Skocz do zawartości

MS 406 C1 (Hasegawa 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przedstawiam świeżo ukończonego Morana w skali 1/72. To mój drugi "Francuz" w kolekcji Model wzbogaciłem blaszka Parta i kalkami Techmodu. Więcej o przeróbkach w wątku warsztatowym -->

viewtopic.php?f=86&t=26539

Model malowałem dobierając farby nieco "na oko" stąd niezbyt trafny brąz, który powinien być bardziej czekoladowy. Następnego "francuzika'" już na pewno pomaluję farbami z palety Armée de l'Air.

Z modelu jestem zadowolony. Najbardziej cieszę się z kamuflażu (układ plam), który był dla mnie dosyć wymagający.

Model przedstawia samolot plut. Antoniego Bedy z GC I/2. 11 czerwca po starcie alarmowym Beda został celnie ostrzelany przez jednego z przeciwników. Z opresji uratował go Stanisław Chałupa, który odpędził wroga. Samolot Bedy odniósł jednak poważne uszkodzenia. Pilot z trudem posadził maszynę na lotnisku. Moran został spisany ze stanu.

Zapraszam do oceny!

021copyz.jpg

018pys.jpg

020yq.jpg

016ydm.jpg

018py.jpg

022ymg.jpg

024gp.jpg

025sx.jpg

026qfc.jpg

027ivu.jpg

028uc.jpg

011odm.jpg

014uf.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Hej!

Jest też znane zdjęcie wraku "XVIII" gdzie paski na śmigle widać doskonale

Oto i ono:

fotv.jpg

źródło: B. Belcarz, Polskie Skrzydła 2

Co do koloru to nawet na tej fotce wydają się nie być białe. Gdzieś czytałem, że na 99% były one żółte. Nie pamiętam gdzie, może właśnie w którejś publikacji Belcarza?

Pozdrawiam Ipkinss

Hej!

Dzięki za opinie

marek d! Oszukałem Cię! O żółtych paskach na śmigle czytałem tutaj -->

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=17339

Argumentacja o kontraście żółtego na czarnym do mnie przemawia, a prócz tego wydaje mi się, że na fotkach biały bardziej by się odcinał. Ja trwam przy żółtych

dumapolski! Spód malowany Humbrolem nr 140

Dodaję jeszcze 4 zdjęcia. Przy okazji podmalowałem światła pozycyjne o czym wcześniej zapomniałem

031uy.jpg

035usi.jpg

037nb.jpg

038vs.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Dzięki ZIO!

To co, może za ciosem D.520 Mumlera albo MB.152 Henneberga

Akurat z "francuzów" mam Koolhovena i Caudrona, choć do D.520 mam blaszki. Trzeba tylko upolować gdzieś model hasegawy

Ale teraz przerwa od Armée de l'Air. W kolejce czeka Spitfire Mk. IX tylko jeszcze nie wiem kogo. Na pewno nie Gabszewicza bo mam już jego XVI. Jakieś propozycje?

Pozdrawiam Ipkinss

Hej!

RAV! Fajną kolekcję szykujesz Dzięki za info o polskich skrzydłach - trzeba będzie sobie upolować egzemplarz.

Dzięki jarek38!

Co do Spita to chyba zrobię "Janetkę" z 316 Dywizjonu (nr MA 563, SZ o V), na której F/Lt Kaczmarek zestrzelił dwa Fw-190.

Mam już kalki

Pozdrawiam Ipkinss