Robcio7904 Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Witam. Szukajac modelu samochodu GAZ znalazłem producenta Military Wheels MW 7228 - AS-3 Ambulans (1/72)Rosyjski samochód ciężarowy GAZ-51 w wersji sanitarnej. Cytyję ze strony sklepu, który je sprzedaje " Model plastikowy do sklejania wykonany metodą short-run (dla doświadczonych modelarzy)". Proszę o pomoc w zroumieniu pojęcia metoda "short - run" . Dziekuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mzmichal Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 wygooglowałem na szybko (...)metoda wtrysku niskociśnienieowego, tzw. "short run" - metoda odlewu z żywicy - formowanie próżniowe, zwane vacuformą.(...) Ogólnie rzec biorąc modele przeznaczone dla doświadczonych modelarzy, przeważnie wzbogacone o blaszki. ACE, czeska firma AZ Models oraz jeszcze było kilka innych firm specjalizujących się w tej kategori modelasrtwa. Pozwolę sobie tutaj umieścić link do warsztatu Marudka link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 wygooglowałem na szybko Przyznam, że kiedyś termin też mnie bardzo zaciekawił, a potem o nim zapomnałem, ale skoro został wywołany to również bardzo bym się chciał dowiedzieć co to znaczy. Cytat z Wikipedii raczej tylko zagmatwał temat, a nie wyjaśnił. Odlewy żywiczne to całkiem coś innego. Vacuformy też zupełnie coś innego. Termin "wtrysk niskociśnieniowy" nie do końca mnie przekonuje bo nie słyszałem o wtryskarkach niskociśnieniowych. Sam przez kilka lat kierowałem firmą która budowała wtryskarki do cynku i aluminium. Wtryskarki do tworzych sztucznych są praktycznie identyczne, więc coś mi się obiło o uszy. Niskociśnieniowo można odlewać metale, które pod wpływem własnego ciężaru wypełnią formę. Plastiku tak odlewać się nie da. Sam termin "Short-run" oznacza w przenośni "krótkie, szybkie partie" ale jak się ma to do technologii wykonania chciałbym się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 No, mnie też zastanawia, czym się różni proces produkcji short-runów od normalnych wtryskowych modeli. Wiem, że można rozpoznać po ramkach i częściach czy to jedno, czy drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Z tego co się orientuję, sam proces produkowania wyprasek się nie różni. Natomiast różnią się formy do nich. Formy do short-runów robi się szybciej, a więc są gorszej jakości i dlatego można poznać po wypraskach. I chyba sam materiał, z którego zrobione są formy jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbiegu Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 To może ja rzucę trochę światła na to modele short run są produkowane w formach wykonanych z żywicy które są tańsze w produkcji ale szybciej się zużywają dlatego częściej są używane przez mniejsze firmy, ciśnienie wtrysku także musi być mniejsze, do produkcji wielkoseryjnej używane są formy wykonane z metalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy? Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej. Może jest coś takiego i o short-runach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 A jak wygląda proces technologiczny wykonywania takich form z żywicy?Kiedyś widziałem fajny filmik z firmy "Fine Molds" na youtube o przygotowywaniu klasycznej formy wtryskowej, czyli metalowej. Może jest coś takiego i o short-runach? Może link masz jeszcze? Pooglądałbym jak to powstają podstawy do naszych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Może link masz jeszcze? Pooglądałbym jak to powstają podstawy do naszych modeli. To chyba będzie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 6 Stycznia 2012 Share Napisano 6 Stycznia 2012 Dokładnie to. Co prawda w obcym języku, ale przy odrobinie drobnych chęci można zrozumieć lub przynajmniej domyślić się, o co chodzi. Dobry filmik dla wszystkich niemających zielonego pojęcia o procesie technologicznym wytwarzania takich form. Fine Molds to chyba jedna z nielicznych firm robiących naprawdę dobry użytek z takich dobrodziejstw jak CAD i CAM. W końcu większość ich modeli zbiera bardzo pochlebne recenzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi