9 , 1-I itd. Później zabrać się chciałem za wykonanie pełnego wnętrza wg Skrzydeł w Miniaturze, ale skończyło się na pocięciu kadłuba i rozpoczęciu prac nad silnikiem. Po zmianie miejsca zamieszkania i wielu innych zmianach projekt poszedł w zapomnienie. Czasem w poszukiwaniu czegoś zaglądałem do pudła z modelami i odkładałem na dalszy plan realizację Jaczka. Aż przyszedł dzień ogłoszenia konkursu. Oczywiście Spitfire – moja miłość (moja Pani nie jest zazdrosna). I myśl o Jaczku wróciła. Odkopałem staruszka (chyba druga seria) i niestety zawód. Okazało się, że w „strychowym Jaczku” brak kadłuba. Mam co prawda ICMowski 9DD, ale to nie to… No to szybkie zamówienie razem z Iłem (jak się wyrobię to też zrobię) i do dzieła. Tyle wstępu (wiem długiego). Inboksik… Pudełko – standard ZTS… … i jego zawartość. Formy były przerabiane. Świadczy o tym „dziwny” podział spodu płata. Nie wiem, co Autor miał na myśli tworząc coś takiego. BEZSENS totalny! Zatem płat starego Jaczka znajdzie zastosowanie. Lepiej od pierwowzoru wygląda kółko ogonowe… Obiecuję żadnych firmowych dodatków. Wszystko hand made! Nawet jeśli użyję „żywicy”, to własnego wyrobu. Wasz Aleksandr Fiedotow. Acha! Malowanie jedynie słuszne – 1PLM Warszawa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Trza było krzykać Olek że kadłubek potrzebujesz, akurat mam na zapasie na czarną godzinę trochę pokrojony, ale jest Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 A żebym to ja wiedział... Ale i tak robiłem zakupy i 9 złociszy z groszami nie majątek... Ale dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Organizatorzy powinni chyba w tej sytuacji stworzyć odrębną kategorię Jaków. Chyba najszerzej obsadzony typ. Bardzo się cieszę, że kolejny w klasie OPEN. Śledzę z uwagą. Sam nie mogę wystartować, bo mój nie spełnia wymogu regulaminu, został rozpoczęty długo przed konkursem. Ale poobserwuję, można się będzie czegoś nauczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Życzę powodzenia.Ciekaw jestem jak sobie poradzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz69 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Witam kolegę za swoim Jakiem,też waloryzuje mojego Jaczka domowymi sposobami-życze powodzenia przy pracy i będę podglądał. pozdrawiam bartosz69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 6 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2011 W oczekiwaniu na zaschnięcie szpachlówki na kadłubie Spitfire postanowiłem zrobić choć kawałeczek do Jaczka. Posiłkuję się opracowaniem ze Skrzydeł w Miniaturze. Powstał taki oto fotelik pilota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Zgrabny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 7 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2011 Jako, że nie miałem wczoraj w pracy przy sobie aparatu zdjęcia z początkowych prac dopiero teraz (fotel powstał wczoraj wieczorem w domu). Płat właściwie sam się złożył. Użyłem tego starego, bo nie ma tego głupiego podziału technologicznego. Wnęki to płytki plastikowe i ciągnione pręciki. Przeryte podziały blach. Mało tego więc szybko na razie idzie. Powstała też połówka kratownicy. Rysunki kratownicy przeskalowałem z jakiejś kartonówki rosyjskiej – bardzo fajna! Nie wiem, czy użyję całej, czy będzie to trening przed stworzeniem strip downa, ale na razie się klei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Grudnia 2011 Share Napisano 7 Grudnia 2011 Kratownica prezentje się rewelacyjnie. Natomiast trzeba będzie uważać w razie umieszczania jej w kadłubie, bo jeśli jest dokładnie w skali, trzeba będzie ścianki zeszlifować do grubości papieru. Wygląda na to, że w kategorii Jaczków powstaje faworyt. Jeśli można to proszę o zwrócenie uwagi że oparcie fotela nie łączy się z miską lecz jest zamocowane właśnie do kratownicy - choć po zamontowaniu pewnie kwestia zrobi się niewidoczna. Ogólnie bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Dużo pracy z dziećmi a mało czasu dla siebie. Szlifowanie w celu odchudzenia wnętrza i próba nitowania nową zabawką. Fajnie idzie, ale mało widać To jeszcze nie dopasowywanie... Po przetarciu ołówkiem troszkę widać... to linia ołówka jest krzywa, nie nity A to "moje" dzieciaki i fragmencik ich dorobku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 Czy wnęki wklejasz przed sklejeniem płata ? pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 8 Grudnia 2011 Share Napisano 8 Grudnia 2011 A to "moje" dzieciaki i fragmencik ich dorobku. Piętnaście kinder-niespodzianek Chłopie szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Czy wnęki wklejasz przed sklejeniem płata ? pozdrawiam Sławek W przypadku Jaka - tak A to "moje" dzieciaki i fragmencik ich dorobku. Piętnaście kinder-niespodzianek Chłopie szacun. Tak właściwie to jestem co niektórych "dziadkiem", bo uczyłem ich rodziców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2011 Troszkę z dzisiejszych działań dopołudniowych. Dalszy ciąg nitowania... ... i prac nad kadłubem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 9 Grudnia 2011 Share Napisano 9 Grudnia 2011 Bardzo fajna jest ta kratownica! Rurki pozyskujesz z rozciągniętych ramek czy może to jakiś gotowy produkt? Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 9 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2011 Ciągnione... Później selekcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 A listwy przy kratownicy kwadratowe czy okrągłe? Jeśli kwadratowe to prośba o krótki opis technologii (jeśli inna niż gotowy profil fabryczny lub karty telefoniczne wg znanej metody Pana A. Ziobra). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2011 Listwy to cięta ostrą Olfą płytka plastikowa 0,2 mm. Tnę przy bardzo małym nacisku ostrza bo inaczej się zwija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 10 Grudnia 2011 Share Napisano 10 Grudnia 2011 Dzięki, spróbuję, bo lada chwila te listwy będę musiał robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 15 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2011 Troszkę o Jaczku. Pocienianie burt i dopasowywanie kratownic. Wyciąłem "podłogę" żeby wstawić tam nową (żałuję, że nie zrobiłem tego przed klejeniem). Nitowanie opancerzenia zbiorników. Jak widać na górnym zdjęciu korekty wymaga statecznik pionowy. Ale to w kolejnej części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 fiedotow zazdroszczę Ci warsztatu i czasu Powiedz mi jaki jest sens klejenia tej kratownicy w miejscu nie widocznym po sklejeniu połówek k-ba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Zastanawiam się nad zdjęciem części poszycia... poza tym dla treningu Tu też kombinacja alpejska, ale może się przyjmie http://forum.asg.koszalin.pl/viewtopic.php?f=12&t=3505 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 ... poza tym dla treningu I takiej odpowiedzi oczekiwałem Tak jak w przypadku Spita ,nie mogę sie doczekać malunku w Twoim wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Spitka chyba będę malował razem z jego odpowiednikiem w 1:48 a ten jeszcze daleeeeko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi