mae Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam, z racji, że zostałem posiadaczem starego modelu KP, który pakuje też Mastercraft, postanowiłem zadebiutować z samolotem. Modelik będzie prosto z pudła, malowanie pudełkowe. Szybka jest strasznie porysowana, wnętrze kiepskie, ale mam nadzieję, że jakoś wybrnę z tego modelu. Gdyby nie ten konkurs pewnie bym się za niego nie zabrał Temat raczej rzadko spotykany, więc liczę, że ktoś tu zajrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Ciekawy modelik, na razie dość indywidualny - życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Mamci! Pamiętam jak dostałem go pod choinkę jakieś 30parę lat temu! Miałem wtedy chyba 14 lat. Powstał w dwa popołudnia. Malowałem jakimiś dziwnymi farbami, bo słowo Humbrol dopiero pojawiało się w słownikach. Tak dotrwał do dziś (zdałoby się dokładniej odkurzyć ;)): Trzymam kciuki i z sentymentem będę obserwował budowę. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kula5nw Napisano 14 Stycznia 2012 Share Napisano 14 Stycznia 2012 Witam, Też miałem ten model lata temu.... Pamiętam tę fatalną "szklaną" podstawkę, na której model bujał się z lewej na prawo, co doprowadzało mnie do szału Będę obserwował warsztat z ciekawością, bo wspomnienia wróciły. Powodzenia w budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 22 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2012 Przypasowany na sucho :] Fantastyczne wnętrze xD W trakcie polerowania szybki, ta zaczęła mi pękać :/ Wiecie może jak uratować taką szybkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac eyka Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 W trakcie polerowania szybki, ta zaczęła mi pękać :/ Wiecie może jak uratować taką szybkę? Najprościej zamówić oszklenie vacu z Pavli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Ale to zmiana kategorii na open... Możesz spróbować "wykąpać" szybkę w bezbarwnym błyszczącym lakierze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 23 Stycznia 2012 Share Napisano 23 Stycznia 2012 Moja propozycja jest taka, żeby kupić owiewkę Pavli i drugi model. Do konkursu weź owiewkę z drugiego pudełka, a kiedyś zrobisz sobie drugi z tłoczoną owiewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 Mało czasu na modelarstwo, więc skromny update. Kabinkę od środka potraktowałem dwoma metalizerami humbrola, ciemniejszy bliżej podłogi, natomiast "podłoga" i dolne części kabinki na czarno. Efekt po to aby ukryć fakt, że nic tam nie ma xD Model przy składaniu okazał się bardziej krzywy niż można by to stwierdzić po pierwszym rzucie oka. Wszystko wydaje się być jakieś takie poprzesuwane :P Połówki kadłuba dopasowałem biorąc pod uwagę najbardziej widoczne linie podziału. Przy dużej ilości pasowania na sucho i z pomocą mikroszlifierki da się coś z tego zrobić :] Szpachluję surfacerem, żeby nie zaorać wypukłych elementów, a zwłaszcza malutkich nitów, które może uda się wydobyć. W ramach kategorii standard mogę nawiercić rury wydechowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Nie wiem, na pewno, ale raczej chyba nie... To był chyba pierwszy model z wgłębnym podziałem blach jaki robiłem. A skrzywienie chyba przez leciwość form lub jakość tworzywa. Ten mój sprzed ... dziestu lat sam się sklejał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 W ramach kategorii standard mogę nawiercić rury wydechowe? Raczej na pewno nie. Ale po co zaraz wiercić? Maznąć wylot czarną farbą! Takie złudzenie optyczne. Np ja w swoim Vengeance zamarkowałem "wyloty" łusek w skrzydłach naklejając czarne prostokąty wycięte ze starej kalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 7 Lutego 2012 Autor Share Napisano 7 Lutego 2012 Takie markowanie na czarno niestety zawsze wygląda marnie i nie zastąpi wiercenia :/ Odbiorca zawsze widzi, że dziurki są oszukane. Aktualizacja: Zakupiłem kolejny model Avii, nie było to takie proste ale udało się. Nowa owiewka wcale nie była lepsza od starej, a wręcz przeciwnie, ma dziwne garby. Starałem się je zmniejszyć i wypolerować, jak wyszło - widać (tym razem nie pękała w rękach). Po-szpachlowałem też śmigło, nałożyłem na nie surfacer i rozpocząłem malowanie. Model otrzymał podwozie, koła już są pomalowane. Wkrótce dokleję drobiazgi i położę podkład. A potem to na co czekam najbardziej - czyli malowanie Mam nadzieję, że przy odrobinie szczęścia uda mi się go wymalować tak, aby ukryć niedoskonałości zestawu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Skromna aktualizacja :] Podkład położony, ostatnie szlify. Zacząłem malować śmigiełko, pasy na drewnie maluję jeden po drugim z racji, że są cienkie i ciężko byłoby mi wyciąć i dobrze ustawić maski jednorazowo. Niestety nie wszystkie linie podziału schodzą się ładnie między połówkami, nie wszystkie elementy są również symetryczne. Zobaczymy jak to wyjdzie po malowaniu, czy uda się ukryć te niedoskonałości jednocześnie próbując wyostrzyć detal. Teraz czas na preshading Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Lutego 2012 Share Napisano 12 Lutego 2012 Śmigło wygląda świetnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 13 Lutego 2012 Share Napisano 13 Lutego 2012 Śmigło jak ze sklepu meblowego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Aktualizacja :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 18 Lutego 2012 Autor Share Napisano 18 Lutego 2012 Kolory podstawowe nałożone. Kolory dobrane na podstawie monografii samolotu wydawnictwa MBI. Kolor "piaskowy" to FS16160 - Vallejo "Panzer Aces" 317 Ciemny brąz FS30040 - Vallejo "Panzer Aces" 302 Ciemna zieleń - FS34097 - Vallejo Air 71093 Szary spód powinien być w kolorze FS16376 - aktualnie nie ma na rynku odpowiednika tego koloru. Może komuś się przyda, troszkę czasu spędziłem szukając odpowiednich barw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Lutego 2012 Share Napisano 18 Lutego 2012 Damian bardzo ładnie wyszła Ci ta Avia ,ja sam wieki temu /20 parę lat /ją sklejałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 19 Lutego 2012 Autor Share Napisano 19 Lutego 2012 (edytowane) Cieszę się, że się podoba Kalki położone. Nakładanie ich to był istny koszmar. Grube, nie reagowały na płyny, w dodatku się kruszyły. Musiałem je zmiękczyć zmywaczem wamodu żeby jakoś się ułożyły. Musiałem też gdzieniegdzie podretuszować je farbkami :P Było bardzo ciężko, w dodatku od płynu do kalek farba zaczęła schodzić xD Koszmar. Edytowane 19 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Ładnie siadły. Generealnie, ciekawy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 19 Lutego 2012 Share Napisano 19 Lutego 2012 Fajne kolorki Chyba nie będziesz robił washa? Strasznie grube te linie i wyjdzie jak die-cast. Myślę, że teraz jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Lutego 2012 Share Napisano 20 Lutego 2012 Ładnie, ładnie Jestem bardzo ciekaw efektu końcowego! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 20 Lutego 2012 Autor Share Napisano 20 Lutego 2012 Fajne kolorki Chyba nie będziesz robił washa? Strasznie grube te linie i wyjdzie jak die-cast. Myślę, że teraz jest dobrze. Słuczna uwaga :] Te głębokie linie podziału zostawię jak są, zgodnie z uwagą. Zrobię jakiś pin wash żeby nity uwypuklić i być może inne detale modelu. Dzięki za komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Wygląda dobrze i choroba przypomina mi jakiś model W tym malowaniu chyba większość z nas ten model kiedyś skleiła. Czekam na galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 22 Lutego 2012 Share Napisano 22 Lutego 2012 Czy komuś też ta sylwetka kojarzy się z PZL-19? Hehe, a nasi nie pomyśleli żeby z challengowego rajdowca zrobić myśliwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi