Robcio7904 Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 Witam. Szukajac modelu samochodu GAZ znalazłem producenta Military Wheels MW 7228 - AS-3 Ambulans (1/72)Rosyjski samochód ciężarowy GAZ-51 w wersji sanitarnej. Cytyję ze strony sklepu, który je sprzedaje " Model plastikowy do sklejania wykonany metodą short-run (dla doświadczonych modelarzy)". Proszę o pomoc w zroumieniu pojęcia metoda "short - run" . Dziekuję za pomoc. Cytuj
mzmichal Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 wygooglowałem na szybko (...)metoda wtrysku niskociśnienieowego, tzw. "short run" - metoda odlewu z żywicy - formowanie próżniowe, zwane vacuformą.(...) Ogólnie rzec biorąc modele przeznaczone dla doświadczonych modelarzy, przeważnie wzbogacone o blaszki. ACE, czeska firma AZ Models oraz jeszcze było kilka innych firm specjalizujących się w tej kategori modelasrtwa. Pozwolę sobie tutaj umieścić link do warsztatu Marudka link Cytuj
Marak Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 wygooglowałem na szybko Przyznam, że kiedyś termin też mnie bardzo zaciekawił, a potem o nim zapomnałem, ale skoro został wywołany to również bardzo bym się chciał dowiedzieć co to znaczy. Cytat z Wikipedii raczej tylko zagmatwał temat, a nie wyjaśnił. Odlewy żywiczne to całkiem coś innego. Vacuformy też zupełnie coś innego. Termin "wtrysk niskociśnieniowy" nie do końca mnie przekonuje bo nie słyszałem o wtryskarkach niskociśnieniowych. Sam przez kilka lat kierowałem firmą która budowała wtryskarki do cynku i aluminium. Wtryskarki do tworzych sztucznych są praktycznie identyczne, więc coś mi się obiło o uszy. Niskociśnieniowo można odlewać metale, które pod wpływem własnego ciężaru wypełnią formę. Plastiku tak odlewać się nie da. Sam termin "Short-run" oznacza w przenośni "krótkie, szybkie partie" ale jak się ma to do technologii wykonania chciałbym się dowiedzieć. Cytuj
dumapolski Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 No, mnie też zastanawia, czym się różni proces produkcji short-runów od normalnych wtryskowych modeli. Wiem, że można rozpoznać po ramkach i częściach czy to jedno, czy drugie. Cytuj
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 Z tego co się orientuję, sam proces produkowania wyprasek się nie różni. Natomiast różnią się formy do nich. Formy do short-runów robi się szybciej, a więc są gorszej jakości i dlatego można poznać po wypraskach. I chyba sam materiał, z którego zrobione są formy jest inny. Cytuj
zbiegu Napisano 4 Stycznia 2012 Napisano 4 Stycznia 2012 To może ja rzucę trochę światła na to modele short run są produkowane w formach wykonanych z żywicy które są tańsze w produkcji ale szybciej się zużywają dlatego częściej są używane przez mniejsze firmy, ciśnienie wtrysku także musi być mniejsze, do produkcji wielkoseryjnej używane są formy wykonane z metalu. Cytuj
erkamo Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy? Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej. Może jest coś takiego i o short-runach? Cytuj
nicpon Napisano 5 Stycznia 2012 Napisano 5 Stycznia 2012 A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy?Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej. Może jest coś takiego i o short-runach? Może link masz jeszcze? Pooglądałbym jak to powstają podstawy do naszych modeli. Cytuj
manas Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Może link masz jeszcze? Pooglądałbym jak to powstają podstawy do naszych modeli. To chyba będzie to Cytuj
erkamo Napisano 6 Stycznia 2012 Napisano 6 Stycznia 2012 Dokładnie to. Co prawda w obcym języku, ale przy odrobinie drobnych chęci można zrozumieć lub przynajmniej domyślić się, o co chodzi. Dobry filmik dla wszystkich niemających zielonego pojęcia o procesie technologicznym wytwarzania takich form. Fine Molds to chyba jedna z nielicznych firm robiących naprawdę dobry użytek z takich dobrodziejstw jak CAD i CAM. W końcu większość ich modeli zbiera bardzo pochlebne recenzje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi