Messer Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Witam, Miałem nie brać udziału w tym konkursie ( nie moja tematyka ), ale dostałem zlecenie na zbudowanie tegoż właśnie modelu. Na zbudowanie mam bardzo mało czasu, więc będzie to raczej szybki warsztat i równie szybka galeria. Do tej pory nie miałem styczności z produktami tej firmy, to też "jakość" wyprasek mnie powaliła na kolana...negatywnie rzecz jasna. Wrzucam zdjęcia in-boxa: No i zabrałem się za pierwsze prace. Na pierwszy plan poszła podłoga ze ścianą grodziową kabina/ładownia. Wszystko z polistyrenu 0,3mm, przetłoczenia na grodzi to profile polistyrenowe. zdaję sobie sprawę że nie jest to wierna replika, ale w porównaniu do fabrycznej jest lepiej. Kolejnym etapem będą detale w kabinie. p.s - jeżeli zdjęcia się długo ładują - dajcie znać - będę zmniejszać. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Cholera, ale z technologią produkcji w AJ Model to chyba coś nie tak. No może fotki ciut przesadzają, ale i tak ten plastik wygląda fatalnie. Zawsze tak było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Nie wiem jak było, ale uwierz mi - chropowatość plastiku - wyglądał jak papier ścierny o małej gradacji... masakra. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 No nareszcie wersja morska.Życzę powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Za takie wypraski powinni pójść siedzieć ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 25 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2011 Posiedziałem dziś jeszcze trochę i udało się bardziej z detalizować kokpit. Dorobiłem konsolę z zegarami - sam pulpit to blaszka alu z wywierconymi otworami. Wiem, wiem - odbiegają od oryginału Zrobiłem tez fotele - ramy to drucik mosiężny 0,25mm, a same siedzenia to 1mm polistyren - szlifowany i nacinany. Dodałem pedały, drążki oraz przetłoczenia z blaszki alu na podłodze, oraz zabrałem się za konsolę podsufitową ( też odbiega od oryginału ). W przedziale ratunkowym dodałem tylną gródź, drzwi inspekcyjne, podsufitkę. Większość to polistyren 0,3mm. Tak to się teraz prezentuje: To tyle na dziś. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Grudnia 2011 Share Napisano 25 Grudnia 2011 Lepiej od Parta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 nooo życzę wytrwałości ( dobrze wiedzieć ze nie jestem odosobniony w podobnych problemach ) Podejrzewam że gość z kontroli jakości towaru miał wtedy urlop lub dzień wcześniej urodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 A na co nam Tamki i Hasegawy . Prawdziwa sztuka modelarska wychodzi przy takich modelach. Nie mój "zakres obowiązków" ale z przyjemnością popodglądam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Jestem ciekaw w jaki sposób poradzisz sobie z tym ubytkiem tworzywa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Witam, Dzięki za komentarze - takiego odzewu się nie spodziewałem Od rana udało się pomalować wnętrze. Wszystko było malowane Vallejo. Ściany to własna mieszanka bieli i piaskowego, podłoga to flat red, siedzenia to US drab, a konsola i detale to czarny matt. Wkleiłem już większość na swoje miejsce. Ten drążek co idzie przy lewym fotelu będzie naprostowany. Kontrolki na tablicach to czysta fantazja To tyle. Przyznam się szczerze, że wnętrze zamknięte już w kadłubie, ale fotki dopiero wieczorem. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Wielkie brawa, fantastyczna robota. Normalnie, czarny koń w konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Zacnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Ładny scratch Ale strasznie dużo farfocli jest na twoich elementach, przydałoby się je trochę doczyścić przed malowaniem. I fotele w przedziale transportowym są nierówne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 karambolis8 niestety niektóre elementy załapały jakieś syfki. Postaram się to przeczyścić. Tak to jest jak ma się na zrobienie modelu 6 dni Fotele niestety zostają takie jak są, tak jak wspomniałem mam już zamknięty kadłub i nie mam jak ich już poprawić Połówki kadłuba zostały naciągnięte i sklejone ze sobą - bez CA nie szło tego zrobić. Dodałem pierwsze detale, wyciąłem w kadłubie po obu stronach drzwi, po jednej będą zamknięte, po drugiej otwarte. kadłub po sklejeniu został wyszlifowany na gładko za pomocą różnych gradacji papieru ściernego a następnie poszpachlowany za pomocą CA. Wyszlifowałem ramy okien do mniej więcej zbliżonego kształtu. Tak to wygląda: Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Faktycznie - ciekawe tempo - model też ładnie wykoanywany - powodzonka życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Pepsi_Adam - dzięki za informację. Dostałem zdjęcia od klienta i z nich wynikało że fotele były oliwkowe, a podłoga czerwona - ale zapewne wina flesza, z którym były robione. Teraz to po ptakach - nie ma już szans na przemalowanie i poprawki :( Co do numeru - będzie 0815. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 A może to ci sie przyda, może akurat coś podpatrzysz ... http://www.skrzydla.org/photodb.php?NEWSEARCH=true&aircraft=PZL+%C5%9Awidnik+Anakonda&airline=all&airport=all&author=all&group=all&category=all&sort=new&civmil=all&mode=0&hd=0&sn_what=reg&sn_how=eqals&sn_test=&submit=Szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Witam, Kolejna porcja detali kadłuba. Dorobiłem wzmocnienia na spodzie, światła, podwozie i siłowniki, wyloty powietrza oraz polistyrenem uzupełniłem braki, dodałem światło tylne ( czy jak to nazwać ), cześć szyb i tylną płozę. Przytopiłem opony - ale za mocno Zrobiłem pokrowce na balony z folii aluminiowej, dodałem druciane osłony przykleiłem wszystkie detale do kadłuba ( te co mogłem ). Następnie model pokryłem podkładem. Po podkładzie zamaskowałem model i psiknąłem głównymi kolorami. Dałem ciała bo nie zamaskowałem paska białego oddzielającego kolory ( pod silnikami ) - naprawię jutro. Gnam jak tylko mogę - do końca roku model ma być u klienta na biurku. Dlatego wybaczcie że nie zmieniam pewnych rzeczy - nie mam zwyczajnie na to czasu. Ale dziękuje za doping i zainteresowanie. Pozdrawiam Messer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Niestety widać po detalach, że model jest "na czas". Ale cóż, takie zlecenie. I tak wygląda bardzo dobrze. A w porównaniu do zestawu wyjściowego, to niebo i ziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 niezłe tempo. A jakiego białego użyłeś? Bo chyba ładnie siadł? i czy nie zżółknie z czasem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Tak jak Adam na pisał widac ,że robiony na czas,ale mimo to wygląda bardzo dobrze ,nie miałem nigdy w ręku"wyprasek" z tym śmiglakiem ale jak patrzę na to co z nim robisz i na inne warsztaty w tym konkursie to szybko nie wezmę się za niego choć to piękny śmigłowiec jest. Farba podeszła Ci pod taśmę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Ja dużo podpatruję, bo mam go w planach jak to się mówi ;) Prosto z pudła go robić nie wolno, a ceny blach Parta to jakiś kosmos. Też czeka mnie takie dłubanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr A Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Jak na szybki model bardzo fajnie ci to wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Czy pochylenie modelu oznacza, że będzie on prezentowany jako startujący? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi