Skocz do zawartości

T-90 Zvezda 1/35

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!! Sorki za post pod postem ale musiałem się tym z Wami podzielić. Dziś, w sumie z nudów, siedząc przy biurku postanowiłem sprawdzić czy wanna T-72 Tamiyi, pasowała by do góry pancerza T-90 Zvezdy. No cóż, nie bardzo te dwa elementy do siebie pasują, ale nie jest tak źle . W sumie to jest kwestia dwóch szpar, z przodu i z tyłu. No oczywiście, trzeba by było również poprawić te fartuchy przeciw kumulacyjne ale to też jest do zrobienia. No kurcze wiem, że miałem już nic nie kombinować i zmieniać ale jak zobaczyłem że góra Zvezdy i dół Tamiyi, mogły by się zgrać, co skutkowało by tym że cały model wyglądał by lepiej jeśli chodzi o proporcje, to zaczęło mnie kusić. Pewnie, niektórzy maja już dość czytania tych moich postów, myśląc sobie: Czy on nie ma swojego zdania?? Czy niczego nie widzi?? Mam swoje zdanie i widzę ale zawsze to fajniej zapytać kogoś o opinię, bo wtedy wątpliwości znikają. Dlatego pytam: Jak Wy to widzicie, drodzy oglądacze. Dół Tamiya i góra Zvezda. Przy odrobinie dobrej woli da się to zgrać. A teraz fotki:

Obraz1008-1.jpg

Obraz1009-1.jpg

Obraz1010-1.jpg

Obraz1011-1.jpg

Obraz1012-1.jpg

Według mnie różnica w wysokości modelu jest widoczna i uważam również że to co widać na powyższych fotkach jest bardziej zbliżone do oryginału. Mam nadzieję że nikt nie zarzuci mi tego że tymi postami zaśmiecam wątek. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 366
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Pewnie, niektórzy maja już dość czytania tych moich postów, myśląc sobie: Czy on nie ma swojego zdania?? Czy niczego nie widzi?? Mam swoje zdanie i widzę ale zawsze to fajniej zapytać kogoś o opinię, bo wtedy wątpliwości znikają.

I po to jest to Forum. Żeby pytać, wymieniać się spostrzeżeniami itp. Tym bardziej ,jeśli są to pytania w takim fajnym wątku warsztatowym ....

Napisano

Grzesiek ja to się nie znam. Możesz wrzucić zdjęcia z profilu obu wanien z założoną górą aby można było zobaczyć jak wielka jest różnica?

Napisano
Grzesiek ja to się nie znam. Możesz wrzucić zdjęcia z profilu obu wanien z założoną górą aby można było zobaczyć jak wielka jest różnica?

Nie wiem czy robienie takich zdjęć coś da Krzyśku, bo wanna od Zvezdy została przeze mnie zmodyfikowana tzn. chodzi mi o to że wahacze są inaczej poprzyklejane, no a wanna od Tamiyi ma układ jezdny zamontowany tak by model stał płasko na podłożu. No ale porobię fotki i zobaczymy czy coś będzie widać. Ale zapewniam że różnica jest widoczna i to bardzo w realu.

Tymczasem dziwnych pomysłów ciąg dalszy. MIałem nie popadać w paranoję z tym modelem i nic już nie zmieniać ani nie kombinować. No niestety, dziś mimochodem wszedłem na to rosyjskie forum, gdzie chłopaki ciachają tą biedną 90-kę na kawałki i akurat wyświetliły mi się fotki, na których przerabiają tą nieszczęsną płytę nadsilnikową i tak sobie pomyślałem, że ja też bym chciał tak mieć w swoim modelu. Wiem, wiem może niektórzy pomyślą, że zwariowałem ale wydaje mi się że problem tej klapy rozwiązałem w najprostszy z możliwych sposobów, niestety ucierpiał na tym inny z moich modeli :( ale myślę że co się odwlecze, to nie uciecze. Otóż pociąłem moją 72-kę i klapę nadsilnikową, którą z niej pozyskałem, mam zamiar przeszczepić do Zvezdy. Wygląda to mniej więcej tak:

Obraz1013-1.jpg

Obraz1015.jpg

Obraz1014.jpg

Na T-72AK, jeszcze przyjdzie czas:). Na razie chcę skończyć tą 90-kę i chciałbym żeby była w miarę wierną repliką. Ok można teraz krzyczeć na mnie za tą pociętą Tamiyę. Ale zanim zaczniecie krzyczeć, prosił bym o jakąś, opinię, może być krytyczna . Pozdrawiam

Napisano

No i zrobiłem dwie fotki, dla porównania wysokości obu wanien. Nawet to wyszło, udało mi się troszkę poprawić wahacze w wannie Zvezdy, tak aby model stał płasko na ziemi i naprawdę widać różnicę, chociażby po samych kołach napinających. A tak to wygląda:

Obraz1016.jpg

Obraz1017.jpg

Jak dla mnie wanna Tamiyi wygrywa, oczywiście nie zrezygnowałem z koncepcji ukazania czołgu wjeżdżąjącego na podest, będzie miał tylko inne, według mnie lepsze podwozie i tyle. Pozdrawiam

Napisano

Jak masz możliwość to poprawiaj co jesteś w stanie , moja jest zespawana na cacy i tak zostanie .

Napisano

Gecon, ze swojej strony uwazam ze bedzie jeszcze chleb z tej maki (tamiya), takze idz w tym kierunku, tylko z glowa.

Sorry za pisownie ale angielska klawa.

Napisano

Sorry za pisownie ale angielska klawa.

Oj, znam ten ból ;)

• 5 weeks later...
Napisano

Serdeczne dzięki. Ja na razie odpuściłem sobie klejenie czołgów ( muszę od nich odpocząć ) i powoli zabieram się za składanie tego czegoś:

Obraz1013.jpg

Nie bijcie

Napisano

No dobra, to może ja coś pokażę, bo mam już troszkę zrobione... Tylko się ogarnę i poklikam zdjęcia...

Napisano

Papiery mają i sprzęt. Kto to widział, panie, żeby tak ładnie kółka w milimetrowym PCV wycinać? Hańba!