Ipkinss Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Witam! Przedstawiam świeżo ukończonego Morana w skali 1/72. To mój drugi "Francuz" w kolekcji Model wzbogaciłem blaszka Parta i kalkami Techmodu. Więcej o przeróbkach w wątku warsztatowym --> viewtopic.php?f=86&t=26539 Model malowałem dobierając farby nieco "na oko" stąd niezbyt trafny brąz, który powinien być bardziej czekoladowy. Następnego "francuzika'" już na pewno pomaluję farbami z palety Armée de l'Air. Z modelu jestem zadowolony. Najbardziej cieszę się z kamuflażu (układ plam), który był dla mnie dosyć wymagający. Model przedstawia samolot plut. Antoniego Bedy z GC I/2. 11 czerwca po starcie alarmowym Beda został celnie ostrzelany przez jednego z przeciwników. Z opresji uratował go Stanisław Chałupa, który odpędził wroga. Samolot Bedy odniósł jednak poważne uszkodzenia. Pilot z trudem posadził maszynę na lotnisku. Moran został spisany ze stanu. Zapraszam do oceny! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Mnie się podoba. Piękna robota z blaszkami, malowanie też fajne. No i nasz. Masz kwity na żółte paski na śmigle? Pytam z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Z tego co wiem to są znane tylko zdjęcia wraku tej maszyny i pasków na śmigle nie widać (co nie znaczy że ich nie było). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 16 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2011 Hej! Jest też znane zdjęcie wraku "XVIII" gdzie paski na śmigle widać doskonale Oto i ono: źródło: B. Belcarz, Polskie Skrzydła 2 Co do koloru to nawet na tej fotce wydają się nie być białe. Gdzieś czytałem, że na 99% były one żółte. Nie pamiętam gdzie, może właśnie w którejś publikacji Belcarza? Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Bardzo fajnie wygląda, poza tym odskocznia od Spitów i Messerów. I polski, to też ważne. Jaką farbą malowany spód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 16 Grudnia 2011 Share Napisano 16 Grudnia 2011 Gdzieś czytałem, że na 99% były one żółte. Pozdrawiam Ipkinss Dziękuję. Szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Co tu dużo mówić... mały, ale wspaniały Moje najszczersze gratulacje! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 17 Grudnia 2011 Share Napisano 17 Grudnia 2011 Bardzo pięknie wykonany i z szachownicami co bardzo cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 17 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2011 Hej! Dzięki za opinie marek d! Oszukałem Cię! O żółtych paskach na śmigle czytałem tutaj --> http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=17339 Argumentacja o kontraście żółtego na czarnym do mnie przemawia, a prócz tego wydaje mi się, że na fotkach biały bardziej by się odcinał. Ja trwam przy żółtych dumapolski! Spód malowany Humbrolem nr 140 Dodaję jeszcze 4 zdjęcia. Przy okazji podmalowałem światła pozycyjne o czym wcześniej zapomniałem Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 No i bardzo pięknie - kolejny ambitny, niesztampowy projekt doprowadzony do efektownego końca. To co, może za ciosem D.520 Mumlera albo MB.152 Henneberga PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 20 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2011 Dzięki ZIO! To co, może za ciosem D.520 Mumlera albo MB.152 Henneberga Akurat z "francuzów" mam Koolhovena i Caudrona, choć do D.520 mam blaszki. Trzeba tylko upolować gdzieś model hasegawy Ale teraz przerwa od Armée de l'Air. W kolejce czeka Spitfire Mk. IX tylko jeszcze nie wiem kogo. Na pewno nie Gabszewicza bo mam już jego XVI. Jakieś propozycje? Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Grudnia 2011 Share Napisano 20 Grudnia 2011 Może coś z 318 Dyonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Grudnia 2011 Share Napisano 21 Grudnia 2011 Brawo!!! Piękny model tego niezbyt zgrabnego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 21 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2011 Hej! RAV! Fajną kolekcję szykujesz Dzięki za info o polskich skrzydłach - trzeba będzie sobie upolować egzemplarz. Dzięki jarek38! Co do Spita to chyba zrobię "Janetkę" z 316 Dywizjonu (nr MA 563, SZ o V), na której F/Lt Kaczmarek zestrzelił dwa Fw-190. Mam już kalki Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi