Skocz do zawartości

Panzer VIII Maus / Wanna / Od Podstaw / 1:35

Twitch

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 84
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Brawo za postawienie sobie poprzeczki nieco wyżej . Mam nadzieję , że nie spuchniesz , taki skrecz to fajna sprawa . Ale ... Widzę pośpiech ...

Figury geometryczne są z lekka koślawe .... Wolniej.... To nie łapanie pcheł czy sraczka .... , się staraj , polistyren 0,5 mm jest łatwy do cięcia i obróbki .

Edytowane przez Gość

Figury geometryczne są z lekka koślawe

To są pozostałości po wycinaniu... raz skalpel przejedzie mi linie prosto a raz pod kątem i stąd te koślawości... myślę że jak wszystko pod szlifuje to będzie lepiej.

Twich mam nadzieje ,że to zdjęcie nie jest dla Ciebie inspiracją

Ktoś musi orać te pola.

Albo cegły wozic

ps.Twitch tylko sie nie obraz ja tak z sympatii

Spoko Robert ja wiem że ty zawsze jakiś żart walniesz komuś w temacie

O i znowu na warsztacie mój ulubiony czołg

A co do masy tego czołgu to na początku gdy dowiedziałem się ile on waży to jakoś tak sobie sprawy nie zdawałem, ale tak z ciekawości chciałem zobaczyć ile powinien ważyć w 72...3,5 TONY to mnie po prostu z nóg zwaliło do 35 5,4 tony, i jaki silnik mógł to w tamtych czasach napędzić

A projekt rewelacja

A może jednak takie coś

eday177.jpg

(...)ale tak z ciekawości chciałem zobaczyć ile powinien ważyć w 72...3,5 TONY to mnie po prostu z nóg zwaliło do 35 5,4 tony(...)

Źle policzyłeś. Biorąc to na logikę wymiary tego pojazdu są pomniejszone w skali 1/35 bądź 1/72. Więc długość, szerokość oraz wysokość dzielisz przez tą skalę:

Długość 10.2 metra ≈ 0.29 (1/35)

Szerokość 3.71 metra ≈ 0.1 (1/35)

Wysokość 3.63 metra ≈ 0.1 (1/35)

Teraz spróbuj sobie wyobrazić czy w prostopadłościanie o wymiarach 29x10x10 cm zmieściłbyś ponad 5 ton? Albo inaczej, czy w silniku o pojemności skokowej 2,9 litra zmieściłbyś 5 ton?

Moim zdaniem powinieneś masę tej "myszki" podzielić przez skalę 3 razy.

Twitch gdy już wycinasz narysowane elementy z arkuszy polistyrenu przyłóż najlepiej metalowy liniał. Przy mocnym dociśnieciu powinienieś uzyskać prostą linię.

Masę tego prototypu dzielisz 3 razy przez skalę:

maa bojowa: 188 ton/35/35/35=4,38 kg

A dlaczego tak? Otóż model jest pomniejszony w każdym wymiarze (długość, szerokość, wysokość).

Mi się ten projekt podoba. Po pierwsze dlatego, że nieźle Ci idzie, po drugie dlatego, że zawsze podoba mi się scratch, bo robi się wszystko samemu, co wymaga większych umiejętności, niż sklejenie z pudełka.

W zupełności popieram.

Mi się ten projekt podoba. Po pierwsze dlatego, że nieźle Ci idzie, po drugie dlatego, że zawsze podoba mi się scratch, bo robi się wszystko samemu, co wymaga większych umiejętności, niż sklejenie z pudełka.

W zupełności popieram.

Dzięki za wiarę modelarzem to ja nie jestem jakimś wybitnym... ale postaram się wykonać wannę myszki jak najbardziej poprawnie.

Od ostatniej aktualizacji nic się nie zmieniło... brak czasu, brak dostępu do laptopa.

Ale najprawdopodobniej już jutro coś wydłubię i się podzielę

Witam wszystkich

Potrzebuje porady od tych bardziej obeznanych na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono miejsca łączenia płyt... pytanie jest (najprawdopodobniej głupie) czy robić tam spawy i jeśli tak to czy z dwóch stron tych wewnętrznych płyt.

No i moje drugie pytanie... na niebiesko zaznaczyłem miejsce o które mi chodzi i namalowałem jak według mnie mogła by ta ścianka wyglądać... co wy o tym sądzicie ??

Z góry dziękuje za odpowiedzi/podpowiedzi

jjeefd.jpg

A no i dzięki jednemu zdjęciu wiem że jedną ściankę źle zrobiłem... do poprawy

ieduj.jpg

Z racji iż nie było żadnych pomysłów odnośnie wyglądu ścianki o której pisałem wcześniej... wykonałem ją tak jak ja uważam. Została mi do poprawy jedna ścianka i dokończenie szlifowania krawędzi.

Co do tej ścianki to (moim zdaniem) lepiej by wyglądała jak byś zrobił taki "romb" też po drugiej stronie, ciekawiej by to wyglądało a co do spawów to powinny być raczej po dwóch stronach ale nie jestem pewien.

Spawy po dwóch stronach.

Spawy będę robił najprawdopodobniej z GS'a. Tylko pytanie czm najlepiej wykonać że tak powiem faktóre na nich? Z racji że jestem spawaczem to ja bym je wykonał gładkie

Zazwyczaj fakturę spawów robi się wykałaczką. Nie mam jednak pomysłu na gładkie. Może rozciągnij ramkę, żeby była cienka i naklej w miejsce styku

Tzn... ja nie mówię że zrobię gładkie ale tak poprawnie powinny wyglądać.

Trudno mi się wypowiadać jako laikowi, ale na chłopski rozum myślę sobie po co mieli je szlifować? Czasu nie było, a i żywotność pewno nie była przewidziana na kilkadziesiąt lat więc wydaje mi się że szkoda zachodu było. Twitch (głupio tak non stop nicku używać, ale co zrobić) jak tam pozostałe projekty? Nie żebym cię popędzał. Ciekawe jak ci to wychodzi, zacząłeś już coś lepić?

Trudno mi się wypowiadać jako laikowi, ale na chłopski rozum myślę sobie po co mieli je szlifować? Czasu nie było, a i żywotność pewno nie była przewidziana na kilkadziesiąt lat więc wydaje mi się że szkoda zachodu było. Twitch (głupio tak non stop nicku używać, ale co zrobić) jak tam pozostałe projekty? Nie żebym cię popędzał. Ciekawe jak ci to wychodzi, zacząłeś już coś lepić?

Tu nie chodzi o szlifowanie spawów tylko o poprawność położenia spawu... spawy jakie robią firmy modelarskie w żargonie spawacza to są one nasmarkane... dobrze wykonany spaw jest gładki.

Co do moich pozostałych projektów to nie są one zaniedbywane. Jagusia ma już poprawione wszystkie niedomalowania i dostała warstwę sidoluxu... przy okazji poskładałem już gąski i potraktowałem farbą podkładową... zaś co do Królewicza to robię do niego podstawkę i bije się z myślami czy by go nie umyć zresztą już chyba z 4 raz. Co do poskładania wanny Myszki to najprawdopodobniej dzisiaj się za to zabiorę... muszę skończyć jeszcze jedną ściankę.

A tak na marginesie to Janusz jestem