Skocz do zawartości

Panzer IV Ausf D Tamiya 1:35

anderan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Oto kolejny mój warsztat. Tym razem bliźniaczy model co poprzedni z Academi ,ale o niebo lepiej wykonany.

Już na pierwszy rzut oka to widać.

Mam nadzieje ,że w miedzy czasie dokończę poprzedni model(kapanie usuwanie farby i ponowne malowanie).

Ten zrobię w kolorze pustynnym,takie mam zamierzenie.

Kilka fotek.

dscf2562z.jpg

dscf2563z.jpg

dscf2564v.jpg

dscf2566q.jpg

dscf2565g.jpg

Jak zwykle uwagi,wskazówki mile widziane.

Pozdrawiam

Też muszę ją kupić. Będę podpatrywał. Mam ciekawy materiał w gazecie na temat malowania tego modelu-dokładnie kamo afrykańskie, jeśli chcesz mogę wysłać na pw

Jak narazie model nie sprawia problemów .Pod względem jest ok,części dobrze spasowane i mało szpachlowania.

Pytanko odnośnie szkła w wizjerach,z czego je zrobić (gdzieś kiedyś czytałem płyta DVD lub CD) jakieś inne pomysły?

Później wstawię fotki z postępu nad pracami.

pozdrawiam

Kilka fotek

dscf2569.jpg

dscf2571z.jpg

dscf2572z.jpg

Cześci połączone ze sobą na sucho.

Na trzecim zdjęciu pomiędzy częściami kadłubu widać spora szparę.Zakleić ja jakoś czy zostawić??

Kliszy niestety nie mam. Ale spróbuje zrobić z płyty. Jak uzyskam jakiś godny efekt pokaże jak wyszło.

Szkła zrobiłem z płyty dvd w niebiesko-fioletowym kolorze,na zdjęciach tego nie widać aż tak dokladnie.Efekt jak dla mnie jest ok.

dscf2577d.jpg

dscf2578v.jpg

Robota staje w miejscu,kolejny nie dokończony model.

Siadł mi najprawdopodobniej kompresor do arka.

Nie załącza się przy ciśnieniu 3Bar tylko spada do zera i pompuje do 4Barow według zegara.

A poza tym farba spływa po powierzchni jak by była za rzadka a jest taka sama konsystencja i ciśnienie ustawione jak zawsze malowałem.

I chyba bez nowego kompresorka się nie obejdzie ten ma nie całe trzy miechy, lipa z allegro(teraz rozumie).

A może ktoś z was miał taki lub podobny problem??

Pozdrawiam

• 1 month later...

Wróciłem do tego modelu. Podczas przerwy szukałem fotek i inspiracji.

Zainspirował mnie Pzkfw iV z Tunezji 1943 r był w kolorze piaskowym i szarymi plamami kamo.Cos takiegho starałem sie zrobić.

Niestety się zgapiłem i nei moge fotki odnaleść i robiłem malowanie z pamięci.

Efekt mi się podoba, a i malowanie jedno jak narazie(bez prania xD).

dscf2688qz.jpg

dscf2689xp.jpg

dscf2692y.jpg

dscf2690oy.jpg

Pozdrawiam

ps.poprawki w kamo porobione

Ja podejrzewam że to nie jest kamo w plamy tylko tak jak nakazywała instrukcja czyli podstawa to standardowy z początku wojny i na to 2/3 piaskowego może ułożyło się to iż wyglądały jak plany.

Jeśli siadł Ci wyłącznik ciśnieniowy a posiadasz kompresor podobny do tego w linku:

http://www.mar.sklep.pl/kompresorki-i-akcesoria/0245.0-urzadzenie-do-malowania-natryskowego-mini-kompresor-ma-3000.html

to napisz do ich serwisu i sie zapytaj o taki wyłącznik do kompresorka ADLER AD-4000

Tu masz adres serwisu;

serwis@mar.arg.pl

Wiem,że można kupić u nich części do tych kompresorków.

Jeśli siadł Ci wyłącznik ciśnieniowy a posiadasz kompresor podobny do tego w linku:

http://www.mar.sklep.pl/kompresorki-i-akcesoria/0245.0-urzadzenie-do-malowania-natryskowego-mini-kompresor-ma-3000.html

to napisz do ich serwisu i sie zapytaj o taki wyłącznik do kompresorka ADLER AD-4000

Tu masz adres serwisu;

serwis@mar.arg.pl

Wiem,że można kupić u nich części do tych kompresorków.

Dzięki wielkie,ale kompresor już działa.Wymieniony na nowy.

Ja podejrzewam że to nie jest kamo w plamy tylko tak jak nakazywała instrukcja czyli podstawa to standardowy z początku wojny i na to 2/3 piaskowego może ułożyło się to iż wyglądały jak plany.

Nie jest to D ale ma na piaskowym ,plamy kamo .

afrikapz4b.jpg

Ale to już późna wersja i wtedy miano już inne schematy dlatego mnie to zmyliło. Możliwe że jak jakiś D przetrwał do wprowadzenia nowego wzoru to go przemalowano na aktualny kamuflaż.

Fajne mamo sobie wybrałeś. Mam tylko wątpliwości do (tak mi się wydaje) wyrzutników granatów dymnych zainstalowanych na tłumiku - one chyba nie powinny być takie zardzewiałe. Poczekaj jednak na opinię znawców tematu.