Skocz do zawartości

Puma 234/2 - Dragon - 1:35

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 77
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pięknie Ci to wyszło, sam kleję tego kotka więc mam idealnie przetarty szlak, czekam z niecierpliwością na dalsze postępy. PIĘKNIE ZMĘCZONY!

• 2 weeks later...
Napisano

Bardzo ciekawie wygląda wnętrze więc myślę że i na zewnątrz będzie interesująco jako że pumka zawsze mi się podobała będę tu na pewno zaglądał pozdrawiam

Napisano
Ładnie, ale tą wieżę jeszcze pomęcz.

Co ty Krzysiek chcesz od tej wieży ??

Napisano

Wieża będzie jeszcze męczona pigmentami.

Podczas sklejania połówek kadłuba za słabo je ścisnąłem ze sobą i powstała lekka szczelina. Ten błąd zmusił mnie do zaszpachlowania szczeliny i usunięcia spawów. Usunięte spawy postarałem się odtworzyć przy pomocy dwuskładnikowej masy Milliput. Spawy zrobiłem w następujący sposób. Nałożyłem masę na miejsca gdzie miały być odtworzone spawy. Skalpelem zamoczonym w wodzie przyklepałem masę i odciąłem nadmiar po bokach do szerokości jaką chciałem uzyskać. Później skalpelem moczonym w wodzie robiłem nacięcia które miały imitować fakturę spawów. Dopiero na zdjęciach zobaczyłem że spawy w kilku miejscach wymagają lekkiej poprawy.

Spawy robione pierwszy raz jakość poddaję ocenie forumowiczów.

Puma_42.JPG

Puma_43.JPG

Puma_44.JPG

Puma_45.JPG

Puma_46.JPG

Napisano

Ładna Puma się szykuję, mam taką samą więc podpytam , lakierowałeś wnętrze między kolorem bazowym, a poszczególnymi warstwami olej i pigmentów?

Pozdrawiam

Kami

Napisano

Nie chcę Cię zniechęcać do zrobienia tych spawów,ale czy sprawdzałeś jak sprawa się będzie miała póżniej z przyklejeniem błotników.

Moim zdaniem możesz mieć duży problem.

Dlatego ja w swojej pumce dorobiłem tylko te przednie spawy.

Poza tym naprawdę fajnie Ci to idzie.

Napisano

Odwalasz kawał dobrej roboty, obserwuję i bardzo mi się podoba wnętrze.

Napisano

Podziwiam dokładność wykonania i pięknie zmalowane wnętrze.

Napisano

Kosynier, jak to zrobiłeś, że ta Milliput trzyma się modelu?

Mnie zawsze odpadało...

Napisano

Jeszcze raz dziękuję za komentarze i uwagi.

lakierowałeś wnętrze między kolorem bazowym, a poszczególnymi warstwami olej i pigmentów?

Żadnego lakieru nie dawałem, chciałem aby oleje trochę się wgryzły w kolor bazowy.

Nie chcę Cię zniechęcać do zrobienia tych spawów,ale czy sprawdzałeś jak sprawa się będzie miała póżniej z przyklejeniem błotników.

Moim zdaniem możesz mieć duży problem.

Dlatego ja w swojej pumce dorobiłem tylko te przednie spawy.

Sprawdziłem jeszcze przed spawami i problem z błotnikami jest ze względu na rozejście się góry z dołem. Mam pomysł jak rozwiązać ten problem. Czas pokaże co z tego wyjdzie. Podkład na pewno wskaże niedoskonałości.

Kosynier, jak to zrobiłeś, że ta Milliput trzyma się modelu?

Mnie zawsze odpadało...

Na samym początku (wszystkie ramki przed wycięciem) umyłem wodą z płynem do szyb. Na razie się trzyma zobaczymy czy przeżyje dalszą zabawę.

Dzisiaj wieczorem wrzucę fotki gotowego do malowania.

Napisano

Pierwszy krok w malowaniu niezbyt ciekawy Chaos Black i wszystko czarne.

Drugi krok malowania także wiele ciekawego nie wnosi (Pactra A104) Dunkelgelb 1943.

Standardowo czas kilka na zdjęć:

Puma_51.JPG

Puma_52.JPG

Puma_53.JPG

Puma_54.JPG

Puma_55.JPG

Puma_56.JPG

Puma_57.JPG

Napisano

Pierwszą próbę z CM mam za sobą. Na zdjęciach niezbyt widać tej modulacji :(. Jakoś nie potrafię zrobić dobrych zdjęć.

CM zrobiłem rozjaśniając bazę (Pactra A104 Dunkelgelb 1943) kolorem (Pactra A28 Light Tan). Proporcję dobierałem na oko. Kolejny etap czyli wyciąganie detali poprzednia mieszanka z dołożeniem kolejnej porcji (Pactra A28 Light Tan). Efekty na zdjęciach, pierwsze trzy zdjęcia to stan po CM przed wyciąganiem detali.

Puma_58.JPG

Puma_59.JPG

Puma_60.JPG

Puma_61.JPG

Puma_62.JPG

Puma_63.JPG

Puma_64.JPG

Puma_65.JPG

Puma_66.JPG

Puma_67.JPG

Napisano

Zielone plamy położone, próbowałem położyć zgodnie z instrukcją ale zawsze coś się nie zgrywało. Zielony to Pactra A106 (Olivgrun 1943).

Położyłem też filtr zrobiony z Raw Umber rozcieńczonej benzyną do zapalniczek.

Puma_68.JPG

Puma_69.JPG

Puma_70.JPG

Puma_71.JPG

Puma_72.JPG

• Super Moderator
Napisano

Witam

Tak sobie cicho podglądam i jak na razie "miodzio".

Będę zaglądał dalej.

Pozdrawiam