Skocz do zawartości

Metody sklejania

Robcio7904

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukajac modelu samochodu GAZ znalazłem producenta Military Wheels MW 7228 - AS-3 Ambulans (1/72)Rosyjski samochód ciężarowy GAZ-51 w wersji sanitarnej. Cytyję ze strony sklepu, który je sprzedaje " Model plastikowy do sklejania wykonany metodą short-run (dla doświadczonych modelarzy)". Proszę o pomoc w zroumieniu pojęcia metoda "short - run" .

Dziekuję za pomoc.

wygooglowałem na szybko

(...)metoda wtrysku niskociśnienieowego, tzw. "short run" - metoda odlewu z żywicy - formowanie próżniowe, zwane vacuformą.(...)

Ogólnie rzec biorąc modele przeznaczone dla doświadczonych modelarzy, przeważnie wzbogacone o blaszki. ACE, czeska firma AZ Models oraz jeszcze było kilka innych firm specjalizujących się w tej kategori modelasrtwa.

Pozwolę sobie tutaj umieścić link do warsztatu Marudka link

wygooglowałem na szybko

Przyznam, że kiedyś termin też mnie bardzo zaciekawił, a potem o nim zapomnałem, ale skoro został wywołany to również bardzo bym się chciał dowiedzieć co to znaczy.

Cytat z Wikipedii raczej tylko zagmatwał temat, a nie wyjaśnił.

Odlewy żywiczne to całkiem coś innego. Vacuformy też zupełnie coś innego.

Termin "wtrysk niskociśnieniowy" nie do końca mnie przekonuje bo nie słyszałem o wtryskarkach niskociśnieniowych. Sam przez kilka lat kierowałem firmą która budowała wtryskarki do cynku i aluminium. Wtryskarki do tworzych sztucznych są praktycznie identyczne, więc coś mi się obiło o uszy. Niskociśnieniowo można odlewać metale, które pod wpływem własnego ciężaru wypełnią formę. Plastiku tak odlewać się nie da.

Sam termin "Short-run" oznacza w przenośni "krótkie, szybkie partie" ale jak się ma to do technologii wykonania chciałbym się dowiedzieć.

Z tego co się orientuję, sam proces produkowania wyprasek się nie różni. Natomiast różnią się formy do nich. Formy do short-runów robi się szybciej, a więc są gorszej jakości i dlatego można poznać po wypraskach. I chyba sam materiał, z którego zrobione są formy jest inny.

To może ja rzucę trochę światła na to modele short run są produkowane w formach wykonanych z żywicy które są tańsze w produkcji ale szybciej się zużywają dlatego częściej są używane przez mniejsze firmy, ciśnienie wtrysku także musi być mniejsze, do produkcji wielkoseryjnej używane są formy wykonane z metalu.

A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy?

Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej.

Może jest coś takiego i o short-runach?

A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy?

Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej.

Może jest coś takiego i o short-runach?

Może link masz jeszcze? Pooglądałbym jak to powstają podstawy do naszych modeli.

Dokładnie to.

Co prawda w obcym języku, ale przy odrobinie drobnych chęci można zrozumieć lub przynajmniej domyślić się, o co chodzi.

Dobry filmik dla wszystkich niemających zielonego pojęcia o procesie technologicznym wytwarzania takich form.

Fine Molds to chyba jedna z nielicznych firm robiących naprawdę dobry użytek z takich dobrodziejstw jak CAD i CAM. W końcu większość ich modeli zbiera bardzo pochlebne recenzje.